Legyenek Hollywood-i sztárok, Grammy-díjas zenei előadók, sikeres filmrendezők vagy sportolók, a dollármilliós bevételek ellenére a hírességek is legatyásodhatnak. Hiába ugyanis a hírnév és az azzal járó temérdek nulla egy-egy szám mögött, ha valaki nem ért a pénzhez, könnyen elherdálhatja a vagyonát, legyen az akármekkora. Alább öt olyan hírességet mutatunk be, akik hivatalos csődeljárást kezdeményeztek önmaguk ellen.

Aaron Carter

A 2022-ben, 34 éves korában elhunyt Aaron Carter magáncsőd eljárást kezdeményezett 2013-ban, hogy letudja 2 millió dolláros, mai árfolyamon 741 milllió forintos tartozását. Hátralékainak nagy része adótartozásokból állt abból az időszakból, amikor tini popsztár évei alatt a szülei kezelték a pénzügyeit. Carter később megpróbálta visszaépíteni a karrierjét, ám végül holtan találták 2022 novemberében.

Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola filmrendező három alkalommal jelentett csődöt. Pénzügyi gondjai az 1981-es Szívbéli című zenés filmjének bukásával kezdődtek, ugyanis Coppola a saját pénzéből finanszírozta az alkotást. Bár sikerült kifizetnie a tartozásait, a mai napig nem hagyott fel a szerelemprojektjei saját zsebből való finanszírozásával. A Megalopolis című filmre például 100 millió dollárt, mai árfolyamon 37 milliárd 86 millió forintot költött. A forgatásokat idén márciusban fejezték be.

Kim Basinger

Kim Basinger akkor bukott temérdek pénzt, amikor 1989-ben 20 millió dollárért (7 milliárd 416 millió forint) több magánkézben lévő földet is felvásárolt a Georgia állambeli Braseltonban, hogy a helyükön egy turista várost építtessen. A projekt azonban hatalmasat bukott. Ezt követően 1993-ben a színésznő kilépett a Dobozba zárt szerelem című filmből, mire a producerek több mint 3 milliárd forintra perelték őt szerződésszegésért. Basinger még ebben az évben csődöt jelentett, a tartozásait 1995-re sikerült rendeznie.

Mike Tyson

Mike Tyson korábbi nehézsúlyú ökölvívó a legtöbbet kereső sportolók között volt a karrierje csúcsán. Ennek ellenére a pazarló életstílusa következtében kénytelen volt magáncsődöt jelenteni 2003-ban 23 millió dolláros, vagyis több mint 8 és félmilliárd forintos tartozása miatt.

Tyson azóta megtérítette az adósságait, részben a hollywoodi filmszerepek elvállalásának és a sikeres kannabiszmárkájának, a Tyson 2.0-nak köszönhetően.

50 Cent

Curtis Jackson, vagy ahogy művésznevén ismerik, 50 Cent a 2005-ben kiadott Pénzed vagy életed című albumával futott be, eddigi karrierje során összesen 14 Grammy-díjat nyert. Hiába azonban a siker és a hírnév, a rapper 2015 júliusában csődöt jelentett 10 millió és 50 millió dollár, azaz 3 milliárd 707 milllió és 18 milliárd 537 millió forint közötti tartozása miatt. A magáncsődje egy évvel később, 23 millió dolláros, vagyis 8 milliárd 527 millió forintos kifizetéssel ért véget.

(Borítókép: 50 Cent. Fotó: Getty Images)