Tinder, Badoo, Bumble: ez csak néhány azok közül a társkereső applikációk közül, amelyeket mind ismerünk, akadnak azonban specifikus alkalmazások, amelyek kifejezetten az eltérő szexuális orientációval rendelkező személyek kapcsolatkeresését segítik. Több híresség, aki nyíltan felvállalta a homoszexualitását, őszintén vallott az egyik legelterjedtebb meleg randiappon, a Grindr-en tapasztalt élményeiről. Íme!

Lil Nas X

A kétszeres Grammy-díjas amerikai rapper 2019. június 30-án, a Pride hónap utolsó napján egy Twitter-posztban vállalta fel a nyilvánosság előtt, hogy meleg. Mint sokan mások, egy időre ő is felregisztrált a Grindr nevű applikációra, amelyen többnyire lazább kapcsolatokat keresnek a felhasználók. Bár Lil Nas X próbált mókázni egy kicsit, a dolgok nem úgy sültek el, ahogy remélte.

„Nem tudok tovább fent lenni a Grindren. Meggyilkolnának. Szó szerint, valószínűleg megölnének” – fogalmazott korábban egy, a GQ-nak adott interjúban a zenész, ám hogy pontosan miért mondta ezt, azt a mai napig homály fedi.

Andy Cohen

Az amerikai tévés 2009-ben vallott színt először a nyilvánosság előtt, ráadásul élő adásban. Ez az év volt a The Real Housewives of New Jersey című valóságshow indulásának esztendeje, amikor az egyik szereplő, Theresa Giudice férje olyasmit mondott, amit Danielle Staub, egy másik önjelölt luxusfeleség homofóbnak, a melegekkel szembeni tiszteletlenségnek titulált. Az incidensről Andy Cohennel beszélgettek a tévés talkshow-jában, ahol Theresa védelmébe vette a férjét, ám Cohen úgy fogalmazott:

„Figyelj, meg kell, hogy mondjam, én vagyok az egyetlen meleg férfi a szobában. Meleg vagyok, és számomra ez kényelmetlen volt” – fogalmazott a műsorvezető, aki ezzel a mondatával egyben elő is bújt a közönség előtt. Később a randizási szokásairól, többek között a Grindr-en szerzett tapasztalatairól is mesélt a The Ellen DeGeneres Showban. Azzal viccelődött, hogy híres emberként milyen problémák merülnek fel egy randiapp használata során.

Van ez a meleg randiapp, a Grindr, ahonnan állandóan kitiltanak, mert mindig azt hiszik, hogy a profilom kamuprofil, Andy Cohen képeivel...

Luke Macfarlane

Thomas Luke Macfarlane kanadai-amerikai színész 2008-ban, 28 évesen vállalta fel a szexualitását. Többek között olyan filmekben és sorozatokban játszott, mint a 2022-es Spanok és az idén indult Szigorúan barátság.Miközben egy Variety magazinnak adott interjúban éppen az előbbi alkotást promózta, a magánélete kapcsán elárulta, hogy korábban ő is jelen volt Grindr-en. A „hookup” (légyott) appot azonban „kifejezetten félelmetesnek” titulálta.

Adam Rippon

A 2010-es négy kontinens bajnokságának és a 2016-os amerikai nemzeti bajnokságnak győztes amerikai műkorcsolyázója 2015. október 2-án vállalta fel a nyilvánosság előtt, hogy a férfiakhoz vonzódik. Később a Vice-nak adott videós interjút, amelyben többek között az internetes ismerkedési élményeiről is mesélt, méghozzá elég reprezentatívan.

„Igen, ismerkedtem a neten, de meg kell, hogy mondjam, a Grindr egyszerűen egy szemét. Ott nem szerelmet keresel, hanem egy jó nagy hibát” – fogalmazott a sportoló, aki néhány képkocka erejéig azt is bemutatta, hogy hogyan néztek ki a kizárólag a felsőtestéről készült képek, amelyekkel az appon hódított. Mi tagadás, bár valóban szexi beállásokat alkalmazott, a vaku villanásakor már alig kaphatott levegőt...

Gus Kenworthy

Az olimpiai ezüstérmes amerikai síakrobata 2015-ös előbújása mondhatni sporttörténeti esemény, az aktív sportolók között ugyanis igen ritka, hogy valaki a nyilvánosság előtt felvállalja, hogy a saját neméhez vonzódik. Három évvel később ismét korszakalkotó pillanat volt, amikor a téli olimpián megcsókolta akkori barátját, Matthew Wilkast a slopestyle kvalifikációs futása előtt.

Kenworthy és Wilkas csókja volt az első LMBTQ-csók, amelyet olimpiáról közvetítettek.

A későbbiekben a sportoló több mémet is megosztott az internetes randizás, különösen a Grindr-en való ismerkedés kapcsán.

Egy, a Vanity Fairrel készült interjú során mesélt arról, hogyan omlott össze az app a 2012-ben Londonban rendezett nyári olimpiai játékok idején az Olimpiai Faluban, valamint arról is említést tett, hogy 2019-ben egy videót is készített a Grindrre, amikor volt szerencséje találkozni az Old Gays tagjaival. Az Old Gays (Idős melegek) csapata négy LMBTQ-aktivista meleg férfiból áll, akik kifejezetten felkapottak a közösségi médiában.

(Borítókép: Gus Kenworthy és Lil Nas X. Fotók: Getty Images)