Az úszóválogatott egyik legfényesebb csillaga, Milák Kristóf – aki 2021-ben Tokióban 200 méteres pillangószámban aranyérmet szerzett – minden erejét a közelgő párizsi olimpiára összpontosítja. Ezt a döntést azonban nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel a sportágban.

Az úszó korábban döntött úgy, hogy kihagyja a júliusi fukuokai világbajnokságot, mivel nem érezte magát kellőképpen felkészültnek. A döntés mögött fizikai és mentális okok álltak. Miután szeptemberben ismét elkezdett edzeni, a Duna Arénában megrendezett vk-viadalon tervezett visszatérést is elhalasztotta.

Ezen döntéseit a Hír TV-nek adott interjúban magyarázta el, ahol kijelentette:

A párizsi olimpián szeretnék szerepelni és ott a lehető legjobb formámban lenni. Addig, igazából, más nem is igazán érdekel vagy foglalkoztat engem.”

De nem mindenki osztja Milák nézeteit. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke kijelentette az M4 Sportnak, hogy Milák tartozik az országnak. Egy olyan tehetséget említve, mint Egerszegi Krisztina, Wladár úgy véli, az úszó kötelessége, hogy kihasználja kivételes képességeit.

Ezekre a szavakra Hosszú Katinka is reagált Instagram-oldalán, úgy gondolva, hogy Milák már eleget tett az országért, és az elvárások igencsak túlzóak:

„Úgy gondolom, Kristóf nem tartozik Magyarországnak, a sportvezetés pedig hálás lehet eddig elért eredményeiért!

Felháborító és primitív a kijelentés, hogy egy olimpiai bajnok, világcsúcstartó még tartozna az országnak…”

Gergely István, a BHSE ügyvezető elnöke pedig az M4 Sportnak a következőket mondta: 

„Neki egyetlen banális problémája van, az, hogy be kell menni a vízbe, és edzeni kell. Ezt kell vele megértetni, hogy márpedig az úszás, akármilyen tehetséges is ő, akármilyen adottságai is vannak, csak akkor megy eredményesen, ha beleteszi ezt a munkát” – mondta, hozzátéve, hogy Miláknak nincs baja senkivel, nincs baja az úszással magával és a versenyzéssel sem, csak a beugrással.

A BHSE nem kívánja megbüntetni Milákot, de szeretnék, ha újra a medencébe lépne.

(Borítókép: Milák Kristóf. Fotó: Papajcsik Péter/Index)