Jean-Michel Jarre, az elektronikus zene egyik úttörője, aki 1948-ban született Lyonban, most ünnepli 75. születésnapját. Nevét a zenevilágban legendaként tartják számon.

Jean-Michel Jarre zenei tehetsége nem véletlen, hiszen édesapja, Maurice Jarre, híres filmzeneszerző volt. Jean-Michel azonban az elektronikus zenében találta meg a helyét és újszerű módon alkalmazta a szintetizátort, amivel egy teljesen új hangzást teremtett a műfajban.

1976-ban az Oxygène című albummal vált világhírűvé. Az album ma is egyedülálló hangzásával az elektronikus zene egyik alappilléreként számon tartják.

Jarre szerint az elektronikus zene természetes fejlődésének eredménye, mintha a múlt és a jövő találkozna benne. Kreativitása sosem lankadt; az Oxygène sikere után folyamatosan újított. Az 1990-es párizsi koncertjét, ahol több százezer ember hallgatta élőben, a multimédiás előadások új korszakának kezdeteként emlegetik.

Jarre azonban nem elégedett meg a szokásos hangszerekkel. A „lézerhárfával” lenyűgöző látvány- és hangélményt teremtett, ahol a zene a lézersugarak segítségével jött létre.

Mint digitális zenei úttörő, Jarre az új technológiák és a zene ötvözésével keresett új lehetőségeket. Hangsúlyozta, mennyire befolyásolja a technológia társadalmunkat, alakítva mindennapi életünket és munkamódszereinket. 75 évvel születése után, Jean-Michel Jarre továbbra is az innováció és az alkotás útján halad, meghatározva az elektronikus zene jövőjét.

(Borítókép: Jean-Michel Jarre. Fotó: Getty Images)