Csomós Mari, a magyar színházi és filmes világ egyik legkiemelkedőbb alakja, 2023. november 18-án, 80 éves korában távozott közülünk. Páratlan tehetsége és színpadi jelenléte mély nyomot hagyott a magyar kultúrában. Emlékezünk rá, mint aki életét a művészetnek szentelte, és munkássága nemzedékeken át hatott és inspirált a színházművészetre.

Csomós Mari, aki 1943. szeptember 25-én született Vajdácskán, és 2023. november 18-án hunyt el, a magyar színjátszás egyik legmeghatározóbb alakja volt. Élete során számos elismerést kapott, köztük a Jászai Mari-díjat (1973), a Kossuth-díjat (1996), és az Érdemes művész címet (1978). 2017-ben a Nemzet Színésze címmel is kitüntették, elismerve ezzel pályafutását és a magyar színházművészetben betöltött kiemelkedő szerepét.

1961 és 1965 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, majd pályafutása során több jelentős színházi társulatnak is tagja volt, köztük a Veszprémi, a Kecskeméti Katona József, a Szolnoki Szigligeti, a Nemzeti Színház, a Katona József Színház, az Új Színház és a Radnóti Miklós Színház társulatainak. Színpadi alakításai mély érzelmeket és emberi igazságokat tükröztek, legyen szó klasszikus vagy kortárs darabokról.

Csomós Mari filmekben és televíziós produkciókban is megjelent, széles körben elismert alakításokat nyújtva. Filmjei között szerepel az Így jöttem (1964), a Még kér a nép (1971), a Makra (1972), és a Sorstalanság (2005). Televíziós munkássága is jelentős, számos filmben és sorozatban bizonyította tehetségét.

Csomós Mari nem csupán egy tehetséges színésznő volt, hanem egy olyan művész, aki képes volt életre kelteni a szerepeit, létrehozva ezzel felejthetetlen pillanatokat a nézők számára. Őszinte és mélyen emberi alakításaival nemcsak a színpadon, hanem a filmvásznon is maradandót alkotott.

Emléke örökké velünk marad, mint aki a magyar színház- és filmművészet egyik legfényesebb csillaga volt. Csomós Mari öröksége tovább él azokban a művészekben és színházrajongókban, akiket inspirált, és akik a munkásságán keresztül ismerhetik meg a színházművészet igazi nagyságát. Az ő emléke örök tanulság és inspiráció marad mindannyiunk számára.

(Borítókép: Csomós Mari. Fotó: MTI)