Sikeresek, gyönyörűek, irigylésre méltók: a világsztárok élete csupa fény és csillogás, nincsenek anyagi gondjaik és mindenki szereti őket. Mindezek után nem is gondolnánk, hogy sokan közülük mennyi problémával küzdenek, a rájuk rakodó teher és stressz ugyanis hatalmas nyomást gyakorol rájuk. Cikkünkben 5 olyan sztárt mutatunk, akik maguk is depresszióval küzdenek, ám remekül együtt tudnak élni az állapotukkal.

Amy Winehouse, Marilyn Monroe, Robin Williams: ez csak néhány azok közül a világszerte ismert hírességek közül, akik önkezükkel vetettek véget az életüknek, mert egy idő után képtelenek voltak kezelni a hírnévvel járó stresszt, hogy a magánéletüket ország-világ szemmel tartja és az emberek ítélkeznek felettük. Jelenleg is számos olyan sztárról tudni, aki valamilyen mentális problémával, depresszióval küzd, ám többen az előnyükre tudják fordítani, és így hatékonyan együtt tudnak élni ezzel az állapottal. Mutatjuk, kik ők!

Jared Padalecki

Az Odaát című sorozat 192 centi magas szívtiprójáról nehéz elhinni, hogy depresszióval küzdött. Márpedig Jared Padalecki orvosi diagnózissal a rendelkezik, amelyet 2015-ben állítottak ki, miután a színész pánikrohamot kapott egy forgatáson.

„Egy orvos jött a stúdióba és nagyjából 30-45 percet beszélt velem. Azt mondta, »Jared, te klinikai depresszióban szenvedsz.«” – idézte fel az orvos szavait Padalecki. Nagyjából abban az időben, amikor a színész először vallott nyilvánosan az állapotáról, egy pólókampányt is elindított Always Keep Fighting, vagyis Mindig küzdj tovább címmel, hogy felhívja a figyelmet a mentális problémák komolyságára, illetve hogy támogassa a To Write Love on Her Arms nevű nonprofit szervezetet, amely a depresszióval és függőségekkel rendelkező, illetve az öngyilkossági és önsebzési gondolatokkal küzdő embereket segíti.

„A népesség egy jó nagy része máig szereti azt mondogatni, hogy »szedd össze magad, próbálj mosolyogni és minden jobb lesz«. Néhány embernél működik, hiszen vannak olyan személyiségtípusok, akiknek ha nehéz napjuk is van, félre tudják azt söpörni és folytatni tudják az életüket. A Mindig küzdj tovább üzenete nekünk szól, akik nem vagyunk ilyen szerencsések” – fogalmazott Jared Padalecki.

Lady Gaga

Sikeres szövegíróként kezdte, majd világhírű énekes és előadó vált belőle, később pedig a kamerák előtt, színésznőként is kipróbálhatta magát, mi több, hatalmas sikert aratott a Csillag születik című 2018-as filmben Bradley Cooper oldalán. Az alkotáshoz szerzett zenéért Oscar-díjjak is jutalmazták, zenei munkásságát pedig több Grammy-díj dicséri. Mindezek után hihetetlenül hangozhat, de Lady Gaga súlyos depresszióval küzd.

“Az egész életemet beárnyékolja a depresszió és a pánik. Szeretném, ha a velem hasonló cipőben járók tudnák, hogy azok a mélységek, amelyeket emberi lényekként megélnek, teljesen normálisak. Mi így születtünk” – mondta egy 2015-ös interjúban a világsztár. Öt évvel később azt is bevallotta, hogy a depressziója nagy hatással volt a Chromatica című albumának elkészültére, amely nagy részben arról szól, hogy hogyan találjunk rá a fényre a sötétségben.

„Régen minden reggel, amikor felkeltem, és ráeszméltem, hogy én vagyok Lady Gaga, depresszívvé és szomorúvá váltam, nem akartam önmagam lenni. Fenyegetve éreztem magam azoktól a dolgoktól, amelyeket a karrierem hozott az életembe, illetve az iramtól, amit diktált. Lady Gagát ugyanakkor a zene segíti át ezeken a nehéz időszakokon. „Sok időt töltöttem egyfajta katatón állapotban, amikor egyszerűen nem akartam semmit sem csinálni. Aztán lassan végre elkezdtem zenélni és elmesélni a történetemet a lemezeimen keresztül."

A depresszióval és elszigeteltséggel kapcsolatos érzései egyfajta küldetéstudatot is eredményeztek az énekesnő életében. Elhatározta, hogy segíteni akar azoknak a fiataloknak, akik hasonló érzelmi hullámvasúton mennek keresztül. Ennek érdekében megalapította a Born This Way Alapítványt, amelynek nemcsak a fiatalok megerősítése és bátorságra való inspirálása  a célja, hanem forrásokat is biztosít a számukra, hogy megkaphassák azt mentális egészségügyi segítséget, amelyre szükségük van.

Lili Reinhart

A Riverdale című sorozat sztárja 14 éves kora óta küzd depresszióval. Amikor először Los Angelesbe költözött, az állapota romlani kezdett, kezdetben ugyanis alig kapott szerepeket, így épphogy el tudta tartani magát.

“Emlékszem, hogy ránéztem a bankszámlámra, és minden pénz, amit az évek során megspóroltam a különböző színészeti munkákból, egyszerűen eltűnt. Annyira szorongtam a munkakeresés miatt, hogy majdnem öt teljes hónapot töltöttem a hálószobámba zárkózva. Pánikoltam, miközben a következő meghallgatásra vártam. Semmi mást nem csináltam. Ez volt életem legnyomorúságosabb időszaka” – vallotta meg egy 2017-es interjúban a színésznő, aki számára az áttörést a Riverdale című sorozat hozta el. „Akkor jött, amikor a legmélyebb depresszióval küzdöttem. Ez a sorozat konkrétan megmentett engem.”

A 26 esztendős színésznő mindig is nyíltan vállalta a mentális állapotát a közösségi médiában. 2019-ben arról posztolt, hogy újra elkezdett terápiára járni. Úgy fogalmazott: „Egy barátságos emlékeztető azoknak, akiknek hallaniuk kell: a terápia nem olyasmi, amit bárkinek is szégyellni kellene” – írta. Egy évvel később egy verseskötetet is kiadott Swimming Lessons (Úszóleckék) címmel, amely részben a depresszióval és szorongással való együttélésről szól.

Owen Wilson

A 2000-es évek vígjátékainak felejthetetlen arcáról a legkevésbé gondolnánk, hogy évekig depresszióval küzdött. Az állapota 2007-ben olyan súlyossá vált, hogy az öngyilkosságot is megkísérelte, miután a Kate Hudsonnal való szakítást követően a bánatát alkoholba fojtotta és függővé vált. Bár Wilson újabban nem hajlandó nyilvánosan beszélni erről az időszakáról, egy 2021-es interjúban annyit elárulta, hogy a családja folyamatos támogatása segített neki kilábalni a válságból.

Miley Cyrus

A Disney egy arcaként vált ismertté, majd a válását követően a botrányaitól volt hangos a sajtó, újabban pedig kizárólag a kiváló zenei munkásságát méltatják Miley Cyrusnak, akiről kevesen tudják, hogy Hannah Montana szőke parókájának levétele után sokáig depresszióval küzdött. 

“Egy időben mély depresszióba zuhantam. Olyannyira bezárkóztam, hogy az apámnak szó szerint egyszer rám kellett törnie az ajtót. Rengeteg minden miatt magam alatt voltam: nagyon rossz volt a bőröm és úgy éreztem, zaklatnak, szekálnak miatta a kortársaim. Ugyanakkor a depressziót magát nem az okozta, ahogy mások miatt éreztem magam, egyszerűen csak depressziós voltam” – magyarázott az akkori érzéseiről egy 2014-es interjúban Miley Cyrus, aki egy ponton gyógyszeres terápiába kezdett. Másokat is arra bátorít, hogy szükség esetén kérjenek segítséget, akár terápia, vagy terápia és gyógyszeres kezelés formájában.

„Az egyetlen jó dolog, ami kisült ebből az időszakból, hogy segített kapcsolódni a rajongóimhoz. Ők mind tudják, hogy depresszióval küzdöttem, a küzdelmem pedig segített nekik túljutni a saját gondjaikon. Ez hatalmas célt ad nekem, okot, hogy felkeljek reggelente. Ez az ok sokkal nagyobb, mint hogy puccba vágjam magam.”

(Borítókép: Miley Cyrus és Jared Padalecki. Fotó: Getty Images)