Kajdi Csaba nemrég egy meghökkentő családi történetet tárt a nyilvánosság elé. Mint kiderült, a modellügynök tehetséges művészként ismert dédnagyapja, Bálint Rezső egyszer elkártyázta a család vagyonát.

Kajdi Csaba dédnagyapjának, Bálint Rezsőnek az élete olyan fordulatokkal teli volt, mint egy regény. Bár neves művészként ismerték, szenvedélybetegséggel küzdött, ami idővel a család vagyonába került.

„A dédnagymamám, aki egy burzsuj családba született, mindenképp egy művészhez szeretett volna hozzámenni. A New York Kávéházba járt, Karinthy társaságában is megfordult, végül Bálint Rezső lett a férje, aki nagy kártyás is volt. Olyannyira, hogy el is játszotta a dédnagymamám családi vagyonát” – mesélte Kajdi Csaba a Sláger FM-en.

A családi vagyon elvesztése után Bálint Rezső és felesége Franciaországba költözött, ahol a festőművész karrierje virágzásnak indult.

Rendkívül elismert festő lett. Modiglianival közös műterme volt, akivel együtt dolgozott

– árulta el Kajdi. Azt is elmondta, hogy dédnagyapjának határozott nézetei és elvei voltak, ezekből pedig semmi pénzért nem engedett. „Egyszer egy katolikus közösség megkérte, hogy fesse ki a templomot, díszítse ki ő, de nemet mondott. Kijelentette, hogy ő nem fest freskót, ő nem szobafestő!”

A művész élete tragikus véget ért, miután 1940-ben a család visszatért Magyarországra. Bár átvészelték a háborút és a gettót, '45-ben hatalmas balszerencse érte Bálint Rezsőt: a Király utcai lakásukban nyitva maradt a gázcsap és gázmérgezésben meghalt. Kajdi Csaba a mai napig őrzi dédnagyapja művészeti örökségét, ami nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi művészettörténetben is kiemelkedő jelentőségű.

(Borítókép: Kajdi Csaba. Fotó: Bodnár Patrícia/Index)