Számtalanszor olvasni a világsztárok és más ismert emberek párkapcsolati és intim botrányairól, akadnak azonban olyan hírességek, akik kifejezetten arról ismertek, hogy egyáltalán nem éreznek szexuális vonzalmat, vagyis aszexuálisnak vallják magukat. Alább hét ilyen személyt mutatunk, köztük olyanokat is, akik már nincsenek köztünk, illetve egy érdekesség is helyet kapott a listán.

John Frusciante

Egy korábbi interjúban a Red Hot Chili Peppers gitárosa a szexuális érdeklődésének hiányáról vallott. Mint fogalmazott, kellett neki egy kis idő, hogy rájöjjön: az aszexuálisok közösségéhez tartozik.

”Mostanában egyáltalán nem éltem nemi életet, mert nem érdekelt. Egyszer csak arra eszméltem, hogy egyáltalán nem élvezem a szexet, szóval jelenleg kizárólag a zenére koncentrálok.”

Cavetown

Nagyon ritka, hogy én bárkivel is kapcsolatot tudjak teremteni, gyakran kell megerőltetnem magam, hogy olyan emberekhez kötődjek, akik vonzalmat éreznek. Ennek alapján számomra a legkényelmesebb, hogy aszexuálisnak definiáljam magam – fogalmazott egy 2019-es Twitter-posztban a 24 éves angol énekes-dalszerző.

Emilie Autumn

A glam rock és az úgynevezett „victoriandustrial” zenei műfajban tevékenykedő amerikai énekesnő korábban a Curve magazinnak beszélt arról, hogy aszexuálisnak vallja magát. Később a Twitteren posztolt a témában.

„A sajtó képviselői megkérdezték, hogy még mindig aszexuálisnak tartom-e magam. Tisztázzuk: nem arról van szó, hogy nem szerettem a szexet, csak sosem voltam olyannak, aki jó volt benne.”

Nikola Tesla

Marc Seifer azt állítja In The Life and Times of Nikola Tesla (Nikola Tesla életében és idejében) című könyvében, hogy Tesla „életében nem ért nőhöz”, illetve kiegészítette azzal, hogy a fizikus egyenesen irtózott a nőkkel való szexuális intimitástól. A szerző szerint Tesla aszexuális és aromantikus lehetett.

Aszexualitás és aromantika

Aszexuálisnak azt a személyt nevezzük, aki csekély vagy semmilyen hajlandóságot nem mutat a szexuális tevékenységre. Többségük romantikus és érzelmileg ragaszkodó kapcsolatra vágyik, a közhiedelemmel ellentétben pedig egy ilyen kapcsolatban nemi életet is élnek, legfeljebb kevésbé intenzíven. Egy aszexuális személy aromantikus is lehet, ebben az esetben egyáltalán nem éreznek vonzódást mások iránt.

Isaac Newton

A történelem egy másik neves fizikusáról szintén úgy tartják, hogy aszexuális lehetett. Sir Isaac Newton sosem házasodott meg és az sem ismert, hogy valaha is volt bármilyen romantikus kapcsolata. Peter Ackroyd Newton című életrajzi művére reagálva Christopher Hitchens újságíró úgy fogalmazott: „Newton utálta a nőket, az is meglehet, hogy szűzen halt meg és rettegett a szextől.” A történészek később felvetették, hogy aszexuális lehetett.

Tim Gunn

Tim Gunn amerikai író, akadémikus és televíziós személyiség 2011-ben megjelent Gunn’s Golden Rules: Life’s Little Lessons for Making It Work (Gunn Aranyszabályai: Az élet apró szabályai annak működtetésére) című könyvében azt írta:

„Tudom, mi nem érdekelt: nem érdekeltek a férfiak, és egyáltalán nem érdekeltek a nők. Évekig aszexuálisként hivatkoztam magamra, és a mai napig úgy gondolom, hogy ez áll a legközelebb az igazsághoz.”

Yasmin Benoit

Yasmin Benoit angol modell többször is nyíltan beszélt az aszexualitásáról, valamint cikket írt a témában a brit Glamour magazinnak. „Egy tökéletesen boldog és teljes életet élek fekete, aszexuális és aromantikus nőként. Nincs szükségem partnerre, hogy kiegészítsen engem – úgy vagyok teljes, ahogy vagyok. Ezért használom a közösségimédia-felületeimet arra, hogy küzdjek az aszexualitás stigmatizációja ellen, eloszlassam a mítoszokat és mindezzel segítsem az aszexuálisok közösségét.”

+1: SpongyaBob Kockanadrág

A Nickelodeon nevű csatorna SpongyaBob Kockanadrág című népszerű animációs sorozatának készítője, Stephen Hillenburg egy People magazinnak adott 2005-ös interjújában a műsor karaktereinek szexuálitásáról vallott.

Majdhogynem aszexuálisnak tartom őket

– mondta Hillenburg. Hozzátete: „Csak viccesek próbálunk lenni, ennek semmi köze a műsorhoz.”

Az interjú óta a Nickelodeon bejelentette, hogy Spongyabob az LMBTQ közösség tagja.

(Borítókép: Yasmin Benoit és John Frusciante. Fotó: Getty Images)