Szemüveges, fogszabályzós lányból egy igazi szépség: ki ne emlékezne a Betty, a csúnya lány című kolumbiai telenovellára, amely sorozat a maga úttörő mivoltában mindenkinek megmutatta, nem minden az, aminek látszik. A Betty-t alakító Ana María Orozco jelenleg ötvenéves, a külseje pedig igazán irigylésre méltó.

Számtalan hölgy magabiztosságát és önmagába vetett hitét növelte az eredetileg 1999-től 2001-ig, hazánkban pedig 2003-tól vetített Betty, a csúnya lány című sorozat. Egy nemzedék számára jelentett élő példát arra, hogy bárkiből válhat szép és vonzó személy, még ha a külvilág ezt elsőre nem is gondolná az adott illetőről.

A kolumbiai telenovellában 25 éves korában kapta meg Betty szerepét a bogotái származású  Ana María Orozco. A sorozatnak annyira jó volt a marketingje, hogy amíg a széria futott, egyetlen olyan képet sem lehetett találni a színésznőről, amelyen igaz valójában szerepelt volna. A készítők így biztosították azt, hogy a második évad végén mindenki számára meglepetés legyen a főszereplő átalakulása.

A sorozatban Betty titkárnőként érkezik egy céghez, ahol beleszeret az igazgatóba, Armandóba. Amikor a vállalat csődközeli állapotba kerül, létrehoznak egy alcéget, amelynek Betty lesz az igazgatója, végül az ügyvédek segítségével lepapírozott jogügylet szerint az egész vállalategyüttes tulajdonosa. Idővel Armando és az alelnök tartani kezd attól, hogy Betty magával viszi a céget, így elhatározzák, hogy átverik őt. A terv szerint a férfi elcsábítja Betty-t, hogy visszaszerezze a vállalatot, majd kirúgja őt. Ezzel szemben végül beleszeret a nőbe, ám a fondorlat is kiderül, ekkor kezdődnek az igazi bonyodalmak. Betty végül csapot-papot hátrahagyva a tengerpartra utazik, ahol egy divatszakmabeli barátnője és egy fotós segítségével teljesen átalakul, majd visszatér a városba. Hogy ezt követően mi történik, azt mindenki tudja, aki látta a sorozatot, aki pedig most találkozik először a történettel, annak direkt nem áruljuk el a végét.

A mondanivaló azonban így is egyértelmű: bárki lehet vonzó és kívánatos, nem ritkán pedig a rút kiskacsából lesz hattyú.

Miután a sorozatban felfedték a színésznő valódi szépségét, tucatjával lepték el a magazinokat az Ana María Orozcóról készült szexi fotósorozatok, ez pedig máig nem változott. A jelenleg 50 éves színésznő előszeretettel pózol a kameráknak, büszkén vállalva bomba alakját és szépségét.

Ana María Orozco 2013 óta Maximiliano Ghione színésszel alkot egy párt. Előtte egy civillel, Martín Quagliával élt házasságban 2005-től 2012-ig. A férfitól 2004-ben született az első lánya, Lucrecia, majd a második, Mia 2010-ben jött a világra. Orozco a szakmában a mai napig aktív.

Megújították a történetet

A sorozat annyira sikeres volt az ezredfordulón, hogy a második évad befejezte után öt évvel az amerikaik elkészítettek egy összesen 4 évadot megélt remake-et Ugly Betty, magyar szabadfordításban Ki ez a lány? címmel. A feldolgozásban America Ferrera bújt Betty bőrébe. Íme:

(Borítókép: Betty, a csúnya lány. Fotó: Getty Images)