Felhívást címeztek Hollywood legnagyobbjai az Egyesült Államok elnökének, hogy azonnal szólítsa fel a háborúban álló feleket a tűzszünetre, majd egy nappal később színészek egy másik csoportja arra szólította fel az elnököt, hogy ne nyugodjon, amíg egy túsz is a Hamász kezében van.

„Művészekként, de legfőképpen emberként, akik szemtanúi vagyunk az Izraelben és Palesztinában zajló pusztításnak és a kibontakozó borzalmaknak, kérjük, hogy az Egyesült Államok elnökeként Ön és az amerikai kongresszus szólítson fel azonnali de-eszkalációra és tűzszünetre Gázában és Izraelben, mielőtt újabb emberéletek vesznének oda” – olvasható abban a petícióban, amelyet többek között aláírt Joaquin Phoenix, Cate Blanchett és Channing Tatum.

A petíciót a The Times of Israel szerint több mint 50 „A-listás híresség” és rajtuk kívül 750 író és színész küldte el Joe Biden amerikai elnöknek. Az október 22-én kiadott felhívás emlékeztet, hogy az addig eltelt másfél hét alatt több mint 5 ezer embert gyilkoltak meg.

„Ez a szám minden lelkiismeretes ember számára katasztrofális” – teszik hozzá.

Hiszünk abban, hogy minden élet szent, függetlenül a hittől vagy az etnikai hovatartozástól, és elítéljük a palesztin és izraeli civilek meggyilkolását

– írják, azonban sehol sem említik meg azt, hogy milyen brutális terrortámadás vezetett ahhoz, hogy kirobbant a háború.

A petíció írói sürgetik a tűzszünetet és követelik a túszok azonnali szabadon bocsátását.

„Sürgetjük az Ön kormányát, a Kongresszust és a világ összes vezetőjét, hogy tiszteljék meg a Szentföldön élő összes ember életét és haladéktalanul szólítsanak fel tűzszünetre, és segítsék elő a gázai bombázások befejezését és a túszok szabadon bocsátását. Gáza kétmillió lakosának fele gyermek, és több mint kétharmada menekült vagy menekültek leszármazottja. A humanitárius segélyeknek el kell jutniuk hozzájuk” – írják és kiemelik, hogy az Egyesült Államok létfontosságú diplomáciai szerepet játszhat a helyzet megoldásában, az életek megmentése pedig erkölcsi kötelesség.

A petíció aláírói, köztük Kristen Stewart, Michael Moore, Michael Stipe és Susan Sarandon idézik James Eldert, az UNICEF szóvivőjét és emlékeztetik az elnököt arra, hogy a gázai emberek gyakorlatilag kifogynak az élelmiszerből, vízből és gyógyszerekből.

„Az ottani emberek és szeretteik iránti fájdalmunkon és gyászunkon túl világszerte az a rendíthetetlen akarat motivál bennünket, hogy kiálljunk közös emberségünk mellett. Kiállunk a szabadságért, az igazságosságért, a méltóságért és a békéért minden ember számára - és a mély vágyért, hogy megállítsuk a további vérontást.

Nem vagyunk hajlandók a jövő generációinak elmesélni a hallgatásunk történetét, hogy tétlenül álltunk és nem tettünk semmit”

– fogalmaz a petíció, anélkül, hogy egyszer is megemlítené a Hamász nevét.

A The Hill számolt be arról, hogy október 23-án aztán újabb levél érkezett az Egyesült Államok elnökéhez, ezúttal egy több mint 300 színész, köztük Madonna, Bradley Cooper és Chris Rock által aláírt petíció formájában.

„Örömmel értesültünk a két amerikai túsz, Judith Ranaan és lánya, Natalie Ranaan, valamint a két izraeli túsz, Nurit Cooper és Yocheved Lifshitz szabadon bocsátásáról, akiknek a férjei továbbra is fogságban vannak” – olvasható a felhívásban, amely alatt Katy Perry, Adam Sandler és Orlando Bloom szignója is megtalálható.

A megkönnyebbülésünket azonban beárnyékolja, hogy 220 ártatlan ember, köztük 30 gyermek továbbra is a terroristák fogságában van, akiket kínzással és halállal fenyegetnek.

Őket a Hamász az október 7-i kegyetlen mészárlás során ejtette túszúl, ahol több mint 1400 izraelit mészároltak le, nőket erőszakoltak meg, családokat égettek el élve és csecsemőket fejeztek le” – szögezik le a levél írói.

„Köszönjük megingathatatlan erkölcsi meggyőződését, vezetését és támogatását a zsidó nép iránt, akiket a Hamász több mint 35 évvel ezelőtti megalakulása óta terrorban tart, és a palesztinok iránt, akiket a Hamász már 17 éve – mióta átvette az uralmat Gáza felett – rettegésben tart, elnyom és áldozattá tesz” – írják és hozzáteszik, hogy azt szeretnék, ha a palesztinok és az izraeliek békében élhetnének egymás mellett „és a legsürgősebben, ebben a pillanatban, a túszok szabadságát”.

Egyetlen túsz sem maradhat hátra

– jelentik ki a több száz színész által szignózott petícióban.

(Borítókép: Kristen Stewart és Orlando Bloom. Fotó GettyImages)