Az izomzat és a szívelégtelenség közötti összefüggést vizsgálták tudósok egy új kutatásban, amelyet Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő ismertetett nemrég. A kutatás eredményei szerint egy bizonyos testmozgás csökkentheti a szívelégtelenség kialakulásának esélyét.

Jót hatással van a vércukorszintre, serkenti az anyagcserét, mentálisan és fizikálisan is erősít minket: a rendszeres edzésnek számos élettani előnye van, egy adott izomzat erősítése pedig a szívelégtelenség kialakulásának megelőzésében is nagy szerepet játszik egy új kutatás eredményei szerint.

Az erősebb combizmok kapcsolatot mutatnak a szívinfarktus utáni szívelégtelenség csökkent kockázatával

– mutatott rá Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő utalva az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) Heart Failure 2023 tudományos kongresszusán bemutatott kutatás eredményeire. A tudósok kísérletében a vizsgált betegek egy-egy széken ültek, és öt másodpercig a lehető legerősebben össze kellett húzniuk a négyfejű combizmukat. A bokára erősített kézi dinamométer rögzítette a kifejtett maximális erőt. A mérést mindkét lábon elvégezték, majd a két érték átlagát vették figyelembe. A kapott eredmények szerint a betegeket a „magas” vagy „alacsony” erejűek közé sorolták aszerint, hogy a mért erőkifejtés mértéke az adott nemre vonatkozó középérték felett vagy alatt volt.

Az alacsony négyfejű combizomerővel összehasonlítva a nagy erőszint 41 százalékkal alacsonyabb szívelégtelenség-kockázattal járt.

A szívinfarktus a szívelégtelenség leggyakoribb oka

Szívroham után a betegek nagyjából 6-9 százalékánál alakul ki ez a kórállapot. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az erős négyfejű combizom (kvadricepsz) alacsonyabb halálozási kockázattal jár a koszorúér-betegségben szenvedő betegeknél – írja az EgészségKalauz.

(Borítókép: Kitörést végző férfi. Illusztráció: Getty Images)