Megjelent és feladta magát a Georgiában, a Fulton megyei börtönben Donald Trump korábbi amerikai elnök, akit többek között azzal vádolnak, hogy társaival együtt megkísérelte a 2020-as elnökválasztás eredményeinek megmásítását

Donald Trump este érkezett meg a georgiai nagyvárosba, ahol megtörtént a letartóztatása. Ennek részeként ujjlenyomatot vettek tőle, illetve elkészült a nyilvántartási fotó, az úgynevezett „mugshot”.

Az egykori amerikai elnök 200 ezer dollár, azaz nagyjából 71 millió forint óvadék ellenében távozott a börtönből. Ebből Donald Trump 20 ezer dollárt fizetett be, majd számos feltétel mellett szabadon engedték. A feltételek között van az is, hogy a volt elnök nem beszélhet, illetve kommunikálhat a nyilvánosság előtt a tanúkat, illetve a vádlott-társait megfélemlítő módon. Az ügyész és a védők között megállapodás megsértése bebörtönzéssel járhat.

Egy későbbi időpontban kell ismét bíróság elé állnia, ahol újra vád alá helyezik majd.

Mielőtt megérkezett volna az atlantai börtönbe, Donald Trump lecserélte korábbi védőügyvédjét egy helyi jogászra, a „fehérgalléros” ügyekre szakosodott Steven Sadow-ra. A jogász közleményben megerősítette, hogy ő fogja majd képviselni a volt elnököt a vádeljárás során. Jozzátette, hogy véleménye szerint sosem lett volna szabad megvádolni Donald Trumpot az ellene felhozott cselekményekkel.

Ez után Donald Trump egy videóban jelentkezett be, amelyben elmondja, hogy ismét elindul a választásokon, akkor is, ha rács mögé kerül.

Elméletileg a börtönben ülve is megnyerhetné Trump a választást, sőt elnökként kegyelemben is részesíthetné magát.

(Borítókép: Donald Trump. Fotó: GettyImages)