Hívták már sötét utcába randira, a magyar lányokat állítása szerint külföldön is felismeri, a szexuális orientációjáról szóló pletykákat cáfolja: Jákob Zoltán exkluzív interjúban vallott többek között az identitásáról, a leggazdagabb magyarok ranglistáján való feljebb jutásról, valamint szót ejtett arról is, hogy a pénz és a politikai befolyás kéz a kézben jár. Interjú!

Paprikaföldektől a HÉTCSILLAGOS életig: ezzel a címmel jelent meg Jákob Zoltán első könyve, amelyet november 13-án mutatott be a nagyközönségnek és több mint 300 példányt dedikált belőle a budapesti Gresham-palotában. Mint ismert, Magyarország 39. leggazdagabb, 50 milliárd forintra becsült vagyonnal rendelkező embere 2003 után tett szert kirívó gazdagságra, öt évvel azután, hogy felépítette csúcsminőségű műkörömépítő alapanyagokat gyártó és forgalmazó vállalkozását. Most egy életrajzi könyvben meséli el, hogyan jutott nulláról a csúcsra, a paprikaföldekről „hétcsillagos” szállodákba, valamint tippeket is megfogalmaz arra vonatkozóan, hogyan léphetnek mások is a nyomdokába. A Velvetnek adott exkluzív interjúban vall tehetségről és szorgalomról, a vagyonosodás buktatóiról, utazásokról, a Nagy Ő-ről, a legextrémebb randijáról, az utóbbi időben a szexuális orientációja kapcsán felmerülő rosszindulatú hozzászólások, valamint egyéb magánéleti kérdésekről.

Mi vette rá arra, hogy megírja ezt a könyvet?

Egy kedves barátom keresett meg azzal, hogy írjam meg az élettörténetemet, és hogy minek köszönhető a sikerem. Először vonakodtam tőle, de amikor elkezdtem írni, belejöttem és rájöttem arra, hogy nagyon sok tanácsot tudok adni. Az utcán mindig kérdezik tőlem, hogy mi a siker titka, de ezt nem tudom elmondani egy-két mondatban. Elmondtam hát egy egész könyvben.

Ha volt is erre egy receptje, nem véletlen a mondás, hogy mindenki a maga szerencséjének kovácsa. Mi garantálja, hogy ami önnek bevált, másoknak is be fog?

Aki eddig olvasta a könyvet, azt mondta, hogy nagyon sok inspirációt tud belőle meríteni, eltanulja az én elszántságomat és bátrabb lesz. A könyvben több olyan mérföldkövet is említek az életemből, amelyeket sikerült megugranom. Ezekbe a dolgokba lehet, hogy tízből tíz ember nem is mer belevágni. Én abban adok hitet, hogy igenis bele szabad, sőt bele kell kezdeni az ijesztőnek tűnő vállalkozásokba is, természetesen az ésszerűség határain belül.

Melyik mérföldkövet kell véleménye szerint először megugrani ahhoz, hogy aztán valaki elindulhasson a siker felé vezető úton?

A könyvem elején arról írok, hogy mennyi szorgalmat tanultam a szüleimtől. Annak idején paprikaföldeken robotoltunk, hogy kiegészítsük a napi betevőt. A szorgalom, legyen szó karrierről vagy vállalkozásról, az egyik legfontosabb dolog. Nem elég okosnak lenni vagy ügyesnek, szorgalmasnak kell lenni. Vannak monotonitást tűrő feladatok, pédául amelyekkel a vállalkozásomat kezdtem. Teljesen egyedül csináltam mindent. Ezeket tűrni kell, ez az alapja mindennek. Ha valaki azt várja, hogy belerepüljön a szájába a sült galamb, annak csalódnia kell.

A sikerhez a szerencse és a szorgalom mellett tehetség is kell. Akit kevesebb adottsággal áldott meg a sors, számukra milyen recept létezik?

Mindenkiben van tehetség, csak mindenkiben másfajta tehetség. Ahhoz kell az önismeret és önmagunk feltérképezése, hogy felismerjük, mi miben tudunk különbek lenni másoknál. Minden emberben van ilyen. Nem azt mondom, hogy minden ember meg tud gazdagodni abból, ami az ő tehetsége, de ha arra koncentrál és a saját különlegességét erősíti, akkor sokkal többre viheti az életben.

Önnek mi volt ez az adottsága?

Először is nagyon jó voltam matekból, értettem a számokhoz, így lettem mérnök. Aztán rájöttem, hogy az emberekhez is értek. Bele tudtam képzelni magam mások helyzetébe, tudtam mások fejével gondolkodni, ami a kereskedelemben egy elementáris, nagyon fontos dolog.

Ha már a kereskedelemnél tartunk, hogyan csöppent bele ebbe a világba?

Megkeresett egy cseh személy, hogy forgalmazzam Magyarországon a termékeit. Amikor rájöttem, hogy palira vesz, akkor úgy döntöttem, hogy önállóan elkezdem ugyanezt, mert láttam benne potenciált, csak nem vele együtt. Elmentem tehát Hollandiába, először onnan üzleteltem, aztán Amerikában, és aztán egy saját gyárat építettem fel Magyarországon. Így jelentek meg a piacon a silány kínai műköröm-termékek helyett a minőségi alapanyagok, kellékek.

Semmilyen hátszele nem volt. Hogyan tudott önerőből felépíteni egy ekkora vállalkozást?

A kereskedelem tipikusan egy olyan terület, ahol a versenyzés nagyjából kiegyensúlyozott. Ilyen piacon el lehet indulni, lehet küzdeni és lehet harcolni. Vannak olyan ágak, amelyekhez kell hátszél, ott én nyilván nem indulok, de itt nem kell.

A pénz sokszor együtt jár a személyiség változásával, nem egy alkalommal káros szenvedélyekkel. Volt időszaka, amikor elszállt, esetleg belecsúszott káros élvezetekbe?

Olyan időszakom szerencsére nem volt, hogy elszálltam magamtól. Ellenben egy időben azt gondoltam, hogyha meggazdagodom, akkor majd temethetem a munkát. Ezt meg is tettem és próbáltam egy-két évig csak a pénzből vásárolható dolgoknak örülni, de aztán telítődtem velük és már nem okoztak örömöt. A saját káromon tanultam meg azt, hogy alkotnom kell ahhoz, hogy jól érezzem magam és pörögjek, mert hogyha leülök és eltunyulok, akkor a hangulatom is teljesen elmegy.

Mi változtatott a hozzáállásán?

Amikor nem dolgoztam, idővel hiányozni kezdtek a kollégákkal való közös örömök, az alkotás öröme, hogy létrehozunk valamit, hogy sikerünk van valamiben, elértünk valamit, eljutottunk innen oda. A semmittevés egy idő után borzasztó rossz tud lenni.

A státuszából adódóan rengeteg lehetősége van utazni. Mi volt eddig a legemlékezetesebb kiruccanása?

Nincs olyan, hogy legjobb vagy legemlékezetesebb. Minden utazásban más a jó és a maradandó. Azt viszont el tudom mondani, hogy azokat a desztinációkat kedvelem a legjobban, ahol nincs nagy jetlagem, vagyis nem túl nagy az időeltolódás. Ilyen például Mauritius, a Maldív- és a Seychelle-szigetek. Nagyon szeretem az egzotikus helyeket, ezekre cseréltem azt a falunkhoz közeli kis tavat, ahol gyerekként a nyaralásaimat töltöttem. Nyáron Európában is szeretek utazni, Olaszország például az egyik kedvenc úti célom.

A havi szintű utazásokon túl egyéb előnyökkel is jár a magas társadalmi pozíció. Mondják, hogy a pénz és a politikai befolyás kéz a kézben jár. Megerősíti ezt az állítást?

Ez pontosan így van. A politikai befolyás és a pénz kéz a kézben jár, de csak bizonyos területeken. Én nem ezeken a területeken mozgok.

Törekszik rá, hogy feljebb jusson a leggazdagabb magyarok ranglistáján?

Nincs ilyen törekvésem, csak azért legalábbis nincs, hogy több pénzem legyen. A pénz ugyanakkor a siker mércéje. Egy kiegyenlített küzdelemben, tehát ha szabad versenyről és piacról beszélünk, szeretnék ennél is sikeresebb lenni, és ilyen formában szeretnék előrébb jutni.

Mint azt a könyvbemutatón is említette, a pénz a jövőben talán lehetőséget nyújthat egy hosszabb, és az évek előrehaladtával is fiatalosabb életre. Ez esetében hiúsági kérdés, vagy más okból harcol az öregedés ellen?

Azért szeretnék szembemenni az öregedéssel, mert hatalmas az életkedvem. Amíg az megvan, márpedig szeretném, ha örökre megmaradna, addig szeretnék élni is. Amíg tudok alkotni és új dolgokat csinálni, addig szeretnék életben maradni. Hogyha nem csinálnék semmit, akkor lehet, hogy nem lenne hozzá kedvem és akkor hamar meg is öregednék.

Az sem tartaná vissza, hogy közben elveszítené önmaga körül minden szerettét?

Nyilván a szeretteink, barátaink megbetegedése és elvesztése a legnagyobb félelmünk, de ezt fel kell dolgozni. A könyvben erről is hosszan írok, hogy hogyan lehet feldolgozni az életnek ezeket a dolgait. Az elmúlást, azt, hogy miért vagyunk itt, miért mi vagyunk itt és hogy az egész világ miért van.

Ha már a szeretteknél tartunk, a volt feleségét, a gyermekei édesanyját még azelőtt ismerte meg, hogy megszerezte az első nullákat. Ezután miért ért véget a kapcsolatuk?

A volt feleségemmel a kapcsolatom azért ért véget, mert tizen-egypár év után sem tudtunk bizonyos szempontokból összecsiszolódni. Az első 6-7 év azonban nagyon jó volt, azért a mai napig hálás vagyok. Annak is nagyon örülök, hogy a közös gyerekeink összekovácsolnak bennünket. Szoktunk együtt is utazni, most nagyon jó a kapcsolatunk.

A házassága óta volt jó pár randevúja. Melyik volt ezek közül a legextrémebb?

Egyszer egy lány várt engem, hogy felvegyem őt az autómmal egy sötét utcában. A házszámot azonban nem adta meg, azt mondta, hogy szálljak ki a kocsiból, mert még elszív egy cigit. Nem értettem, miről van szó, az is eszembe jutott, hogy ha kiszállok a sötétben, leütnek. Végül elhajtottam, de utánam jött, mert megadtam neki a címemet. Kiderült, hogy azért nem akart beszállni az autóba, mert a képein annyi filtert használt, hogy nem lehetett ráismerni. Attól tartott, hogyha beül az autóba, azt mondom majd, hogy nem tetszik, mert nem úgy néz ki, mint a képeken. A fotókon egy vékony, szép arcú lány volt, erre megjelent egy kicsit pufi arcú, de kedves és nagyon helyes nő. Végül jót mosolyogtunk az egészen és a randinknak is lett egy kis folytatása.

A külföldi útjai során is hasonlóan izgalmas randikban volt része?

A külföldi randikban az a jó, hogy azokon a helyeken nem ismernek, ezért mindig azt hiszem, hogy majd önmagamért fognak szeretni. Aztán mindig rájövök, hogy van rajtam egy Gucci pulcsi...

Azt le lehet venni...

Le is szoktuk!

A külföldi vagy a magyar lányok a befutók?

Nekem a magyar lányok a legszebbek. Külföldön is felismerem a magyar lányokat.

Miről?

Hogy szépek. Néha hezitálok egy-egy szép nő esetében, hogy orosz-e vagy magyar, aztán ha látom, hogy zöld szemű és vörös hajú, akkor az például biztos, hogy orosz.

@velvet.hu Jákob Zoltán könyvbemutatója @Jákob Zoli #konybemutató #interjú #jakobzoli ♬ Ferrari - James Hype & Miggy Dela Rosa

Nagy Ő Betti barna szemű, barna hajú... Tényleg, hol van Betti?

A kapcsolatunk még nagyon gyerekcipőben jár, és ő maga mondta, hogy nem akarja elvonni a rendezvényről a figyelmet azzal, hogy eljön. Miután annyi embert érdekel a műsor és kettőnk kapcsolata, aggódott amiatt, hogy a jelenlétében mindenki arról kérdezne minket. Igazából még nem tudjuk, hogy hova fog kifutni ez a kapcsolat. Kíváncsi vagyok rá, már kialakulóban van valami, de én is úgy véltem, hogy egy ilyen üzleti rendezvényen egyelőre nem dívik, hogy a Nagy Ő-ről beszélgessünk.

Úgy tudom, hogy az adásokat visszanézve csalódott benne. Tekintve, hogy alakul önök között valami, mennyiben változott azóta a róla alkotott véleménye?

Most, hogy véget ért az adás és találkozgatunk, újra úgy látom őt, mint a forgatások alatt. Nem észlelek semmilyen problémát, de ahogy az adásokból is kiderült, azoknak idővel úgyis elő kell jönniük. Nem gondolom, hogy nem veszekedős vagy féltékeny. Azt gondolom, hogy ezt még nem mutatja ki. Ez az, amiben nekünk még nagyon sok ismerkedni valónk van.

Ellenére a Bettivel való románcának, a Nagy Ő-ben való szereplésének és a családjának, az interneten így is felmerültek rossz ízű hozzászólások, amelyekben néhányan megkérdőjelezik a szexuális orientációját.  Mit üzen nekik?

Én teljesen heteró vagyok. Természetesen én is hallottam, hogy mondanak ilyeneket. Többféle gondolatom van ezzel kapcsolatban, egyrészt, hogy ki mondja. Ha egy férfi az, és nincs más érve, minthogy kisebbségi érzése van velem kapcsolatban, akkor ez nem bántó. Fordított esetben lehet, hogy én is ezt mondanám őrá. Másrészt, ha egy férfi az átlagosnál igényesebb önmagára, és a szokásosnál kedvesebb, az irigyek könnyen mondják rá azt, hogy meleg. Akik ismernek, azok tudják, hogy mi a szituáció. Harmadrészt pedig az, hogy három gyerekem van, sok barátnőm volt és még nem volt egy pasim sem, még nem jelent semmit. Ma menő melegnek lenni, de én nem vagyok az, erről nem tehetek.

(Borítókép: Jákob Zoltán. Fotó: TV2)