Higiéniai és egészségügyi szempontból kifejezetten fontos a konyhai gépek és eszközök tisztán tartása, ám ezt nem mindenki végzi megfelelően. Cikkünkben eláruljuk, hogyan célszerű tisztítani a sütőt ahhoz, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen.

Használjuk naponta vagy alkalmanként, a sütőt bizonyos időközönként célszerű gondosan kitisztítanunk. Az American Cleaning Institute 2019-es felmérésének eredménye szerint az amerikaiak általánosságban nem szentelnek erre túl nagy figyelmet: a résztvevők körülbelül fele nem is emlékszik rá, mikor takarította ki a sütőjét utoljára. Hogy ennek milyen veszélyei lehetnek, annak a Livestrong magazin járt utána.

Tűzveszélyes és büdös

„A sütőben szétfröccsenő olaj tűzveszélyes, így ha kiömlik, tüzet okozhat, amelyet tovább táplálhatnak a zsíradékok.vagy a fellobbanó tüzet táplálhatja" – magyarázta Philip Tierno klinikai mikrobiológus, a NYU Langone Health professzora. Bár arra nem tért ki, hogy pontosan mekkora mennyiségű olajnak vagy zsírnak kell kifolynia ahhoz, hogy abból tűz keletkezzen, néhány kifröccsenő cseppből még szokott baj lenni. Egészségügyi szempontból ugyanakkor kockázatos lehet, ha nagy mennyiségű zsír vagy ételmaradék rakódik le a sütőben, ugyanis azok égésekor füst keletkezhet, amit nem szerencsés belélegezni.

Ha tehát kellemetlen, égett szagot vagy füstöt észlelünk, az egyértelműen jelzi, hogy itt az ideje egy alapos takarításnak.

Tisztításkor nem mindegy, hogy milyen vegyszert és mekkora mennyiségben használunk. „A lebomló kőolajtermékek a tisztítószerekből hátramaradt vegyi anyagokkal, például a nátrium-hidroxiddal keveredve használat közben mérgező hatású füstöt eredményezhetnek” – hívta fel a figyelmet Tierno. Hozzátette ugyanakkor, hogy a modern sütőkbe beépített szellőzőrendszernek köszönhetően ilyen veszély – rendeltetésszerű használat mellett – ténylegesen nem áll fenn.

A ki ódzkodik a vegyszeres tisztítástól, az választhat kíméletesebb megoldást is. A szódabikarbóna vízzel elegyítve jól oldja a zsírt. A maximális hatás elérése érdekében érdemes a szódabikarbónás elegyet néhány percig állni hagyni, és utána áttörölni vele a szennyezett felületet.

A lerakódott szennyeződések rontják az ételek ízét

Előfordulhat, hogy az egyre vastagabb rétegben lerakódó zsír és élelmiszerhulladék a sütő újabb használata során az égés következtében füstölni kezd, ez a füst pedig megváltoztathatja a készülő ételek ízét. Különösen a süteményeknek és a kenyérféléknek kölcsönözhet kellemetlen, kesernyés ízt.

Baktériumok forrása

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) tájékoztatása szerint a 40 és 140 fok között készült ételekben elszaporodhatnak a kórokozók, ám a legalacsonyabb sütőbeállítás jellemzően ennél magasabb. Ha hosszabb ideig, 160-180 fokon sütünk, nem kell attól tartanunk, hogy az ételek bakteriális szempontból egészségügyi veszélyt jelenthetnek.

Ilyen gyakran érdemes tisztítani a sütőt

A Livestrong által megkérdezett szakemberek szerint rendszeres használat esetén háromhavonta legalább egyszer, napi igénybevétel esetén pedig ennél gyakrabban ajánlott kisúrolni a sütőt. Ez persze attól is függ, ki mennyire hanyag: ha az alkalmanként hátramaradó élelmiszer-hulladékot kihűlés után vizes szivaccsal rendszeresen eltávolítjuk, akkor pár hónappal elodázható a „nagytakarítás”.

(HáziPatika)

(Borítókép: Sütőt takarító férfi. Illusztráció: Getty Images)