Ikonikus szempár, karakteres arc, felejthetetlen tekintet és mimika: Rowan Atkinson éveken át szórakoztatta a közönséget Mr. Bean szerepében. A legtöbben máig a sorozatból emlékeznek rá, ám az interneten rendre felbukkannak a színész fiatalkori képei. Ezek közül mutatjuk meg a legkorábbit!

Rowan Atkinson-t Mr.Bean-ként ismerte a világ, a színész öt éven keresztül játszotta a karaktert az 1990-ben megjelent angol sorozatban, illetve több különkiadásban, valamint két egész estés filmben is magára öltötte a szerepet. Bár a szériából mindössze 1 évad, azon belül 15 epizód készült, ezeket a részeket öt évre lebontva osztották el. A bevezető epizód 1990. január 1-én debütált, majd abban az évben novemberben adták le a második részt. 1991-ben kettő, '92-ben három, '93-ban mindössze egy, '94-ben három, végül '95-ben négy epizódot sugároztak. Különkiadások 1991 és 2015 között készültek, a két mozifilm pedig 2012-ben, illetve 2015-ben került vászonra. Utóbbi volt a legutolsó megjelenése a karakternek.

A sorozat hatalmas sikert aratott Angliában. Az 1992-ben műsorra tűzött Bajok Mr. Beannel című epizód 18 millió 740 ezer nézőt ültetett a televíziók képernyője elé. A sorozatot számos díjra jelölték, többek között a Rose d'Or, vagyis az Arany rózsa-díjra, amelyet egy nemzetközi díjfesztiválon ítélnek oda a legjobb szórakoztató műsor készítőinek. A széria népszerűségét szintén bizonyítja, hogy azt több mint 200 helyen vetítették világszerte. 

Magyarországon először az Antal Imre vezette Szeszélyes évszakok című műsorban került képernyőre.

Rowan Atkinson nemcsak megformálta Mr. Bean karakterét, hanem ő is alkotta meg, együtt Richard Curtis-szel. Az epizódokat is ők írták még két másik forgatókönyvíróval, név szerint Robin Driscollal és Ben Eltonnal. A karaktert egy korábbi, hasonló francia figuráról, a Jacques Tati által alakított Monsieur Hulotról mintázták. Atkinson szerint Mr. Bean „egy gyerek egy felnőtt férfi testében”, aki a különböző hétköznapi feladatok, problémák megoldása közben, gyakran rögtönzött ötletekkel felborítja a megszokott eljárások folyamatát, ezzel további bajokat zúdítva magára. A karakter különös ismertetőjegye, hogy nem beszél, legfeljebb magában dünnyög. A színészről mintázott rajzfigura főszereplésével, azonos címmel egy rajzfilmsorozatot is készítettek 2002-ben, ami a gyerekek körében is hatalmas sikert aratott szerte a világon.

Atkinson a Mr. Bean előtt a Fekete Vipera című, négy évadot megélt szituációs komédiában tűnt fel, amelynek ugyancsak alkotója és főszereplője is volt egyben. Első jelentősebb szerepét a BBC Not the Nine O'Clock News című szkeccssorozatában kapta 1979-ben. A végzettségét tekintve villamosmérnök, ám egyedi humorával hamar betört a showbizniszbe – így került a BBC komikus műsorába. A színész és humorista természetesen különleges arcszerkezetének is köszönheti a sikerét, hiszen a mimikájával még inkább sikerült megfűszereznie a fellépéseit, szerepléseit. Ezt az adottságát egy életen át cipelte magával: ahogy most, 68 éves korában is bármikor képes megnevettetni az embereket egy jól betalált grimasszal, úgy tizenévesen is ő volt a társaság bohóca. Fiatalkori képei újra és újra előkerülnek az interneten, a közösségi médiában például egy '60-as évek végén készült fekete-fehér fotó kering róla, amelynek készültekor nagyjából 14-15 éves lehetett. Íme:

Ismét reflektorfényben

A rajongók legutóbb A férfi a méh ellen című Netflix-sorozatban találkozhattak Rowan Atkinsonnal, idén decemberben pedig a mozikban is láthatják majd a színészt a Timothée Chalamet főszereplésével készült Wonka című filmben.

Habár főként az újabb sikerei miatt hallani róla, 2015-ös válása óta a magánéletével kapcsolatos cikkek is rendre megjelennek. Mint ismert, Atkinson '90-ben vette feleségül a maszkmesterként dolgozó Sunetra Sastry-t, akitől két gyermeke született, a most 30 éves Ben és a 28 éves Lily. A feleségétől végül 2014 februárjában költözött el és hamarosan közös lakást bérelt új partnerével, a nála 28 évvel fiatalabb Louise Ford színésznővel.

A hivatalos válását követően Atkinsonnak olyannyira megromlott a kapcsolata a lányával, hogy Lily az édesapja vezetéknevét is elhagyta és helyette édesanyja leánykori nevét vette fel. Kettejük viszonyáról időközönként máig jelennek meg bulvárhírek a külföldi sajtóban.

Alább az eredetileg 1994. október 26-án megjelent Mr. Bean újra az iskolában című Mr. Bean-epizód egyik humoros jelenetével búcsúzunk és vidám napot kívánunk!

(Borítókép: Rowan Atkinson. Fotó: Getty Images)