A Marvel Cinematic Universe (MCU) casting csapata ismert arról, hogy kivételes tehetségeket választ ki minden egyes szerepre. Chris Pratt kiválasztása Star-Lord, azaz Peter Quill szerepére a Galaxis őrzői című filmben sem volt kivétel. Kevesen tudják azonban, hogy Chris Pratt kiválasztása előtt számos tehetséges színész versengett a szerepért. Nézzük meg, kik voltak ezek a színészek és milyen utat jártak be a Marvel univerzumában vagy azon kívül.

Zachary Levi

Zachary Levi, aki később a Billy Batson franchise főszereplőjévé vált, a harmadik választásnak számított a Star-Lord szerepre. A színész a The Fourth Wall podcastban mesélt arról, hogy barátsága James Gunn rendezővel segített neki eljutni a kamera tesztig. 

„James és én ismertük egymást, barátok voltunk. Ezért megkért, hogy jöjjek be és olvassak fel, így is tettem. Ez elvezetett a következő lépéshez, a kamera teszthez. Ó, ember, annyira akartam ezt a szerepet. Én, egy másik srác és Chris Pratt maradtunk a végére, de Chris mindig is a kedvencük volt.”

Lee Pace

Lee Pace, aki később Ronan, a vádló szerepét játszotta el az első Galaxis őrzői-filmben, szintén versenyben volt a Star-Lord szerepért. 

Olvastam Star-Lordról. A karakter nagyon szórakoztató. Remélem, sikerül!

– mondta az MTV-nek Pace a meghallgatás előtt. „Imádok meghallgatásokra járni, úgyhogy örülök, hogy mindenkivel találkozhatok és én is bizonyíthatok.”

Jim Sturgess

Jim Sturgess is megerősítette, hogy részt vett a Star-Lord szerepére való meghallgatáson. 

Sokkal messzebbre jutottam, mint amit valaha is el tudtam képzelni

– mondta az MTV-nek. „A meghallgatás során egyre többet tudtam meg arról, hogy miről is szól a film. Egy totális fantasy környezetben játszódik, ami nagyon érdekes volt számomra.”

Eddie Redmayne

Eddie Redmayne neve is felmerült a jelöltek között. Bár nem erősítette meg hivatalosan a meghallgatáson való részvételét, a színész később sikeresen alakította Newt Scamandert a Harry Potter előzménysorozatában, a Legendás állatok franchise-ban.

„Mindig van esély arra, hogy Eddie végül az MCU-ban vagy más szuperhős projektben landol” – írta az IndieWire.

Jack Huston

Volt egy képernyőteszt 

– mondta Jack Huston az MTV-nek. „Szívesen eljátszanám ezt a szerepet. Ha szükségük van egy őrzőre, aki vigyáz erre a galaxisra, ne keressék tovább. Ennél a testnél nincs erősebb” – nyilatkozta a színész nem sokkal a válogatót megelőzően.

Adam Brody

Adam Brody, aki később Freddy Freemant alakította a Shazam! című filmben, szintén versenyben volt a Star-Lord szerepért. 

Nagyon akartam, de valljuk be, Chris Pratt jobb volt a szerepre

– árulta el a Variety-nek.

James Marsden

James Marsden erős indulója volt a válogatónak, hiszen akkorra már a Marvel-univerzum egy meghatározó karaktere volt. Ő játszotta Küklopszot az első három X-men filmben, így nem lett volna ismeretlen a számára egy szuperhős szerep. Bár a Star-Lord castingját nem kommentálta, az X-men-filmekben betöltött szerepe kapcsán később elmondta: arra mindig nyitott lesz, hogy újra felvegye a vörös szemüveget.

„Majdnem 30 éve csinálom és nagyon ritkán mondhatja el valaki, hogy megtapasztalta, milyen első X-mennek lenni. Megcsináltunk három filmet, mindháromnak részese voltam. Egy családdá váltunk, megszerettük a karaktereket, egymást, az egész stábot, mindenkit” – magyarázta a ScreenRantnek 2022-ben.

Joel Edgerton

Az IndieWire, egy filmes és televíziós híreket közlő online portál 2012-ben Joel Edgerton nevét is felvetette a lehetséges jelöltek között.

„Bár Joel Edgerton korábban nem játszott szuperhőst olyan kasszasiker filmekben, mint mások, rengeteg akciófilmben szerepelt” – írták.

Ifj. John Gallagher

John Gallagher Jr. neve is felmerült. James Gunn a The Daily Beastnek elmondta, hogy ifj, Gallagher részt vett a meghallgatáson. 

„Nem volt megfelelő erre a szerepre, de ez volt az egyik legjobb meghallgatás – ha nem a legjobb meghallgatás –, amit valaha láttam” – mondta a rendező.

Sullivan Stapleton

Sullivan Stapleton neve is felmerült, amikor az MTV 2012-ben sorra vette a lehetséges jelölteket. Stapleton esetében ugyanakkor az esélyes volt ebben az időben, hogy ő lesz az ugyanúgy 2014-ben megjelenő 300: Egy birodalom felemelkedése című film feltörekvő tehetsége. A színész sosem erősítette meg, hogy bármi remény lenne arra, hogy a Marvel Univerzum tagjává váljon.

A rajongók később azért is szurkoltak, hogy Stapleton megkapja Matt Murdock, vagyis Daredevil szerepét a 2015-ös filmben, ám ott Charlie Cox lett a befutó.

Joseph Gordon-Levitt

A Deadline szerint ő is a jelöltek között volt. Gordon-Levitt már bizonyította, hogy több mint alkalmas egy hősies szerep eljátszására, miután a Batman: A sötét lovag – Felemelkedés című filmben eljátszotta azt, akiről sok rajongó azt hitte, hogy Batman segédje, Robin lesz. Így az ő nevének volt értelme, amikor 2013-ban a Star-Lord szerepére való esélyeiről suttogtak.

Nagyon izgatott voltam a lehetőségtől, hogy egy ilyen ikonikus univerzumban szerepelhessek

– mondta később egy interjúban Star-Lord szerepéről.

John Krasinski

John Krasinski is részt vett a meghallgatáson, mielőtt Reed Richardsként, vagyis a Fantasztikus négyesből ismert Mr. Fantastic-ként csatlakozott volna Marvel Univerzumhoz a Doctor Strange 2-ben. Egyes jelentések szerint számos meghallgatáson részt vett más szuperhős szerepekre, míg végül megkapta ezt a lehetőséget.

Michael Rosenbaum

Michael Rosenbaum is megerősítette, hogy készült a szerepre. Bár nem kapta meg, később is csatlakozott a franchise-hoz Martinex szerepében. 

Ideges voltam!

– kezdte a The Hollywood Reporternek. „Ott ülsz az egyik legjobb barátoddal, aki egy hatalmas filmet rendez, aki ismeri a képességeidet, és azt mondja: »látni akarom, hogyan viszonyulsz Peter Quill karakteréhez«.”

Garrett Hedlund

A szereplőválogatás során Garrett Hedlund neve is felmerült, bár hivatalosan nem erősítették meg, hogy részt vett volna a castingon. A Deadline magazin pletykákra hivatkozva írt arról, hogy Garrett Hedlund nevét gyakran emlegették a stúdióban.

Glenn Howerton

Végül, de nem utolsósorban Glenn Howerton is megerősítette, hogy részt vett a meghallgatáson. A The Kelly Clarkson Show-ban beszélt arról, hogy ő volt a második választás a szerepre. 

„Elmentem a meghallgatásra, mint ahogy sok más színész tette. Nem sejtettem, mennyire közel kerültem ahhoz, hogy megkapjam a szeretet. Amikor azonban kisétáltam a váróteremből és megláttam Chris Prattet, rájöttem:

ő a tökéletes erre a szerepre.

(Borítókép: Chris Pratt. Fotó: Getty Images)