Diana walesi hercegnő élete számos alkotásban megjelent már. Most, halálának évfordulóján, megismerhetjük a legemlékezetesebb filmek és sorozatok kulisszatitkait, melyekben Lady Di életét tárják elénk. Melyik mutatja a legvalóságosabb képet? Fedezze fel velünk Diana igazi és ábrázolt történeteit.

Spencer (2021)

A legújabb film, amely Diana életébe enged betekintést. Kristen Stewart döbbenetes alakításával tárja elénk a hercegnőnek azt az életének mélypontját, amikor a királyi családdal való egyre növekvő feszültségek és személyes válságai közepette úgy dönt, visszanyeri az élete felett az irányítást. A film megragadja azt az időszakot, amikor Diana rájön, hogy házassága Károllyal teljesen tönkrement és válást fontolgat.

Az alkotás nemcsak a közönség körében aratott hatalmas sikert, de Kristen Stewart alakítása is elismerésben részesült, ami egy Oscar-jelölést eredményezett.

Ezen felül a film vizuális elemei is sokakat megmozgattak: például a borítón szereplő gyönyörű ruha, amelyet Diana sosem viselt a valóságban, kiválóan szimbolizálja azt az elszigetelődést, magányt és szépséget, amit Diana ebben az időszakban érzett.

A ruha választás is jelzi, hogy a film nem csupán egy dokumentarista hűséggel készült életrajz, hanem művészi eszközökkel is kifejezi a hercegnő komplex és ellentmondásos lelkivilágát.

Diana és a Paparazzik (2005)

Ez a dokumentumfilm Diana hercegnő és a paparazzik közötti feszült, olykor viharos kapcsolatát vizsgálja részletesen. Míg Diana egyik pillanatban a fényképezőgépek előtt pózolt és elvarázsolta a világot bájos mosolyával, a következő pillanatban a túlzott médiafigyelem miatt érezte magát üldözöttnek és zaklatottnak. A film számos archív felvétellel, illetve korábbi paparazzikkal készült interjúkkal próbálja bemutatni, milyen volt Diana élete a reflektorok fényében.

A hercegnő tragikus halálának körülményei a mai napig vitatottak.

Bár a vizsgálatok kimutatták, hogy a balesetet okozó autóvezető, Henri Paul alkoholos befolyásoltság alatt állt, sokan úgy gondolják, hogy a paparazzik üldözése és a média állandó jelenléte is hozzájárult a tragédia kialakulásához.

A film nem csak a baleset körülményeit boncolgatja, hanem azt is, hogy milyen hatással volt Diana életére a média és a paparazzik állandó jelenléte.

A korona (2016-)

A brit királyi család évtizedeken átívelő történetét bemutató Netflix sikersorozata. Míg az első évadok II. Erzsébet királynő fiatalabb éveire koncentrálnak, addig a negyedik és ötödik évad már Diana hercegnő életének fontos állomásaival foglalkozik. A nézők végigkövethetik Diana és Károly herceg kapcsolatának kibontakozását, majd annak összetett válságait, az esküvőtől a házasságának mélypontjaiig. A sorozat rávilágít arra is, milyen nehézségekkel kellett szembenéznie Diana hercegnőnek a királyi családon belül, és milyen hatással volt rá a média állandó jelenléte.

Emma Corrin rendkívül hitelesen adja vissza Diana hercegnő sérülékenységét, báját és erejét, amiért Emmy-díjat is kapott.

A sorozatot kritikusok és nézők is elismerték, mivel nagyszerűen ötvözi a történelmi eseményeket a személyes drámákkal, és lehetőséget ad a nézőknek arra, hogy mélyebben megértsék a királyi család tagjainak életét és kihívásait.

Diana (2013)

Naomi Watts alakítja Diana hercegnőt ebben a film drámában, amely a hercegné életének talán legkevésbé ismert, ám egyik legfontosabb időszakát, az utolsó két évét mutatja be. Ezen évek alatt Diana hercegnő és Károly herceg már különváltak, de Diana mégsem maradt magányos. A film fókuszában Diana és a pakisztáni szívsebész, Hasnat Khan közötti szenvedélyes, de bonyolult kapcsolata áll, amely sokáig a médiától elrejtve maradt.

Hasnat Khan, a valóságban is Diana kedveseként ismert szívsebész, kritikus volt a film kapcsán. Úgy érezte, a film nem adja vissza hűen és méltóképpen azt a mélységes és összetett kapcsolatot, amely közöttük kialakult.

A filmmel kapcsolatban voltak kritikai észrevételek: míg egyesek dicsérték Watts alakítását és a történetet, mások úgy érezték, nem sikerült méltóképpen bemutatni Diana hercegnő életének ezt az időszakát. Az biztos, hogy a film rávilágított Diana életének egy kevésbé ismert, de annál izgalmasabb aspektusára.

Diana walesi hercegnő – Egy élet ünneplése (2007)

Ez a megragadó film mélyen beleásta magát Diana walesi hercegnő életének kulcsmomentumai közé, a fényes és sötét pillanatokig. A hercegnőt nem csak mint a királyi család tagját ismerjük, hanem mint egy bonyolult, többrétegű személyiséget, aki szenvedélyesen küzdött azért, hogy pozitív változást hozzon a világba.

Az alkotás különösen nagy hangsúlyt fektet Diana humanitárius munkájára.

Abban az időben, amikor az AIDS-betegség még nagy tabunak számított, Diana nem riadt vissza attól, hogy nyilvánosan is támogatást nyújtson az érintetteknek, és ezzel jelentősen hozzájárult a betegséggel kapcsolatos stigma csökkentéséhez. Szintén forradalmi lépésnek számított a föld aknák elleni kampányban való részvétele, amikor is boszniai mezőkön járva demonstrálta az aknamentesítés fontosságát.

A film ugyanakkor nem mulasztja el bemutatni Diana személyes küzdelmeit sem, köztük a depressziójával való harcot, amely a közvélemény előtt sokáig rejtve maradt. Az őszinte és emberközpontú bemutatás révén a nézők egy teljesebb képet kaphatnak erről a kivételes nőről, aki sokak számára ma is inspirációt jelent.

Ezek a filmek egyedülálló módon mutatják be a brit hercegnő viharos és érzelmi életét. Ha mélyebben szeretné megismerni Diana hercegné életét, mindenképpen érdemes ezeket a filmeket megnézni.

(Borítókép: Dina hercegnő. Fotó: Getty Images)