A napokban az egész világ gyászol. Matthew Perry, az ismert és imádott amerikai színész tragikus hirtelenséggel távozott közülünk. Holttestét otthonában, saját jakuzzijában találták meg. A színészt leginkább a Jóbarátok sorozat Chandler Bing szerepéből ismerhettük, de hosszú és változatos karrierje során számos más karaktert is megformált a kamerák előtt.

2021-ben, egy hosszú, 11 éves szünet után térhetett vissza Matthew Perry a filmvászonra a Ne nézz fel! című filmben. Emellett Perry szerepelt a A furcsa pár-ban Thomas Lennonnal, akivel már korábban, a Megint 17-ben is együtt dolgozott. Az utóbbi projektben a fiatal Zac Efron is szerepelt. Efron, aki nagyra tartotta Perry-t, a forgatás alatt igyekezett elsajátítani és használni a színész gesztusait és mozdulatait, hogy mélyebb és hitelesebb alakítást nyújthasson.

Az egyik legviccesebb forgatási élménye talán a Már megint bérgyilkos a szomszédom (2004) című film egyik jeleneténél lehetett, amikor Perry Oz karaktereként egy ágyban ébredt fel Bruce Willis-szel. Kiderült, hogy Willis tényleg meztelen volt ebben a jelenetben, amitől Perry igencsak meglepődött.

A két színész, Willis és Perry között mély barátság szövődött, melynek nyomai több közös filmjükben, úgy mint a Bérgyilkos a szomszédom és A kölyök című alkotásban is felfedezhetők. Matthew Perry ennek a barátságnak a jeléül szinte jelképes összegért vállalt el egy apró szerepet az előbbi filmben, amelyben még a stáblistán sem említik őt. A film elején Perry egy Ottawa Senators pólóban jelenik meg, finom utalásként arra, hogy gyermekkorában Ottawában töltötte éveit.

Matthew Perry nemcsak kortársaival, de a családjával is együtt dolgozott a filmvásznon. A Bolond szél fúj (1997) című filmben egy különleges összjátékra került sor: a filmbéli karakterének édesapját a saját apja, John Bennett Perry formálta meg. A Jóbarátok sorozatban pedig egy érdekes kapcsolat alakult ki közte és Kathleen Turner között. Turner Chandler transzszexuális apjaként lépett a képernyőre, és Perry annyira megkedvelte őt ebben a szerepben, hogy a forgatások során gyakran „apának” szólította.

A Lost in Space - Elveszve az űrben (1998) kapcsán is érdekes történetet ismerhettünk meg: bár eredetileg Sean Patrick Flanery-t vették fel Don West szerepére, a színészt később lecserélték. Perry neve is felmerült, de végül Matt LeBlanc kapta meg a szerepet.

A színfalak mögött (2006) című sorozat kapcsán kiderült, hogy Matthew Perry eredetileg nem kívánta elvállalni Matt Albie szerepét. Ám Aaron Sorkin, a sorozat alkotója annyira meg volt győződve arról, hogy Perry a tökéletes választás a karakterhez, hogy nem volt hajlandó elfogadni a színész elutasítását. Sorkin kitartó ragaszkodása végül meghozta gyümölcsét: Perry meggondolta magát és igent mondott a szerepre.

Perry személyes élete is sok megpróbáltatással volt teli. A Pereld a nőt! (2002) című film forgatása alatt kényszerült elvonókúrára drog- és alkoholfüggősége miatt. A film gyártói azonban nem állították le a produkciót. Helyette úgy alakították a forgatási ütemtervet, hogy Perry rehabon töltött ideje alatt azokat a jeleneteket rögzítették, amelyekben a színésznek nem volt szerepe.

Egy 2016-ban adott rádióinterjúban elmondta, hogy a Jóbarátok forgatása alatt annyira függő volt, hogy a sorozat több évadára egyáltalán nem emlékszik. Amikor megkérdezték tőle, melyik Jóbarátok-epizódot kedvelte a legkevésbé, azt válaszolta:

Volt három évad, amire egyáltalán nem emlékszem, így azok közül egyik sem. Nem annyira voltam magamnál abban az időben. Valahol a 3. és a 6. évad között.

Ezt a nyilatkozatot különösen érdekesnek találták, mivel Perry korábban a People magazinnak azt mondta, hogy a forgatásokon sosem volt alkohol vagy gyógyszerek hatása alatt, csupán „szörnyen másnapos” volt.

Összefoglalva, Matthew Perry élete és pályafutása a tehetség, az elszántság és az emberi küzdelmek ötvözete volt. Emlékezzünk rá úgy, ahogyan őt megismertük és megszerettük: mint egy kivételes színészt, aki képes volt megérinteni szívünket és lelkünket.

(Borítókép: Matthew Perry. Fotó: Getty Images)