A Baljós árnyak című film meghozta az ismertséget a fiatal színésznek, akinek élete nem a legjobb irányba haladt tovább.

Kevés olyan sikeres filmsorozat létezik, mint a Star Wars, így nem is lepett meg senkit, hogy George Lucas úgy döntött, az eredeti három film után leforgatja az előzmény trilógiát. Az előzmények első részében, a Baljós árnyakban ismerkedhetünk meg a gyermek Anakin Skywalkerrel.

1993-ban George Lucas elkezdte keresni a tökéletes gyerekszínészt a fiatal Anakin Skywalker szerepére. Több mint 3000 színész jelentkezett a meghallgatásokra, végül a nyolcéves Jake Lloyd ragadta meg Lucas figyelmét. Lloyd korábban már megízlelte a sikert a "Jingle All the Way" című filmben, lelkesedése és energiája pedig lenyűgözte Lucast – írja a Noizz az összefoglalójában.

A filmet végül 1999-ben mutatták be a mozikban, ami a rengeteg kritika ellenére is hatalmas kereskedelmi sikert hozott. A kritikák célkeresztjében pedig ott volt Jake Lloyd, aki ekkor csak 10 éves volt. A fiatal színész jelölve lett egy Young Artist Award-ra, de két Arany málna-díj-jelölést is kapott, ez utóbbi a legrosszabb alakításoknak járó díj.

A visszajelzéseket nem bírta elviselni az ifjú színész és 12 évesen visszavonult, majd egy interjúban pedig elmondta, hogy elégette a Csillagok háborúja relikviáit, és soha többé nem nézi meg a filmet. 2015-ben paranoid skizofréniával diagnosztizálták.

Ezt követően egyre többször került összetűzésbe a törvénnyel is. Egy összetűzés során egyszer neki esett saját anyjának is, egy alkalommal pedig letartóztatták gondatlan vezetés miatt. 10 hónapig tartották előzetes letartóztatásba, mielőtt pszichiátriai kezelésre küldték. Ráadásul 2018-ben Lloyd húga, Madison elhunyt. Ez után utoljára 2020-ban adott ki közleményt az egykori színész családja.

„Szeretnénk megköszönni mindenkinek a kedves szavakat, a támogatást és a jószándékot. Jake-et paranoid skizofréniával diagnosztizálták, de sajnos van egy tünete is, amit anozognóziának hívnak, ami megakadályozza, hogy felismerje saját betegségét. Ez csak tovább nehezíti az általa átélt küzdelmeket, ami különösen nehéz volt azután, hogy elvesztette húgát, Madisont. Közelebb költözött a családjához, és mindannyian keményen dolgozunk azon, hogy segítsünk neki. Lloyd még mindig egy kedves és gondoskodó ember, reméljük, hogy mihamarabb visszatér régi, vidám és szórakoztató énjéhez” – olvasható a közleményben.

(Noizz)

(Borítókép: Jake Lloyd a Baljós árnyak című filmben. Fotó: NorthFoto)