Legyen szó függőségről, depresszióról vagy szorongásról, a fiatal világsztárok sorra nyílnak meg a mentális egészségüket illetően. Esetükben ez nem véletlen, hiszen bizonyított tény, hogy a millenárisok már sokkal őszintébbek és nyitottabbak ezen a területen. Egy 2015-ös amerikai kutatásban a szakemberek rávilágítanak, hogy ez a generáció könnyebben beszél a mentális állapotáról, mint a szüleik vagy nagyszüleik, mi több, könnyebben el is fogadják azokat, akik valamilyen mentális problémával küzdenek. Cikkünkben öt olyan hírességet mutatunk, akik semmit sem rejtenek véka alá. Íme!

Justin Bieber

Justin Bieber sosem vette félvállról a mentális egészségét. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az év elején lemondta a Justice World Tour hátralévő részét arra hivatkozva, hogy a korábbi egészségügyi problémái és az azt követő európai koncertek „megviselték”, ezért pihenésre van szüksége. A popsztár 2017-ben is hasonlóképpen tett a Purpose elnevezésű turnéján, akkor 14 fellépést mondott le. Az akkor történtekről egy 2019-es interjúban mesélt részletesen a Vogue magazinnak.

Nagyon depressziós lettem.

Még nem beszéltem erről, és jelenleg is rengeteg olyan problémával küzdök, amiről nem beszélek. Magányos voltam, és időre volt szükségem” – árulta el Bieber, aki azt is megosztotta az olvasókkal, hogy egy időben visszaélt vényköteles gyógyszerekkel. „Azon kaptam magam, hogy szégyenletes dolgokat csinálok. Teljesen szétcsúsztam, azt hiszem, Xanaxot használtam. A gyógyszerek egy hatalmas falat emeltek közém, és aközé, amit csináltam. Minden elsötétült” – vallotta meg az énekes, aki nagyrészt feleségének, Hailey Biebernek köszönheti, hogy túljutott ezen az időszakon és képes volt összeszedni magát. Azóta is elkötelezetten dolgozik önmagának mind mentálisan, mind fizikailag.

Selena Gomez

Selena Gomez a karrierje nagy részét a mentális egészséggel kapcsolatos dolgoknak szentelte kezdve a saját küzdelmeiről való nyilvános beszédtől a jótékonysági pénzgyűjtésen át olyan márkák megalapításáig, amelyek a mentális egészség megőrzésére fókuszálnak. Mint ismert, Gomez mindig is hihetetlenül nyitott volt a saját állapotát illetően, valamint keményen dolgozott azért, hogy a vele egy cipőben járókon segíteni tudjon. Két évvel ezelőtt társalapítója volt a Wondermind nevű felületetnek, amelyet a mentális problémákkal rendelkezők megsegítésére hoztak létre edukációs anyagokat és különböző erőforrásokat biztosítva a számukra. Mindeközben a Rare Impact Fund nevű alapítványának célja, hogy a következő évtizedben több mint 100 millió dollárt, mai árfolyamon 34 milliárd 738 millió forintot gyűjtsön össze a mentális egészségügyi szolgáltatások és az ezzel kapcsolatos edukáció javára. Az ügy iránti elkötelezettségét a tavalyi évben megjelent Selena Gomez: My Minf and Me című dokumentumfilmjével az egész világ számára egyértelművé tette.

„Nem érzem mindig jól magam, habár a 10 éves kishúgommal, Gracie Elliottal töltött idő sokat segít. Emlékeztet az élet egy olyan perspektívájára, amely egy kicsit egyszerűbb és tisztább lehet. Már attól is jobban érzem magam, ha csak néhány pillanatra vele lehetek” – nyilatkozta korábban a Vogue-nak saját mentális állapotáról Selena Gomez.

Cara Delevingne

Cara Delevingne a Vogue áprilisi számában nyíltan vallott a mentális egészségéről, a családjáról és a józansághoz vezető hosszú és rögös útjáról, amelyet egy 12 lépéses program és terápia segítségével volt képes megtenni.

Delevingne gyerekkorában kezdett kísérletezni különböző szerekkel, 10 éves korában már mentális problémákkal küzdött és különböző terápiákra járt. Tizenöt évesen egy érzelmi összeomlás után antidepresszánsokat szedett.

„Így reagáltam a gyerekkoromban ért traumákra. A gyógyszeres kezelés végül megmentette az életemet. A koronavírus-járvány okozta pandémiában aztán egzisztenciális válságba kerültem, depresszióba estem és visszaszoktam. Végül 2022 végén kértem segítséget. Támogatásra volt szükségem, így el kellett kezdenem megnyílni a szeretteimnek. A régi barátaim, akiket 13 éves korom óta ismerek, mind eljöttek hozzám és együtt sírtunk. Emlékszem, rám néztek és azt mondták, megérdemlem a lehetőséget a boldogságra” – nyilatkozta Delevingne.

Kylie Jenner

Kylie Jenner mindkét várandóssága után szülés utáni depresszióban szenvedett. Erről ez év februárjában beszélt nyíltan a Vanity Fair Italiának.

„Megtapasztaltam. Kétszer. Először nagyon nehéz volt, másodjára már jobban tudtam kezelni. Azt üzenem a hozzám hasonló cipőben járó anyáknak, hogy ne gondolják túl a dolgot, éljék meg maximálsan minden pillanatnyi érzelmüket. Maradjanak ott, abban a pillanatban, még akkor is, ha az fájdalmas. Tudom, ilyenkor azt gondolják, hogy ez a fájdalom sosem múlik el, hogy a testük sosem lesz ugyanolyan, hogy ők maguk sem lesznek ugyanazok, mint korábban voltak. Ez nem igaz. A hormonok és az érzelmek ezen a ponton sokkal erősebben és nagyobbak nálunk. Az egyetlen megoldás, hogyha félelem nélkül csak átélik ezt azt átmeneti időszakot. Az egyetlen kockázat, hogy mindeközben az anyaság legszebb dolgairól is lemaradunk.”

Billie Eilish

Mióta 2017-ben rivaldafénybe került, Billie Eilish a mentális egészség melletti egyik legindulatosabb szószóló. Amellett, hogy a zenéjén keresztül rendszeresen feltárja a saját belső küzdelmeit, a vele készülő interjúkban is minden alkalommal kendőzetlen őszinteséggel vall a depresszióval, testképzavarral és egyéb betegségekkel folytatott küzdelmeiről.

Egy időben mindent a depresszió irányított az életemben, mindig is melankolikus ember voltam.

Ez a fajta érzékenység szinte az összes dalomban tükröződik, köztük az idén nyáron megjelent What Was I Made For című számban, amelyet a bátyámmal, Finneas O’Connellel közösen írtunk a Barbie című filmhez” – mondta Eilish egy, az Apple Music’s Beatsre készülő interjú során Zane Lowe-nak. Ahogy telik az idő, az énekesnő továbbra is kénytelen küzdeni a melankóliával, amiben nem feltétlenül van segítségére a nyilvánosság. Amikor az Allure magazin erről kérdezte egy őt egy korábbi interjúban, Billie Eilish őszintén bevallotta, hogy egyre nehezebben kezeli a hírnévvel járó figyelmet.

„Kezdem jobban csinálni, de még közel sem tökéletesen. Egy ideje a napok nagy részében olyan érzések kavarognak bennem, hogy közel a vég. Ha például túl sokat rágódom azon, hogy soha többé nem lehet magánéletem, az pont elég ahhoz, hogy őrült dolgok megtételére késztessen. Ezt az érzést azonban muszáj elengedni.”

(Borítókép: Billie Eilish és Justin Bieber. Fotó: Getty Images)