Az utóbbi időben több készítményt is a magyar kutatóbiológus nevével reklámoztak, holott ő maga erre nem adott engedélyt.

A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora a Forbesnak számolt be róla, hogy sokadik alkalommal éltek vissza a nevével valamilyen termék reklámozásánál. Az mRNS-vakcina feltalálója azt kéri az illetékes szervektől, hogy „haladéktalanul” tegyék meg a szükséges lépéseket.

„Újabban visszerek és véráramlási zavarok otthoni kezelésével kapcsolatos készítményt reklámoznak a legismertebb online közösségi fórumon egy rám hivatkozó álinterjúban, a nevemmel és a képmásommal visszaélve”

Karikó szerint a szöveg és a fotó jogsértő, ráadásul a fogyasztók megtévesztésére is alkalmas.

Szeretném tudatosítani, hogy a nevemet nem adtam és a jövőben sem adom semmiféle termék, gyógyhatásúnak feltüntetett készítmény reklámjához.

Ne higgyenek az olyan hirdetéseknek, melyek reám való hivatkozással jelennek meg!” – írta Karikó, aki hozzátette: soha nem vett és nem is vesz részt a szóban forgó hirdetésben, képének felhasználásához nem járult hozzá, tanácsot, interjút, nyilatkozatot nem adott ezzel kapcsolatban, a neki tulajdonított mondatokhoz semmi köze, ő ezekből soha nem mondott vagy állított semmit sem.

A magyar kutatóbiológus nevével nem először éltek vissza különböző termékek reklámozásával kapcsolatban: korábban körömgomba elleni és vérnyomáscsökkentő szereknél is jogtalanul használták a nevét.

(Borítókép: Karikó Katalin. Fotó: Variety/Getty)