Kilencvenéves korában, természetes úton halt meg az ezidáig 20 évadot megélt sorozat, az NCIS egyik főszereplője, a Dokit alakító David McCallum.

Csak néhány napja töltöttbe be a 90. életévét, mára azonban már az angyalok között pihen David McCallum skót színész. Az amerikai CBS csatorna tehetséges színészként és íróként emlékezett McCallumra, aki több évadon keresztül alakította a Dokiként ismert patológust az NCIS című nyomozós sorozatban. A BBC cikke szerint a színész szeptember 25-én hétfőn, természetes úton halt meg New Yorkban.

David McCallum elsőként az 1968-ban véget érő The Man from U.N.C.L.E. című széria révén vált szélesebb körben ismertté. A sorozatban egy orosz ügynököt alakított. Az élete során több filmben is szerepelt, köztük az 1963-as amerikai akciófilmben, A nagy szökésben, illetve Az aranyifjú című 1985-ös magyar drámában.

Az NCIS-ben azután kapott szerepet, hogy játszott a JAG című sorozatban. Mindemellett gyerekrajzfilmekben és videójátékokban vállalt szinkronmunkákat.

„Ő volt a legkedvesebb, legkirályabb, legtürelmesebb és legszeretőbb apa. Mindig a családot helyezte önmaga elé. Lenyűgözte a tudomány és a kultúra, és ezeket a szenvedélyeket tudássá alakította. Képes volt például szimfonikus zenekart vezényelni, és (ha kellett volna) valóban el tudott volna végezni egy boncolást az NCIS-ben betöltött szerepe miatt évtizedekig tartó tanulmányai alapján” – írta róla egy közleményben a színész családja.

Az alábbi videóban David McCallum utolsó NCIS-epizódjának egy jelenete látható eredeti nyelven:

(Borítókép: David McCallum. Fotó: Getty Images)