Hetvenötödik születésnapját ünnepli III. Károly király, aki nemcsak Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának uralkodója, hanem egy olyan személyiség, aki élete során több botrányt és vitát kavart, mint bármelyik elődje. A jeles nap alkalmából összeszedtük az angol uralkodó eddigi legszaftosabb botrányait, illetve számos érdekességet, amit eddig nem tudott róla.

Károly király számos botrány és vita középpontjában állt az élete során. Politikai beavatkozásai, a „Fekete Pók” feljegyzések és zűrös magánélete – beleértve a Diana hercegnével folytatott házasságát és Kamillával való viszonyát – mind hozzájárultak ahhoz, hogy a közvélemény gyakran kritikus szemmel tekintsen rá. A legszaftosabb botrányok és érdekességek közül válogattunk össze néhányat: 

Politikai beavatkozások

III. Károly király gyakran került szembe azzal a váddal, hogy túlzottan beleavatkozik a politikai ügyekbe. Gyakran osztotta meg nyilvánosan a véleményét olyan témákban, mint a környezetvédelem és a fenntartható mezőgazdaság, amelyek különösen közel álltak a szívéhez.

Jenny Hocking történész szerint Károly király sokkal nyíltabban foglalkozott politikai kérdésekkel, mint édesanyja, ami sokak számára aggodalomra adott okot.

A „Fekete Pók” feljegyzések

Az úgynevezett „Fekete Pók” memók 2015-ben kerültek nyilvánosságra, ezzel komoly vitát kiváltva Károly király körül. Ezek a dokumentumok, amelyeket 2004 szeptembere és 2005 márciusa között írt, olyan leveleket tartalmaznak, amelyeket az akkor hivatalban lévő miniszterelnöknek, Tony Blairnek, és más kabinettagoknak címeztek. A levelek célja a kormányzati politikák befolyásolása volt különféle területeken.

Ezeket a dokumentumokat a Fekete Pók elnevezés alatt ismerik, ami Károly király jellegzetes, spirális formájú kézírására utal.

„Zsúfolt” házasság

Károly király és Diana hercegné házassága hosszú ideig a közvélemény figyelmének középpontjában állt. A spekulációk és pletykák hónapokig tartottak, mígnem 1992-ben hivatalosan is bejelentették a pár szétválását. Akkoriban a királyi palota cáfolta, hogy a házasság felbomlásában harmadik fél is szerepet játszott volna.

Évekkel később Diana hercegné részt vett a nevezetes Panorama interjúban, ahol nyíltan beszélt egykori házassága problémáiról és Károly király Kamillával folytatott viszonyáról.

Hárman voltunk ebben a házasságban, így valóban zsúfolt volt

– fogalmazott akkor a brit király egykori felesége. Ez a kijelentés tovább erősítette a nyilvános vitát a királyi pár kapcsolatának bonyolultságáról.

Tampongate

Károly király és Camilla Parker Bowles legnagyobb botrányainak egyike volt a „Tampongate”, más néven „Camillagate”, amely hosszú ideig foglalkoztatta a közvéleményt. 1993 januárjában a brit sajtó nyilvánosságra hozott egy intim telefonbeszélgetést, amelyet Károly és Kamilla folytatott. Ez a beszélgetés 1989-ben történt, amikor még mindketten házasok voltak. 

Ez a kiszivárgott hat perces telefonbeszélgetés nagy felháborodást keltett, mivel nyíltan felfedte Károly és Kamilla titkos kapcsolatát, ami tovább bonyolította a már amúgy is viharos királyi házasságot. A botrány jelentős hatással volt a királyi család megítélésére és Károly király személyes hírnevére.

Néhány meglepő szokás, amelyet talán ön sem ismer III. Károlyról

Károly király nemcsak a botrányaival hívta fel magára a közvélemény figyelmét, hanem egyedi és néha furcsának tűnő szokásaival is. Sokan úgy vélik, hogy részben az elkényeztetett hercegi múltjából erednek ezek a szokások, amelyek most a királyi szerepkörében is megmutatkoznak.

A zsebre vágott toll

Károly király a trónra lépését követően, amikor alá kellett írnia különböző dokumentumokat a hivatalos beiktatásához, egy tolltartó doboz került az útjába az asztalon. Ahelyett, hogy udvariasan megkért volna valakit, hogy távolítsa el a tárgyat, a király úgy döntött, hogy passzív-agresszív módon az asztal szélére tolja azt, ezzel jelezve, hogy valakinek el kellene onnan vennie a dobozt. Ezt követően végül zsebre vágta a kezében lévő tollat, ami azért jelentett problémát, mert Vilmos hercegnek is szüksége lett volna rá a dokumentumok aláírásához.

A helyzet még bonyolultabbá vált, amikor Károly király ezt nem vette észre és a ceremónia során újra megismételte a mozdulatot. A jelenlévők beszámolója szerint Kamilla is kellemetlenül érezte magát a kínos helyzetben, egy alkalommal szégyenlősen Vilmosra is nézett, mintha bocsánatot akart volna kérni tőle a férje viselkedéséért.

Mindent ki kell vasalni Károly számára

Károly nem egy alkalommal furcsa követelményeket támaszt a személyzetével szemben. Például ismert, hogy minden reggel kivasaltatja az újságját, valamint a pizsamáit, lepedőit, törölközőit és még a cipőfűzőit is. Emellett, ha valamit ki akar dobni az íróasztalánál, de az távol van tőle, inkább a személyzetet hívja, hogy vigyék hozzá közelebb a tárgyat vagy dobják ki helyette.

Fogja a csengettyűjét, és azzal hívja a személyzetet.

Károlyról azt is mondják, hogy kevés a türelme, és ha valamit nem akkor tesznek meg, amikor kéri, időnként kikel magából.

Másképp eszi a hamburgert

Károly király étkezési szokásai is eltérnek a megszokottól. Egy komornyik szerint a király és családtagjai nem kézbe fogva eszik a hamburgert és a sült krumplit, hanem evőeszközöket használnak az elfogyasztásukhoz. Károly gyakran szét is szedi a hamburgert, hogy kisebb darabokra vágva könnyebben megehesse azt. Mindez még nem is lenne újkeletű dolog, hiszen számos hazai étteremben is evőeszközökkel szolgálják fel a hamburgert, amelyet gyakran mi is ketté szedünk. A király kissé megmosolyogtató szokása azonban, hogy minden egyes falat után szalvétával törli meg a száját.

Magával cipeli az ezüstöt

Amikor a brit uralkodó útra kel, minden alkalommal magával visz több különös tárgyat is.

A bőröndbe kerülnek többek között a saját ezüst evőeszközei, bio zöldségek, nyolcféle méz és a saját vécéülőkéje.

(Borítókép: III. Károly király. Fotó: Getty Images)