Megrendítő bejegyzést tett közzé a közösségi oldalain Lior Raz, a Fauda című sorozat sztárja. A színész jelenleg Izraelben tartózkodik, ahol családokat menekít ki a bombázásokkal sújtott területekről.

Két izraeli család kimenekítése közben készített videófelvételeket Lior Raz, a netflixes Fauda címő sorozat sztárja. Az izraeli színész és forgatókönyvíró Yohanan Plesner politikus, illetve egy másik bajtársa, Avi Yissascharov kíséretében indult délre, hogy csatlakozzon „fegyveres testvéreihez”, akik önkéntesként fáradhatatlanul dolgoznak a bombázásoknak kitett civilek megsegítésén.

Szderot bombázásokkal sújtotta városába küldtek minket, hogy kimenekítsünk két családot. Ne féljetek!

– írta bejegyzésében Lior Raz, aki az Instagram- és X-oldalán is megosztotta ugyanazt a felvételt.

Szombat óta háborúban áll az ország

Múlt szombat reggel egy, az X-en közzétett videóban jelentette be Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, hogy az ország háborúban áll a palesztinokkal. Történt mindez azután, hogy pénteken a Hamász nevű, terrorszervezetnek titulált palesztin szunnita Iszlamista politikai mozgalom fegyveresei tüzet nyitottak az Izraelben, a Gázai övezetben található Universo Paralello szabadtéri technófesztivál résztvevőire. A CNN közlése szerint a mészárlásnak legalább 260 halottja lett, illetve többeket túszul ejtettek. Másnap Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyának vezetője azt közölte, hogy mintegy ötezer rakétát indítottak szombat reggel Izrael felé, aminek következtében rakétatalálat érte a Gázai övezettel északon szomszédos városokat, Askelont és Javnét. Az ország középső részén Rison Lecionban és Ramléban is becsapódott lövedék, Jeruzsálemből pedig légvédelmi riasztást jelentettek, de Tel-Avivban is megszólaltak a szirénák. Fegyveresek tucatjai is behatoltak öt izraeli településre, velük az izraeli hadsereg helyi egységei, kommandósok és helyi biztonságiak folytattak tűzharcot. A merénylők a lakók otthonait próbálták támadni és elfoglalni, több épületet sikerült is birtokba venniük.

Izrael mindeközben válaszcsapást indított, kedd reggel például egy terrorista sejtre sújtott le egy tengerparton, nem messze a Gázai övezettől. A hadsereg szintén kedd reggel azt közölte, hogy sikerült teljesen az ellenőrzése alá vonnia a Gázai övezetet és folyamatos csapásokat hajtanak végre. Reggel óta állandó vörös jelzéssel figyelmeztetnek arra, hogy bármikor légicsapás történhet. Az övezet menti településeken kis híján az evakuációs műveletek is véget értek. A libanoni határra is több tízezer izraeli katona érkezett, a palesztin lakosságot menekülésre szólították fel.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint legalább 770 ember halt meg és közel 4000-en megsebesültek a Gázai övezetben. A halottak közt minimum 143 kiskorú és 105 nő volt. Izraeli oldalon legalább 900 civil és katonai halottról (közülük 123 katonáról), valamint 2600 sebesültről számoltak be legutóbb. Ezenkívül az izraeli hadsereg azt közölte kedd reggel, hogy mintegy 1500 terroristát megölhettek szombat reggel óta a Gázai övezeten kívül. Mindezeket összegezve jelenleg 3000 körül lehet a halálos áldozatok száma.

A Gázai övezetben a palesztinok jelenleg 100-150 túszt tarthatnak fogva, ezzel azonban nemzetközi jogot is sértenek. Az ENSZ felszólította a Hamászt, hogy engedjék el a foglyokat, ám a terrorszervezet azt közölte, hogy amíg a harcok zajlanak, addig nem tárgyalnak az izraeli túszok sorsáról. Az Egyesült Nemzetek Szervezete az izraeli oldalt is kritizálja, a nemzetközi jog szerint ugyanis tilos minden olyan ostromzár, amely a polgári lakosságot veszélyezteti. Ezzel szemben Richard Hecht, az izraeli hadsereg alezredese azt mondta, ebben a helyzetben nem tudnak különbséget tenni a civil, kormányzati és katonai célpontok között.

Az épületekben, ahol az emberek élnek, lehet például egy fegyverraktár [...] vagy az is lehet, hogy ott él a Hamász egyik fejese

– fogalmazott. A helyzet súlyosságát mutatja az is, hogy az izraeli hadsereg további 360 ezer tartalékost behívhat, valamint a polgári lakosságnak is fegyvereket osztanak.

Lior Raz újra képernyőn

Lior Raz egy elit katonai egység tagja volt húsz éven keresztül, mielőtt egy biztonsági cég alkalmazottjaként helyezkedett volna el az Egyesült Államokban. Többek között Arnold Schwarzenegger testőre is volt – mutat rá az Index. Később Izraelben tanult színészetet, játszott több színházi darabban, majd főszereplője lett a Fauda című Netflix-sorozatnak, amely az Izrael és Palesztina közti konfliktust dolgozza fel és az elmúlt években számos díjat kapott. A The New York Times a legjobb nemzetközi tévészériák közé sorolta a 2017-es listáján, a legtöbb kritikus pedig azért dicsérte a sorozatot, mert könyörtelen őszinteséggel bemutatta, hogy az egymással harcoló felek közül egyikről sem lehet egyértelműen megmondani, hogy végső soron ki a gonoszabb. A jelenleg négy évadnál járó Faudából már berendelték az ötödik évadot, így Lior Razt feltehetőleg ismét láthatjuk majd a képernyőn.

(Borítókép: Lior Raz. Fotó: Getty Images)