Robert Pattinson-t az egész világ az Alkonyat-filmek főhőseként ismerte meg Edward Cullen szerepében, a Bella Swan-t alakító Kristen Stewart oldalán. Nemrég kiderült, hogy a sármos fiatalembert először nem akarta alkalmazni a stúdió, ugyanis nem találták elég szexinek a szerepre.

Robert Pattinson nemcsak világhírnevet szerzett, hanem 3 milliárd dollárral, mai árfolyamon 1045 milliárd 20 millió forinttal is gazdagabb lett az Alkonyat-könyvekből készült öt film megjelenése után. Mindez azonban, mint kiderült, egyetlen hajszálon múlt, a brit színészt ugyanis először nem akarta alkalmazni a stúdió, ugyanis Pattinson-t nem gondolták elég szexinek a tinédzsernek kinéző 108 éves vámpír, Edward Cullen szerepére. A fejeseket végül az első film rendezője, Catherine Hardwicke győzte meg.

Amikor eljött a házamba, fekete frufruja volt és elég alaktalan teste, mert állandóan a haverjaival kocsmázott

– emlékezett vissza Pattinsonra a 68 éves Hardwicke a Happy Sad Confused című podcastben. Mint azt elárulta, az aggályok ellenére végül behívta őt egy Kristen Stewarttal közös meghallgatásra, ám amikor visszanézte a felvételeket, fenntartásai támadtak a két színész közötti kémiával kapcsolatban. Meg is kérdőjelezte, hogy a karakterek közötti románc átültethető lesz-e a képernyőre, ha Pattinson-t választják Stewart mellé. A kétségei ellenére azonban továbbra is látott lehetőséget az akkor 22 éves színészben, így elküldte a felvételt a Summit Entertainment stúdiónak. Ám miután a vezetők végignézték a meghallgatást és személyesen is találkoztak Pattinsonnal, kicsit sem voltak elragadtatva tőle.

„Visszahívtak és megkérdezték, tényleg úgy hiszem-e, hogy jó pasit tudok faragni belőle. Határozott igennel válaszoltam.

»Láttátok az arcszerkezetét? Átfazonírozzuk a hajától a talpáig, elküldjük edzeni és maga lesz a tökély«

– mondtam. Ezek után még győzködnöm kellett őket egy darabig, hogy Pattinson lesz a tökéletes választás a szerepre, ő ugyanis nem tudta lenyűgözni őket” – árulta el Hardwicke.

Először nem hittek nekem. Egy foltos ingben sétált oda. Ő Rob.

Robert Pattinson végül egyike lett annak a négy színésznek, akik az utolsó körös meghallgatásig jutottak. A korábban a Harry Potter és a Tűz serlege című filmben is feltűnt színész Jackson Rathbone-al, Ben Barnes-szal és Shiloh Fernandezzel versengett, mígnem a rendező közbenjárására végül Pattinson kapta meg a szerepet, Rathbone-t pedig Jasper Hale szerepére válogatták be. A másik két színész kiesett a versenyből. Mint utólag kiderült, Pattinson eredetileg nem is az Alkonyat-meghallgatásra utazott ki Los Angelesbe, így a meghallgatásra úgy érkezett, mint akinek nincs veszítenivalója.

„Tulajdonképpen egy másik meghallgatásra mentem úgy, hogy a szerepet tálcán kínálták nekem. A felvételt azonban nagyon elrontottam. Az Alkonyat meghallgatása másnap volt. Azt hiszem, oda már úgy mentem, mint akinek semmi veszítenivalója nincs, így elég könnyen ment” – nyilatkozta a színész 2017-ben a W magazinnak. Azt is bevallotta, hogy egyáltalán nem volt felkészülve Edward Cullen megformálására. „Igazán sosem tudtam, hogyan kell vámpírt játszani. Valahogy csak egy sápadt ember voltam" –mondta, majd hozzátette: valójában kifejezetten kellemetlenül érezte magát a szerepben.

„Ha nem lett volna már akkor annyira sikeres a történet, amikor vállalkoztunk a filmre, szerintem az emberek nagyon furcsának találták volna. Ez egy nagyon, nagyon furcsa sztori. Ám ha valami egyszer mainstreammé válik, az emberek nehezebben veszik észre, hogy milyen különös is valójában.”

Boldog apuka

Robert Pattinson-t ma a világ legvonzóbb színészei között tartják számon, illetve ő az egyik legismertebb brit színész Hollywoodban. A színészkedés mellett modellkedik, dolgozik producerként, valamint zenével is foglalkozik. Legutóbb őt láthattuk a denevérember megszemélyesítőjeként a 2022-es új Batman-adaptációban. A karrierje mellett a magánéletében is sikeres, párjával, Suki Waterhouse-szal nemrég jelentették be, hogy kisbabát várnak.

A pár 2018 óta van együtt, ám nyilvánosan először tavaly decemberben mutatkoztak a Dior divatbemutatóján Gízában. Az énekesnő terhességével kapcsolatban már október óta folytak a találgatások, miután Pattinsonnal részt vettek a Los Angeles-i GO Awards gálán. Waterhouse végül egy koncertje közepén villantotta meg a pocakját a november 17 és 19 között rendezett mexikóvárosi Corona Capital fesztiválon.

Robert Pattinson és  Suki Waterhouse az öt éve tartó párkapcsolat és a terhesség ellenére máig nem járnak jegyben. Bár többször szóba került közöttük a téma, saját bevallásuk szerint nem rohannak sehova.

(Borítókép: Robert Pattinson. Fotó: Getty Images)