A Keresztanyu és a Barátok közt sztárja immár harmadik alkalommal vett részt az Ökumenikus Segélyszervezet Adventi Adománygyűjtésén, ahol mézeskalácsokat díszített és felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak az ünnepek alkalmából kell jótékonykodni. A frissen megházasodott színésznő azt is elárulta, hogy milyen lesz az első karácsonya feleségként, hogy melyik édesség hiányzik náluk az ünnepi asztalról, hogy újdonsült férjével hogyan választják ki az ajándékokat, valamint hogy „borzasztónak” tartja, hogy már novemberben ünnepi kínálat van a boltokban.

A tört mézeskalácsszív mára talán már mindenki által ismert emblémájává vált az Ökumenikus Segélyszervezet Adventi Adománygyűjtésének, amelyet idén 28. alkalommal rendez meg a szervezet. Az adománygyűjtő kampány egyik első állomása volt a november 20-án megrendezett mézeskalács díszítés, amelyen több száz mézeskaláccsal díszítették fel a 1353-as adományvonalat megformáló óriás számokat, így hívva fel a figyelmet az adományozási lehetőségek ezen formájára. Az adományvonalon hívásonként 500 forinttal lehet segíteni.

A budapesti Akvárium Klubban megrendezett eseményen számos sikeres sportoló, többek között Gyurta Dániel, Karakas Hédi és Kovács Koko István is jelen volt. A sportemberek mellett színészek és műsorvezetők, mint Lékai-Kiss Ramóna, Rátonyi Kriszta, Vanya Tímea és Mezei Léda is díszítettek.

Mezei Léda három éve kapta meg az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatójának telefonszámát, akit azonnal felhívott, hogy ő is szeretné segíteni a munkájukat.

„Nagyon fontos, hogy a tőlünk telhető legtöbbet megtegyük azért, hogy segítsünk olyan embereknek, akiknek erre szükségük van. Általában egy személy önmagában nem tud igazán jól segíteni, de egy szervezet képes elvégezni a megfelelő munkát” – fogalmazott a Barátok közt egykori sztárja. Amióta a színésznő segíti a szervezet munkáját, azóta saját bevallása szerint minden rendezvényre elmegy, ahova meghívják, így magától értetődő volt, hogy ő is beáll a mézeskalácsokat díszítő hírességek közé.

Ez a harmadik alkalom, hogy én is díszitek, igaz nem nagy kézügyességgel, de annál nagyobb kedvvel

– mondta nevetve a színésznő, aki bevallotta, hogy náluk nem része az ünnepeknek az ikonikus sütemény. „A mézeskalács nálunk kimarad, a díszítés meg pláne. Nekem még nincs gyerekem, tehát ezt egyelőre megúszhatom, aztán majd később meglátjuk.”

A mézeskalácsok a rendezvényt követően, még aznap a Segélyszervezet adománypontjaira kerültek, mivel régi hagyománya az akciónak, hogy az önkéntesek az Advent Bazilika rendezvénysorozat helyszínén egy mézeskalács szívvel köszönik meg támogatóknak az adományokat. A szerencsésebbek így az egyik híresség által készített és aláírt mézeskalácsok egyikét is hazavihetik.

Bár mézeskaláccsal idén sem készül odahaza Mezei Léda, egy valamiben mégiscsak más lesz a mostani karácsonya, ugyanis ez lesz az első olyan ünnep, amit már feleségként élhet meg. Mint ismert, nagyjából egy hónapja házasodott össze Dörmer Csabával Cipruson. Az esküvőn nemcsak a helyszín volt különleges, hanem a karikagyűrűk is, ugyanis azok Dörmer Csaba édesanyjának egykori ékszereiből készültek.

„Már lassan két éve együtt élünk, úgyhogy ilyen szempontból nem lesz semmi új, de hogy pontosan hogyan lesz az idei karácsonyunk, azt még nem egészen beszéltük át, Nyilván időt fogunk szakítani a család többi tagjára is” – mondta az újdonsült feleség. 

Az adománygyűjtéshez évről évre emberek százezrei csatlakoznak, lehetővé téve, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet ne csak az ünnepekkor, hanem egész évben tudjon dolgozni. Mezei Léda szerint ez egy jó üzenet, ugyanis nem csak karácsony közeledtével, hanem egész évben szolidárisnak kell lennünk a rosszabb helyzetben élőkkel szemben.

„Nyilván nem csak karácsonykor kell adományozni, nem csak ilyenkor kell azokra gondolni, akik hátrányos helyzetűek, hanem az év háromszázhatvanöt napján” – fogalmazott, de hozzátette, megérti, hogy miért ilyenkor jut ez igazán eszébe az embereknek.

A karácsony mindig szól az ajándékozásról is és ilyenkor sokaknak eszébe jut, hogy jobb adni, mint kapni. Bármilyen közhelyes is, ebben van igazság

– vélekedett a színésznő.

Még több mint egy hónap van szentestéig, de a helyszínen a sok mézeskalács igazán ünnepi hangulatot teremtett. A városban járva is mindenhol karácsonyi kirakatokkal és árukínálattal lehet találkozni, sőt évről évre egyre korábban váltanak az üzletek. Mezei Léda úgy véli, hogy nem jó, ha túl korán kezdődik meg az ünnepi szezon.

„Borzasztó, hogy egyre korábban kezdődik minden ünnep. Novemberben még az ősznek kellene örülni és a decembernek kell arról szólnia, hogy várjuk a karácsonyt.

Az, hogy már november elején azt látom, hogy mikulások, meg karácsonyi díszek vannak, nekem sok

– mondta Mezei Léda, aki hisz abban, hogy „mindennek megvan a rendje”.

„A húsvétot ne januárba kezdjük el, hanem tavasszal, karácsony pedig tényleg decemberben legyen” – fakadt ki a színésznő. Ennek ellenére már ő is gondolkodik azon, hogy mit vegyen a szeretteinek, igaz a vásárlásba még nem kezdett bele. Egyelőre csak megfigyel, hátha valaki véletlenül elszólja magát azzal kapcsolatban, hogy mire vágyik.

Halogató vagyok, de ilyenkor már elkezdek gondolkodni azon, hogy ki minek örülne és figyelek, hátha valami megüti a fülemet.

A beszélgetések során gyakran elhagyja a másik száját valami olyasmi, amiből ki lehet következtetni, hogy mit szeretne, vagy mire van szüksége és akkor már van egy út, amin el lehet indulni az ajándékok terén” – fogalmazott. Hozzátette, szerencséje van, mert a férje mindig tudja, hogy ő éppen mikor mit szeretne, és melyik időszakban mi élvez nála elsőbbséget, így neki nem kell „nyomokat” hagynia.

(Borítókép: Mezei Léda. Fotó: Ökomenikus Segélyszervezet/ Zsigmond László)