Neil deGrasse Tyson megvizsgálta közelebbről a Hold és a Nap útját, majd tudományosan levezette, hogy hol kell keresni Barbie mesés világát.

Neil deGrasse Tyson az X-en (korábban Twitter) jelentette be, hogy bár megkésve, de ő is csatlakozik a Barbie és az Oppenheimer körüli felhajtáshoz és megnézi moziban a két filmet.

A világhírű asztrofizikus szívén viseli a tudomány népszerűsítését, így rendszeresen jelentkezik podcastekben, műsorokban popkulturális témákkal, így mindenki számított arra, hogy az Oppenhemeirt is górcső alá veszi és ez így is történt.

Egy nappal bejelentése után Neil deGrasse az X-en mutatott rá a film hibájára.

„1945. július 16-án hajnali 5 óra 30 perckor már hajnalodott, bár filmes fejjel megértem, hogy egy atomrobbanás hatásosabban néz ki a teljes sötétségben” – írta az asztrofizikus, majd hozzátette, hogy ő el is menne, emellett a hiba mellett, mert Cristopher Nolan nagyon figyelt minden más történelmi részletre.

A BuzzFeed emlékesztet, hogy Neil deGrasse bejelentéséből tudni lehetett, hogy a tudós megnézte a Barbie-t is, de nem sokan számítottak arra, hogy abból is poszt fog születni. Barbielandben azonban mindenki élete legszebb napját éli újra meg újra és ez úgy néz ki felkeltette Neil deGrasse érdeklődését is és neki állt kiszámolni, hogy hol is található ez a mesés világ.

Az asztrofizikus levezetése szerint a filmben látható Hold helyzetéből arra lehet következtetni, hogy a Barbielandet a Föld északi szélességének 20. és 40. foka között kell keresni. A tudós a további pontosításhoz a filmben megjelenő növényzetet, pontosabban a pálmafákat használta, amelyek megjelenése a 20. és 30. szélességi fok közé szűkítik a keresési területet. Ezután Neil deGrasse megállapította, hogy a filmben a Nap és a Hold az óceán felett kel és nyugszik és feltételezte, hogy a terület az Egyesült Államokban van.

Barbielandet valahol Florida Keys környékén kell keresni”

– állapította meg az asztrofizikus.

Ha megnézünk egy fotót Florida Keys-ről, akkor rá kell eszmélnünk, hogy a tudós nem tévedett nagyot a terület meghatározásával.

(BuzzFeed)

(Borítókép: Neil deGrasse. Fotó: GettyImages)