Pintér Tibor nemrég vallotta be, hogy ő volt az a magyar híresség, aki fizetés nélkül távozott egy XII. kerületi benzinkútról. Mint mondta, éppen telefonált és nemes egyszerűséggel elfeledkezett magáról, így véletlenül hajtott el anélkül, hogy rendezte volna a cehet. A tartozását azóta kifizette, ám akadnak a világban sztárok, akik Pintérrel ellentétben direkt bliccelik el a fizetést, sokszor dollármilliós tartozást maguk után hagyva. Mutatjuk, kik ők!

Queen Latifah

A rappert még 2009-ben perelte be egy stylist és egy sminkes azt állítva, hogy Latifah együttesen 1 millió dollárt, mai árfolyamon 362 millió 850 ezer forintot csalt ki tőlük. A hírességek sminkmestere, a 2010-ben elhunyt Roxanna Floyd azt állította, hogy 700 ezer dollárt veszített, miután Latifah nem fizette ki neki a 2005 júliusa és 2008 februárja között végzett munkáját, amelyet a rapper Queen-kollekciójának kifejlesztése, forgalmazása és gyártása érdekében végzett a CoverGirl számára.

Rajta kívül Susan Moses stylist is meggyanúsította a hírességet, hogy ugyanebben az időszakban 300 ezer dollárral rövidítette meg őt azzal, hogy nem fizette ki számára a tanácsadást a teljes alakos fehérneműsorozatával, a Curvations-szel kapcsolatban. Queen Latifah jogi képviselője akkor azt nyilatkozta, hogy a vádak nem megalapozottak. Az esetet azóta sem kommentálta a művésznő.

Kanye West

Kanye West a KonMan Entertainment nevű cégén keresztül lízingelt egy 2003-as Mercedes-Benz G500-ast, ám a DaimlerChrysler Financial Services által 2006 májusában benyújtott kereset szerint az autó 1295 dolláros, mai árfolyamon 469 ezer forintos törlesztőrészletét egy idő után nem fizette. Az autós cég végül több mint 53 ezer dollárt (19 millió forintot) követelt egy összegben, illetve büntető kártérítést is kért.

Courtney Love

Amikor Dawn Simorangkir ruhatervező egy elvégzett munka után benyújtotta a számlát Courtney Love-nak, a színésznő Twitteren és a MySpace-oldalán kezdett dühöngeni.

„Ne ba**akodj a ruhatárammal, különben a föld körforgásában végzed, holtodig vadásznak majd rád” – írta egy összefüggéstelen, helyesírási hibákkal teli üzenetben. Love végül nemcsak egy szerződésszegési perrel nézett szembel, hanem egy becsületsértési keresettel is.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a színésznő meg akarta úszni a fizetést: 2007-ben a Beau Monde International nevű elegáns kaliforniai rehabilitációs központ indított pert Love ellen, mert az nem fizette ki egy 2005-ös, három hónapos tartózkodás után fennálló 181 ezer dolláros, mai árfolyamon 65 millió 675 ezer forintos tartozását. Ebből 36 ezer dollár (13 millió forint) a színésznő spa- és egyéb járulékos kezeléseit fedezte. A drogterápiás intézetbe a bíróság küldte el Courtney Love-ot, miután testi sértés elkövetésével és drogbirtoklással megszegte a próbaidejét.

Tyler Perry

Tyler Perry 2008-ban került hat építőipari vállalkozó kereszttüzébe, amikor nem rendezte az általuk kibocsátott számlát. Perry a Forbes szerint 125 millió dollárt (45 milliárd 376 milliót forintot) keresett abban az évben, ennek ellenére egy penny-t sem adott a szakembereknek, akik a 2 ezer 787 négyzetméteres kastélyán és filmstúdióján dolgoztak, a munkájukért cserébe pedig 200 ezer dollárt (72 millió 602 ezer forintot) kértek.

A színész akkor úgy nyilatkozott az ügyben, hogy azért nem hajlandó fizetni, mert a vállalkozók silány munkát végeztek és csak megpróbálják kihasználni az ismertséggel járó státuszát és anyagi helyzetét.

„Büszke vagyok arra, hogy vigyázok a dolgaimra. Büszke vagyok arra, hogy ki tudom fizetni a számlákat. Nem szimpatizálok senkivel, aki megpróbál átverni. Csak azért, mert keresztény vagyok és kedves, az nem jelenti azt, hogy nyápic is" – fogalmazott Tyler Perry. Vele szemben a vállalkozók azt állították, hogy a színész önkényes követeléseket támasztott velük szemben, mielőtt elbocsátotta őket, majd megtagadta a végszámlák kifizetését.

Britney Spears

Miután az énekesnő élete 2008 elején a darabjaira hullott, valószínűleg a tartozásai kifizetése volt az utolsó dolog, ami az eszébe jutott. Bár megértette Spears helyzetét, a munkájáért akkor is elvárta a jussát Nancy Rosu Las Vegas-i stylist, akinek az énekesnő 2007 óta 50 ezer dollárral (18 millió 139 ezer forinttal) lógott az ő és gyermekei számára vásárolt és elszállíttatott ruhákért. Rosu végül 2008-ban nyújtott be panaszt, ennek ellenére az őt képviselő ügyvéd a stylist nevében úgy nyilatkozott:

Nincs benne harag vagy rosszindulat. Tudja, hogy sok minden történik Britney életében.

Michael Jackson

Miközben 2004-ben gyermekmolesztálás vádjával várt a bírósági tárgyalásra, Michael Jacksont a Los Angeles-i Mayfair Gallery régiség- és bútorbolt is beperelte, mert a sztár nem fizetett ki 180 ezer dollárt (65 millió 314 ezer forintot). Az énekes összesen 378 ezer 875 dollár értékben vásárolt összesen 20 műtárgyat, köztük egy malachit urnát, egy XVI. Lajos stílusú antik asztali órát, egy ezüst kenyértartót és egy táncoslányt ábrázoló, aranyfestésű osztrák szobrot. Saul Reiss, a galérát birtokló cég ügyvédje szerint Jackson beleegyezett, hogy a per rendezése érdekében visszaadja a régiségeket.

Ugyanebben az időben J. Marc Schaffel producer is beperelte Jacksont, mert nem fizette ki az összesen 3 millió dolláros (1 milliárd 88 millió forintos) kölcsönt és produceri díjat a munkájáért, amelyet a Fox két, a popsztárról szóló különkiadásán végzett. Az ügyben a popsztár ellenkeresetet nyújtott be, 2006 júliusában az esküdtszék végül 900 ezer dollárt (326,5 millió forint) ítélt meg Schaffelnek, és 200 ezret (72,5 millió forint) Jacksonnak.

Három évvel később Michael Jacksont ismét azzal vádolták, hogy nem fizetett: ezúttal a Los Angeles-i Mickey Fine Pharmacy nevű gyógyszertár perelt azt állítva, hogy az énekes két év alatt 100 ezer dolláros tartozást halmozott fel az ott kiváltott vényköteles gyógyszerek után, ám a számláit nem rendezte. Jackson szóvivője, Raymone K. Bain később azt mondta, hogy végül békésen sikerült rendezni a vitát.

(Borítókép: Pintér Tibor és Michael Jackson. Fotó: Kaszás Tamás/Index/Getty Images)