Sokkoló pillanatoknak lehettünk tanúi a Sztárbox tegnap esti adásában: Kabát Péter drámai kiütése hatalmas riadalmat keltett, a műsorvezető, Héder Barna pedig bicskanyitogató érzéketlenséggel reagált a történésekre. Cikkünkben mindent megtudhat a korábbi válogatott labdarúgó kiütéséről, valamint a boksz veszélyeit és az eddigi legnagyobb tragédiákat is bemutatjuk.

A Sztárbox tegnapi adásában a közönség egy váratlan és megrázó esemény szemtanúja lehetett. A negyeddöntő legizgalmasabb mérkőzésén, amelynek során Rácz Jenő és Kabát Péter mérte össze az erejét, a második menetben utóbbi egy súlyos ütés következtében eszméletlenül terült el a ringben, ami óriási aggodalmat váltott ki a közönség soraiban.

Hogy mennyire komoly volt a helyzet, az bizonyítja, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar ökölvívó, Kovács „KOKO” István bekiabálását tisztán lehetett hallani: 

Azonnal orvost!

A feszült pillanatokban Kabát Péter párja rémülten rohant a ringhez, majd hangos zokogásban tört ki az eszméletlenül fekvő sportoló mellett. Tapintani lehetett a feszültséget. A néhány percnyi várakozás óráknak tűnt, miközben szívszorító volt látni, ahogy a mozdulatlanul fekvő Kabát Péter körül az orvosok és segítők minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy segítsenek rajta.

Épp hogy Kabát Péter magához tért, Héder Barna, a Sztárbox műsorvezetője széles vigyorral az arcán érdeklődött egy rémült Rácz Jenő-szurkolótól, Evelintől, hogyan élte meg a mérkőzést. Evelin láthatóan nem tudta hova tenni a kérdést, és zaklatott állapotban válaszolt a műsorvezetőnek:

Szóhoz sem jutok, ráz a hideg! Nagyon dermesztő volt látni így Petit!

Héder Barna, aki továbbra sem ismerte fel a helyzet komolyságát, egy még kínosabb kérdést tett fel: „Ez egy nagyon ellentmondásos helyzet, hiszen Jenőnek drukkoltok!”. Végül Enikő, a műsorvezető tapintatlan kérdésére feldúltan reagálva, egy rövid, határozott válasszal zárta le a beszélgetést:

Persze, de ez egy másik helyzet! Senkinek nem kívánjuk! Mi nem Peti ellen szurkoltunk, hanem Jenőnek!”

A boksz veszélyei: halálos kimenetelű esetek

Hogy mennyire veszélyes sport a boksz, azt jól mutatják azok az esetek, amikor a bokszolók a ringben vagy a kiütést követően vesztették életüket. Egy felmérés szerint 1890 és 2019 között 1876 ökölvívó halt meg világszerte közvetlenül a mérkőzéseken szerzett sérülések miatt, ami átlagosan évi 13 áldozatot jelent.

Érdekesség, hogy a kesztyűk használatának bevezetése előtt, 1740 és 1889 között, „csak” 266 halálesetről számoltak be. Ezek a statisztikák Manuel Velazquez felméréseiből származnak.

Bár azóta a bokszolók egyre vastagabb kesztyűket viselnek és a menetek számát is lecsökkentették, aminek következtében eleve kevesebb ütés érheti a fejet, egyes szakértők szerint azért nőtt mégis a halálesetek száma, mert a nagyobb, 10-12 unciás kesztyűk éppen ellentétes hatást váltanak ki: a kipárnázottság miatt a bokszolók nagyobb erővel mernek ütni, miközben az öklüket is megvédik. 

Érdekesség, hogy a tegnap esti mérkőzésen Kabát Petiék 14 unciás kesztyűben bokszoltak.

Az alábbiakban összeszedtünk néhány tragikus eseményt, amelyek rávilágítanak a sportág veszélyes mivoltára:

Simiso Buthelezi

Tragédiával végződött az a bokszmérkőzés, amelyben a dél-afrikai Simiso Buthelezi könnyűsúlyú ökölvívó akkora ütést kapott a tizedik menetben, hogy utána teljesen megzavarodott, és a levegővel kezdett el verekedni. Súlyos agykárosodást szenvedett, végül 24 évesen elhunyt.

Patrick Day

2019-ben Patrick Day, a kis középsúlyú amerikai bokszoló, Charles Conwell ütését követően agysérülésben hunyt el. A 27 éves sportolót eszméletlen állapotban vitték kórházba, ahol agyműtéten esett át, de négy nap kómában töltött idő után végül nem tudták megmenteni az életét.

Scott Westgarth

A félnehézsúlyú brit bokszoló egy 2018-as meccsét követően lett rosszul, és összeesett az öltözőben. Fejsérülése miatt kórházba szállították, de rövid időn belül elhunyt.

(Borítókép: Héder Barna. Fotó: Kaszás Tamás/Index)