Zamárdiban idén három művérrel összekent vegán aktivista várta hústálcába csomagolva a strandolókat vasárnap a büfésoron. Az akció heves vitákat váltott ki és többek között Bochkor Gábor is elmondta a véleményét a történtekről.

Az ide Strand Fesztivál közel sem eseménymentesen indult: három lefóliázott, művérben ázó, meztelen ember hívta fel magára a figyelmet Zamárdiban. A Hungarian Animal Rights Corps (HARC) vegán szervezet legújabb akciójában tetszhalott vegán önkéntesek feküdtek a kedvezményes, „humánus tartásból származó, tanyasi” emberhúst jelző matrica alatt.

„Az aktivisták szerint állatokat ölni tartási körülményektől függetlenül elfogadhatatlan és nem a körülmények javítása a céljuk, hanem az állatokkal való viszonyunk megkérdőjelezése” – olvasható a közleményükben. 

Támogatók mellett akadtak azonban, akik a sokkoló, morbid látvány gyerekekre gyakorolt hatása miatt adtak hangot aggodalmuknak, ugyanis több kisgyermekes család is nyaralt az akció idején Zamárdiban.

Bochkor Gábor szintén így tett, és a Retro rádió reggeli adásában adott hangot véleményének: 

„Azt írták rájuk, hogy: »Humánus tartásból származó emberhús«, ami egyébként ötletes, csak kár, hogy nem a tartási körülmények okán akcióztak, hanem azt követelik, hogy egyáltalán ne tartsanak állatokat és ne öljék le őket, és a húsukat ember ne fogyassza. Több ezer éves hagyományról beszélünk. Azzal, hogy lefóliázzák magukat emberek, akik össze vannak kenve művérrel, el tudod tántorítani azt, aki a strandon sétál a totyogó gyerekével? Elgondolkodtatod-e őket, vagy inkább csak megrémiszted? Akarod-e hogy a gyerekedre ez hasson?

Kell-e egy hétévesnek lemészárolt emberi tetemeket látnia fólia alatt egy tálcán?

(…)Nem lehet, hogy az embereket inkább bosszantja ez a látvány és féltik a gyerekeiket, és semmit sem változtat az étkezési szokásaikon” – mondta Bochkor. 

(Borítókép: Bochkor Gábor. Fotó: Szécsi István/Velvet)