Matty Healy, a The 1975 nevű brit zenekar frontembere a színpadon csókolta meg a basszusgitárosát, ám ezt Malajziában tette, ahol a homoszexualitás illegális. Az együttest szerződés- és egyben törvényszegés miatt közel 2,7 millió dollárral akarják megbírságolni.

Tiltakozni akartak a kirekesztő rendszer ellen, ezért a Kuala Lumpurban tartott koncert közepén megcsókolta egymást a The 1975 nevű brit zenekar frontembere, Matty Healy és a basszusgitáros, Ross MacDonald. Miután Malajziában 20 év börtön jár a homoszexualitásért, az énekes biztos volt benne, hogy kitiltják őket az országból, ám tiltakozásképpen bevállalta a csókot,

véleménye szerint ugyanis nincs értelme annak, hogy meghívják őket valahova, aztán megmondják nekik, hogy kivel bújhatnak ágyba.

@celebtokofficial @the1975 frontman Matty Healy has his show cancelled after kicking off about LGBTQ rights, kissing a man and swearing at his Malaysian gig👀🔥#fyp #foryou #foryoupage #fypage #fypシ #mattyhealy1975 #mattyhealyedit #the1975 #mattyhealymalaysia #malaysia #the1975malaysia #celeb #celebrity #celebrities #celebtok #celebtoklydia #celebtokofficial #celebupdates #celebnews #celebritynewsthisweek #thisweek #celebritytea #celebritydrama #viraltiktok #viralvideo #viral #trendingsong #trendingsound #trendingnow #trending #trend #live #now #new #newpost #news #breakingnews #the1975cancelled #the1975tour #cancelled #cancelledshows ♬ In the Stars - Dj Devi Maria

Bár először azon is gondolkodtak, hogy lemondják a koncertet, nem akarták cserbenhagyni a rajongóikat, kiváltképp azokat, akik nem osztják a maláj kormány álláspontját. A csókolózást követően csak annyit mondtak:

most tiltattuk ki magunkat Kuala Lumpurból, viszlát!

A július végén tartott Good Vibes nevű fesztivál szervezői az esetet követően 2,68 millió dolláros, nagyjából egymilliárd forintos bírsággal sújtották a zenekart szerződésszegésért. A megállapodásban ugyanis szerepelt, hogy a zenekar tagjainak be kell tartaniuk a maláj törvényeket és előírásokat. Miután a zenekar nem tartotta magát ehhez, az egész fesztivált is lefújták a kommunikációs minisztérium felszólítására. A minisztérium egyik küldetése, hogy fellépjen minden olyan tett ellen, amely szembeszegül a malajziai törvényekkel.

@theholygrailtales Matty Healy Crossed The Line ? #mattyhealy1975 #lgbtq #Kualalumpur ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya

A maláj LMBTQ+ közösség egy része szerint Healy valójában csak ártott nekik, mert a történtek után nehezebb lett a helyzetük.

A The 1975 hétfőig válaszolhat a követelési levélre.

(The Guardian)

(Borítókép: Harry Styles. Fotó: Getty Images)