Az Oscar-gálák történetében az egyik legmeglepőbb pillanat Will Smith pofonja volt, amelyet Chris Rocknak osztott ki. Az ok egyszerű volt: a humorista felesége kopaszságán élcelődött, amit egy betegség okozott.

Mint ismert tavaly hatalmas botrányt okozott Will Smith pofonja az Oscar-gálán. Az erőszakos fellépést Chris Rock beszólása váltotta ki, aki Jada Pinkett Smith kopaszságával élcelődött. A humorista nem tudta, hogy a híresség az alopecia nevű betegség miatt veszítette el a haját. Will Smith ezután ütötte meg a kollégáját, ami nagy felháborodást váltott ki, és az akadémia is elmarasztalta: hosszú évekig nem vehet részt az Oscar-gálán.

Jada Pinkett Smith meggyógyult volna?

Will Smith felesége nemrég megosztott egy fotót magáról az Facebook-oldalán, amelyen látszólag ismét van haja, így adódik a kérdés: meggyógyult? Nos, a kérdés ennél kicsit komplikáltabb. Az alopecia areata egy autoimmun állapot, amely során az immunrendszer tévedésből a hajhagymákat támadja meg. Ennek következménye lehet enyhe vagy akár súlyos hajhullás, hajvesztés. A teljes kopaszságot okozó zavart alopecia totalisnak nevezik, ha pedig a testről és az arcról is kihullik a szőr, akkor alopecia unversalisról beszélünk – foglalta össze dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus.

Az alopecia nem jelenti azt, hogy az ezzel élők betegek. A hajvesztés csupán egy tünet, amely akár meg is szűnhet. Az autoimmun állapottól eltekintve az érintettek teljesen egészségesek lehetnek

– fogalmazott a szakember.

Az ebben a betegségben szenvedőknél a hajhagymák életben maradnak, ami azt jelenti, hogy a haj akár vissza is nőhet. Amennyiben csak enyhe hajvesztésről van szó, ez akár magától is megtörténhet, ha súlyosabb az eset, kezelésre lehet szükség. Ez lehet szteroid, topikális készítmények, fényterápia vagy immunterápia.

(hazipatika)

(Borítókép: Jada Pinkett Smith. Fotó: Han Myung-Gu/Getty)