A világsztárok világában nem ritkák a függőségek, legyen szó alkoholról, kemény drogokról vagy gyógyszerekről. Míg egyes esetekre a média derít fényt, addig akadnak olyanok is, akik nyíltan felvállalják a betegségüket. Mutatjuk, kik ők!

Drew Barrymore

Drew Barrymore 1989-ben került a címlapokra, amikor mindössze 13 évesen bejelentette, hogy függőségben szenved és elvonóra megy. A híres és híresen problémás színészcsaládból származó Drew 6 éves volt, amikor az E. T., a földönkívüli című film beindította a karrierjét. Kilencévesen kezdett inni, majd nagyon hamar a marihuána és a kokain rabja lett. A tinédzser éveit azzal töltötte, hogy leküzdje rossz hírnevét, azóta színésznőként és producerként is élvezi a sikert.

Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr. még a kamaszkora előtt kezdett drogozni, és a korai karrierje legnagyobb részét a kábítószerek befolyása alatt töltötte. Több nagy visszhangot keltő letartóztatása is volt a késői 1990-as években és a korai 2000-es években alkohollal, kokainnal és heroinnal való visszaélés miatt. Több időt is egy kaliforniai börtönben, illetve egy állami rehabilitációs intézményben töltött. A színész 2002-ben jelentette be tisztaságát, majd a Marvel 2008-ban megjelent Vasember című filmje újjáélesztette megrekedt karrierjét.

Ben Affleck

A kétszeres Oscar-díjas Ben Affleck már 2001-ben felvállalta alkoholproblémáit, amikor először elvonóba volt. A függőséget egy élethosszig tartó és bonyolult küzdelemnek nevezte. Egy kezelési központban töltött időszak után 2018-ban egy, a közösségi médiában közzétett bejegyzésben úgy fogalmazott:

Ha problémád van és segítséget kapsz, az a bátorság jele, nem a gyengeségé vagy a bukásé.

Bradley Cooper

Többször is Oscar-díjra jelölték, ám a sikerhez hosszú és nehéz út vezetett: Bradley Cooper évekig tartó drog- és alkoholproblémái majdnem tönkretették az életét, mígnem 2004-ben, 29 évesen úgy döntött, leáll a használatukkal. Azóta Hollywood egyik legjobb partija lett.

Demi Lovato

Demi Lovato 17 évesen használt először kokaint. Ahogy az énekesi karrierje egyre jobban beindult, annál mélyebbre süllyedt az alkohol- és drogproblémákban. Először 2010-ben kért segítséget a függősége, valamint mentális egészségügyi problémái, étkezési és bipoláris személyiségzavara miatt. A gyógyulási folyamatáról folyamatosan beszámolt különböző interjúkban, a közösségi médiában, illetve a dalaiban is.

Elton John

A világhírű énekest az AIDS-válság késztette arra, hogy foglakozni kezdjen a függőségeivel. Amikor egy barátja, a fiatal Ryan White AIDS-aktivista 1990-ben meghalt, Elton John nagyon megbánta, hogy a tragédiát megelőző évtizedet az alkohol és a kokain mámorában töltötte. Végül még a barátja halálának évében segítséghez folyamodott, két évvel később pedig megalapította az Elton John AIDS Alapítványt.

Keith Urban

Miután a karrierje nem kezdett felfelé ívelni az 1990-es években, Keith Urban egyre gyakrabban nyúlt alkoholhoz és drogokhoz. Amikor a zenéje először került a slágerlisták élére, már a felépülés és visszaesés ördögi körének foglya volt. A teljes felépülését feleségének, Nicole Kidmannek köszönheti, miután nem sokkal 2006-os házasságkötésüket követően a színésznő bejuttatta őt egy sikeres rehabilitációra. A country énekes azóta több Grammy-díjjal is gazdagodott, valamint 2005-ben a Country Zenei Társaság őt választotta az Év előadójának.

Daniel Radcliffe

Kevesen tudják, de a Harry Potter-filmek sztárja is azok közé a fiatal hírességek közé tartozott, akiknek a hirtelen jött gazdagság és hírnév személyes problémákat okozott. Daniel Radcliffe az utolsó három Potter-film forgatásai alatt rengeteget ivott, mígnem rájött, hogy képtelen kontrollálni magát. Az utolsó film elkészülte után egy időre visszavonult és önmagán kezdett dolgozni.

(Borítókép: Daniel Radcliffe és Drew Barrymore. Fotó: Getty Images)