John Lennon még az 1970-es években írta, ám a fennmaradt demót csak a ma elérhető technológiával lehetett úgy feljavítani, hogy kiadható legyen: a The Beatles utolsó száma mától vált elérhetővé.

A The Beatles az 1960-as évek egyik legsikeresebb fiúbandája volt, közel 10 éven át tartoltak a zenei sikerlistákon, mígnem '70-ben feloszlottak, John Lennon 1980-ban bekövetkezett tragikus halálával pedig az újraegyesülés minden reménye szertefoszlott. Lennon azonban a feloszlást követően még szerzett egy utolsó dalt Now And Then címen, amelynek demófelvételét is elkészítette, ám a szám annak rossz minősége miatt sosem jelent meg. Egészen a mai napig.

A négy perc hosszú zeneszámot az egykori együttes két, mai is élő tagja, Paul McCartney és Ringo Starr fejezte be, Lennon hangját a mesterséges intelligencia segítségével javították fel.

A dal Lennon halála után Paul McCartney-hoz került, miután az 1980-ban brutálisan meggyilkolt énekes özvegye, Yoko Ono eladta neki a demót, amely egy „Paul” feliratú kazettán volt.  McCartney máig megőrizte a dalt, majd amikor a technológia lehetővé tette, egykori kollégájával újraélesztették az együttest egy utolsó számra, amelyhez a 2001-ben elhunyt  George Harrison 1995-ös gitárszólamait használták fel.

A dal a The Beatles Red and Blue című album felújított változatán is szerepel majd, amely november 10-én jelenik meg. A Now and Then című szám a YouTube-on már elérhető, és bár csak néhány órája tették ki, már most, a cikkünk írásának időpontjában 903 ezer megtekintésnél jár, míg a dal készültéről forgatott, tegnap közzétett kisfilm 2,2 milliónál.

(Borítókép: The Beatles, 1966: Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon és George Harrison. Fotó: Getty Images)