Ki ne emlékezne a három nővérre, akik egy esős éjfélen földöntúli erőkre tesznek szert, majd nyolc évadon át küzdenek az alvilág démonjaival? Alyssa Milano még a '90-es években tett szert világhírnévre a Bűbájos boszorkák című televíziós sorozat Phoebe-jeként, népszerűségét pedig azóta is az aktivizmusban és jótékonyságban kamatoztatja. Legutóbb is egy humanitárius rendezvényen tűnt fel, ahogy szó szerint tündökölt.

Alyssa Milano nevét azután ismerte meg egy világ, hogy az amerikai The WB csatornán sugározni kezdték a Charmed, vagyis a Bűbájos boszorkák című sorozatot 1998. október 7-én. A szériában látható effektek akkor még úttörőek voltak, a három boszorkány nővér kalandjait pedig 8 évadon át, országról országra követték a rajongók. A széria 2006-ban zárult, a színésznők utána egyéb sorozatokban, illetve filmekben is feltűntek.

A jövőbelátó Phoebe karakterét megformáló Milano játszott többek között a 2008-as Boncasztal és A bűn csapdájában című filmekben, a 2011-es Elhajlási engedélyben, feltűnt a Castle és A telhetetlen című sorozatokban, legutóbb pedig az Arcátlan című 2022-es filmben kapott szerepet. A színészet mellett egy podcast műsort vezet, rettenthetetlen szónok, aki ismert aktivista tevékenységeiről és a jótékonykodási szokásairól is. E hét csütörtökön például a Nyugat-Hollywoodban rendezett Kreatív Koalíció Humanitárius Díjátadón (Creative Coalition Humanitarian Awards) járt, ahol elismerést adhatott át.

Az évente megrendezett ceremónia a szórakoztatóipar azon kiemelkedő személyiségei előtt tiszteleg, akik a társadalmi kérdésekben jóra használják a hírnevük erejét.

„Számomra a színészkedés folytatása arról szólt, hogy több emberen tudjak segíteni. Nem is tudnám elképzelni, hogy mi mással tudnám megkeresni azt a pénzt, amiből élek úgy, hogy mellette képes legyek időt szentelni az emberiségnek, és remélhetőleg változást elérni” – magyarázta korábban Milano, aki gyakorta szólal meg és foglal állást megosztó, társadalmi kérdésekben. Az aktivizmusba még a '80-as években kezdett bele, amikor 15 éves korában megcsókolt egy AIDS-es fiút, akit kiközösítettek. 2015-ben egy üzenettel indította újra a Me Too-mozgalmat, nem egyszer pedig a fegyverhasználati jogok megvitatásáról is szót ejtett.

„Amit most csinálok, az sokkal koncentráltabb, mert sokkal több probléma van, ami ellen küzdünk. Emellett az egyetlen valódi különbség az, hogy van egy platformom, amelyet én irányíthatok. A múltban a társadalmi igazságosságért végzett munka a „földön” zajlott, amihez valakinek felületet vagy eszközt kellett adnia nekem. Nem tudtam saját megafont létrehozni. Úgy gondolom, hogy bár megvan a jó és rossz oldala, a közösségi média mindenkinek megadja a saját megafonját. Így sokkal jobban kontrollálhatom azt, amit csinálok” – fejtette ki a színésznő, aki a 9 évadot megélt Seinfeld című sorozat egykori sztárjának, Jason Alexandernek adhatott át díjat a közoktatásban tanuló diákok érdekében végzett munkájáért.

A színész azon dolgozott, hogy Kaliforniában minden ilyen tanuló hozzáférjen a minőségi művészeti és zenei programokhoz.

Megtiszteltetés volt átadni neki a díjat

– jegyezte meg Alyssa Milano, aki bár december 19-én tölti be 51. életévét, most is ugyanolyan gyönyörű, mint 26 éves korában, amikor először feltűnt a Bűbájos boszorkák című sorozatban.

(Colore)

( Borítókép: Rose McGowan, Alyssa Milano és Holly Marie Combs. Jelenet a Bűbájos boszorkák című sorozatból. Fotó: Northfoto)