Botox, arcfelvarrás, hyaluronsavas ráncfeltöltés: ez csak néhány azok közül a szépészeti beavatkozások közül, amelyeknek előszeretettel vetik alá magukat a világsztárok, hogy lassítsák az öregedés folyamatát. Vannak ugyanakkor olyanok, akik ha egy-két helyen csináltatnak is némi korrekciót, alapvetően büszkén vállalják a korukat és az öregedéssel járó kisebb ráncokat. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül mutatjuk be őket, és osztjuk meg a gondolataikat.

Halle Berry

Mind megöregszünk.

A bőrünk megráncosodik és idővel másként nézünk ki. Én is látom, ahogy változik az arcom és a testem, de én sosem egy lóra teszek fel mindent. Mindig is tudtam, hogy a szépség mélyebben gyökeredzik annál, hogy hogyan néz ki a testünk, amelyben élünk. Visszautasítom, hogy olyasvalaki legyek, aki görcsösen ragaszkodik egy fiatalos archoz, és közben nem ragadja meg azt, ami valóban fontos ahhoz, hogy igazán gyönyörű legyen – vagyis hogy hogyan éli az életét, mit tesz másokért, hogyan csatlakozik a többi emberhez, hogyan erősíti az elméjét, a testét és a lelkét, hogyan táplálkozik és hogyan ad értelmet az életének. A leggyönyörűbb emberekben van valami, ami valósággal sugárzik. A nőkre azt mondják, hogyha elérünk egy bizonyos kort, akkor értéktelenné válunk. Én ennek pont az ellenkezőjét hiszem. A társadalomnak úgy kellene nézni ránk, ahogy öregszünk, mint egy ékszerre. Ugyanis minél idősebbek a nők, annál hatalmasabbak” – nyilatkozta korábban a színésznő az AARP-nak.

Susan Sarandon

„Teljesen lesokkol, hogy már betöltöttem a hetvenet. Folyamatosan arra gondolok, hogy fiatalabb vagyok, és úgy is érzem magam! Nagyon furcsa pillanat volt, eljutni ehhez a mérföldkőhöz. A legfontosabb, hogy elkötelezettnek és kíváncsinak kell maradni, illetve jól kell érezni magunkat. Ugyancsak lényeges, hogy ne dohányozzunk, maradjunk hidratáltak és ne csináljunk semmilyen túl extrém dolgot. Mindemellett én nagy ivó sem vagyok. Úgy gondolom, hogy a mértékletes borfogyasztás előnyös is lehet, de ha valaki túl sokat iszik, az nem jó. Mindazonáltal a gének nagyon meghatározó szerepet játszanak, szóval a legtöbbet az édesanyámnak köszönhetem” – mondta az angol Vogue magazinnak Sarandon, amikor belépett a hetvenes éveibe.

Jennifer Lopez

„Sokszor azon kapom magam, hogy azon gondolkodok, hogy minden életkorban fiatalosnak és időtállónak kell lennem, ám az öregedés egy ponton úgyis be fog következni. Addig azonban mi döntjük el, hogy milyen erősek leszünk. Hogy mennyit mozgunk, mennyit dolgozunk, mennyire leszünk aktívak szellemileg és fizikailag egyaránt, tehát mennyire élünk aktív életet. Mi döntünk, így ha akarunk, erősek lehetünk és jó formában tarthatjuk magunkat” – fogalmazott JLo a Red magazinnak.

Jane Fonda

„Amikor hatvanéves lettem, rájöttem, hogy elértem a harmadik felvonásomat, az utolsó felvonást, és hogy ez már nem csak a főpróba. Az egyik, amit biztosra tudtam, hogy nem teli megbánással akarok eljutni az előadás végére, és hogy ez sikerül-e, azt az fogja meghatározni, ahogyan mostantól élek” – magyarázta a Glamour magazinnak 2022-ben, majd visszatekintett az egész addigi életére, hogy tisztábban lássa a dolgokat. „Ez a mérföldkő teljesen megváltoztatta azt, ahogyan önmagamról gondolkodom, illetve arról, hogy hogyan szeretném leélni életem utolsó harmadát. 

Rájöttem, mennyire fontos, hogy hogyan szándékozzuk élni az életünket.

Az öregedés során a legnagyobb tanulság, amit levontam, hogy az évek előrehaladtával az egészség megőrzése örömteli és döntő fontosságú, a kor ugyanis csak egy szám. Lehetünk nagyon-nagyon öregek 84 évesen, amennyi most én vagyok, de lehetünk nagyon fiatalosak is.”

Sarah Jessica Parker

Annyi nőgyűlölő fecsegés alakul ki körülöttünk, ami egy férfival sosem történne meg

– kezdte egy Vouge-nak adott interjúban 2021-ben, reflektálva azokra a rosszízű kommentekre, amelyek a Szex és New York folytatását, az És egyszer csak... című sorozatot érték annak debütálásakor. „»Ősz haj, ősz haj, ősz haj. Ősz haja van?« – olvassuk a kommenteket mellettem Andy Cohennel, akinek az egész feje ősz, de az mindenki szerint szexi. Nála ez miért van rendben? Nem igazán tudom, mit mondhatnék erre az embereknek, különösen a közösségi médiában, ahol mindenkinek van valami mondanivalója. »Túl ráncos, nem elég ráncos«. Majdhogynem az az érzésem, mintha az emberek nem akarnák, hogy elégedettek legyünk azzal, ahol éppen tartunk, mintha élveznék, hogy azzal bántanak minket, akik és amilyenek vagyunk, akár a természetes öregedés mellett döntünk, akár úgy, hogy megcsináltatunk magunkon ezt-azt, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Pontosan tudom, hogy hogy nézek ki. Nincs választásom. Mit tehetnék? Állítsam meg az öregedést, vagy tűnjek el?” – fogalmazta meg ironikusan a költői kérdést SJP, aki korábban bevallotta, sajnálja, hogy korábban nem varratta fel a ráncait, mostanra ugyanis már átlépte a korhatárt, a beavatkozás ugyanis 44 éves kor körül a leghatékonyabb.

Helen Mirren

Sokkal jobb méltatlanul megöregedni

– reagált Helen Mirren azokra a Hollywoodban hangzatos kijelentésekre, melyek szerint méltósággal kell megöregedni. Ez a világsztárok városában annyit tesz, hogy egymást kell kövessék a szépészeti beavatkozások. „Viseld el és birkózz meg a korral járó kellemetlenségekkel. Vagy meghalsz fiatalon, vagy megöregszel. Nincs harmadik lehetőség, de akár élvezheted is. Az anyám egyszer azt mondta: »Sose aggódj az öregedés miatt. Tudom, hogy 25 évesen úgy gondolkodsz, hogy ki a fene akar 45 éves lenni, valójában azonban lenyűgöző, mert amikor eléred a 45 éves kort, rájössz, hogy mennyire szuper érzés és már nem akarsz újra 25 éves lenni«. Meg kell mondjam, az anyámnak teljesen igaza volt. Minden életkornak megvannak a maga előnyei és hátrányai, de idővel rájössz, hogy már nem akarnál visszamenni. Pontosan ott akarsz lenni, ahol vagy, mindazzal, amit már megtapasztaltál.”

Julianne Moore

„Annyi ítélet bújik meg a 'méltóságteljes öregedés' kifejezés mögött. Létezik méltatlan módja az öregedésnek? Nincs más opciónk, senkinek sincs, szóval ez nem egy pozitív vagy negatív folyamat, egyszerűen csak van, és kész. Az öregedés része az emberi mivoltunknak, szóval nem értem, miért beszélünk róla úgy, mint ami felett hatalmunk van? Inkább azokat a kérdéseket kellene feltennünk, hogy hogyan tudjuk továbbra is új kihívások elé állítani magunkat, hogyan tudjuk fenntartani az érdeklődésünket, hogyan tudunk új dolgokat tanulni, segítőkészebbek lenni és azzá válni, akire a barátainknak és a családunknak szüksége van? Hogyan fejlődhetünk tovább? Hogyan irányítjuk úgy az életünket, hogy még mélyebb tapasztalatokat szerezhessünk? Az öregedésnek ezekről a dolgokról kellene szólnia” – fogalmazta meg gondolatait Moore az As If magazinnak.

Angelina Jolie

Angelina Jolie régóta az elegancia jelképe, így nem meglepően kifinomult álláspontja van az öregedésre vonatkozóan is.

„Én szeretek idősebb lenni. Sokkal jobban érzem magam a negyvenes éveimben, mint fiatalabb koromban. Talán azért, mert az édesanyám nem élt sokáig, és így az öregedés egyfajta győzelmet jelent a számomra, semmint szomorúságot. Alig várom az ötvenes éveimet.

Úgy érzem, akkorra teljesedek ki igazán.”

Reese Witherspoon

Reese Witherspoon ugyancsak azt hangoztatja, hogy sokkal jobban szeret a 40-es éveiben járni, mint a húszasokban. Amikor 43 éves volt, a következőképpen nyilatkozott az Allure magazinnak:

„Egy csomó mindent megtapasztaltam, ennek következtében átgondoltan tudok beszélni arról, hogy milyen változásokat szeretnék látni a világban. Úgy érzem, megszolgáltam az ősz hajszálakért és a már meglévő ráncokért. Szeretem őket” – mondta a színésznő, aki később az InStyle magazinnak is interjút adott a témában 2021-ben. „Negyvenöt éves vagyok. Pontosan tudom, hogy kivel akarok időt tölteni, és kivel nem. Ez az egyik legnagyszerűbb dolog az öregedésben – rengeteg helyet szabadít fel az életedben. Ami engem illet, az édesanyámmal akarok lenni, a gyerekeimmel, és azokkal az emberekkel, akik feltöltenek. Mindenki másnak pedig minden jót kívánok.”

Beyoncé

Ez az első év, hogy tényleg megértem, mit jelent élni, illetve a pillanatban élni

– fogalmazott Beyoncé egy kézzel írt üzenetben a 40. születésnapján. A feljegyzést a hivatalos weboldalán osztotta meg. „Ez az első alkalom, hogy megértem, mennyire törékeny is az élet, hogy időnként mennyire nehéz tud lenni, és ezért mennyire fontos, hogy a jó időkben megálljunk és értékeljük mindazt, amit hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Azt hittem, hogy 21, majd 30 évesen is pontosan tudtam ezt, de ez nem igaz. Minél érettebbé válok, annál többet értek és annál boldogabb vagyok. Végre engedem magamnak, hogy élvezzem mindazt, amit az eddigi életem során felépítettem, amiért keményen dolgoztam. Bárki is próbálta arra kondicionálni a nőket, hogy úgy érezzék, öregnek és boldogtalannak kell lenniük, ha betöltik a 40-et, teljesen elb*szta a dolgot. Ez volt a legnagyszerűbb érzés az életemben. Hálás vagyok, hogy öregszem!”

Pamela Anderson

Pamela Anderson órási feltűnést keltett, amikor smink nélkül jelent meg az idei párizsi divathéten, amelyen a jövő évi tavaszi kollekcióikat mutatták be a divatházak.

Amikor felöltöztem, arra gondoltam, hogy inkább sétálnék egyet és megcsodálnám Párizs építészetét, minthogy talping sminkben üljek egy székben három órán keresztül” – árulta el a Vogue-nak a Baywatch című sorozat egykori sztárja, egyben a '80-as és '90-es évek egyik legnagyobb szexszimbóluma. „Az öregedés helyett én jobban szeretem azt mondani, hogy gazdagabb élettapasztalattal rendelkezünk. A fiatalság hajszolása egyszerűen hiábavaló. Sosem jutunk vissza oda, szóval miért nem használjuk ki inkább azt, ami történik? Amióta elfogadtam ezt, kifejezetten megkönnyebbültem, egy hatalmas teher került le a vállamról. Sokkal jobban érzem magam” – fejtette ki egy TikTok-interjúban Pamela Anderson.

(Borítókép: Pamela Anderson és Halle Berry. Fotó: Getty Images)