Reggeli hírösszefoglalónkban még: Kozso éppen csak, hogy megúszta a New York-i terrortámadást, testközelből vette fel valaki a börgöndi repülőtragédiát.

Oszvald Marika

Már másfél hónap telt el azóta, hogy végigsöpört Magyarországon az a pusztító vihar, ami Oszvald Marika gödöllői házát is durván megtépázta. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, aggódik, hogy anyagilag nem fogja bírni a lassan haladó javítási munkálatok költségeit.

A művésznő gödöllői házának egy része beázott, a telken található több fát és a kerítést egy részét el megrongálta a vihar. Az egyik faág pedig éppen a villanyoszlopra dőlt, így több mint két napig nem volt áram a birtokon.

„Nem sok minden történt, mert nehezemre esnek az ilyen típusú ügyintézések, de a lányom segített nekem. Első lépésben kellett kérni egy igazolást az áramszolgáltatótól, amivel bizonyíthatom a biztosítónál, hogy ötven órán keresztül nem volt áramom” – nyilatkozta a Borsnak és hozzátette, hogy le kellett fotóznia az összes kárba ment ételt és külön-külön mindegyiknek az árát is fel kellett tüntetnie.

„Egyelőre nem tudom a biztosító összességében mekkora összegű kárt fog kiszámolni, de az biztos, hogy több százezer forintos veszteség ért. Abban azért még mindig reménykedem, hogy ki fog jönni abból a pénzből, amit megítélnek, és nem kell még jelentős mértékben kipótolnom, hogy mindent rendezni tudjak” – fogalmazott Oszvald Marika, aki annyi pozitív hírrel tudott szolgálni, hogy legalább a veteményese megúszta a vihart.

Kozso

Huszonkét év elteltével sem tudja elfeledni a 2001. szeptember 11-én átélt eseményeket Kozso. Az énekes New York szívében, Manhattanben tartózkodott azon a napsütéses kedd reggelen, amikor néhány háztömbnyire tőle két utasszállító repülőgép csapódott be a World Trade Center ikertornyaiba – írja a Blikk.

A zenész elárulta, hogy csak azért nem esett baja neki és az Ámokfutók együttes tagjainak, mert a csapat hölgy tagjai lassan készülődtek.

„A lányok elképesztően lassan készültek el aznap reggel, pedig épp a World Trade Center tetején lévő kilátóba készültünk. Folyamatosan unszoltam őket, hogy siessenek már, mert a koncertek miatt kötött a programunk, nagy lesz a sor, sok a látnivaló, de ők csak nyugiban sminkeltek, cigarettáztak” – emlékezett vissza.

A zenekar éppen úton volt, amikor megtörtént a tragédia.

„Akkor láttuk, hogy füstöl az északi torony. Az azt követő eseményekről borzalmas emlékképek vannak előttem, papírdarabok hullottak az égből, az emberek rohantak az utcán, próbáltunk eljutni a Brooklyn-hídhoz, miközben azt láttuk, hogy a hős rendőrök és tűzoltók épp az ellenkező irányba tartanak, egyenesen a tragédia helyszínére. A mai napig elérzékenyülök, ha eszembe jutnak ezek a bátor emberek, akik a legnagyobb elismerést érdemlik” – fogalmazott az énekes.

Börgöndi tragédia

A fehérvári repülőnapon, vasárnap délután lezuhant egy sportrepülő és egy parkoló autóba csapódott. Két ember életét nem lehetett megmenteni, apa és fia hunytak el. Hárman súlyos égési sérüléseket szenvedtek. Egy kisfiú könnyebben sérült, őt helyszíni ellátás után a székesfehérvári kórházba szállították.

A balesetről a 444 birtokába jutott egy felvétel, amelyen közelről látszanak a becsapódás pillanatai és a sikoltozó emberek, akik sokkot kaphattak attól, amit láttak. Az is látható a felvételen, ahogy az emberek menekülnek a parkolóautó mellől:

(Borítókép: Oszvald Marika. Fotó: Mohai Balázs/MTI)