A zene világában gyakran a kezdetek és a csúcspontok kapják a legnagyobb figyelmet, de van valami mélyen megindító és elgondolkodtató abban, amikor egy művész utolsó alkotására tekintünk. Ezek a dalok nem csak egy korszak lezárását jelentik, hanem gyakran személyes üzeneteket, búcsúkat, vagy akár a művészek örökségének végső megnyilvánulásait is hordozzák. Nézzük meg közelebbről ezeket a legendás utolsó dalokat.

Elvis Presley - Way Down

Elvis Presley, a rock and roll királya, 1976 októberében rögzítette Way Down című dalát. Ez a szám jelentette az utolsó kislemezét, melyet tragikus halála előtt nem sokkal adtak ki. A dal a mély hangok és a jellegzetes Elvis-stílusú energikus előadás miatt emlékezetes.

Jimi Hendrix - Belly Button Window

Jimi Hendrix, a gitárzseni, 1970 augusztusában rögzítette ezt a gondolatébresztő dalt, amely a születés csodáját tárja fel. Ironikus módon ez lett az utolsó száma, amely a Cry of Love albumon jelent meg halála után.

Johnny Cash - Like the 309

Johnny Cash, a country zene ikonja, még halála után is hatással volt a zenei világra. Like the 309 című dala, mely 2006-ban jelent meg, a vasúti utazások és az életutak metaforáját használja.

The Doors - Riders on the Storm

A The Doors együttes utolsó közös stúdiófelvétele Jim Morrisonnal Riders on the Storm volt, amely az 1971-es L.A. Woman albumon jelent meg. Ez a dal Morrison lírai zsenialitását és a zenekar pszichedelikus hangzását ötvözi.

Freddie Mercury - Mother Love

Freddie Mercury, a Queen frontembere, 1991 májusában vett fel egy mélyen személyes dalt, a Mother Love-ot. Ez a dal lett az utolsó, amelyen Mercury énekelt, és hat hónappal később bekövetkezett halála előtt készült.

Chris Cornell - You Never Knew My Mind

Chris Cornell, a Soundgarden és az Audioslave énekese, Johnny Cash egy korábbi dalszövegéből ihletődve írta meg ezt a dalt. Ez lett az utolsó száma, amit tragikus öngyilkossága előtt rögzített.

Nirvana - You Know You’re Right

A Nirvana, Kurt Cobain vezetésével, 1994 januárjában rögzítette ezt a dalt, amely csak Cobain halála után, 2002-ben került nyilvánosságra. A dal a fájdalom és a zavarodottság érzését közvetíti.

Janis Joplin - Mercedes Benz

Janis Joplin, a rock és blues énekesnő, Mercedes Benz című dalát mindössze három nappal a tragikus halála előtt vette fel. Ez a szám a társadalmi iróniát és a fogyasztói kultúra kritikáját fogalmazza meg.

Tom Petty - Given All I Can See'/'Here She Comes Again

Tom Petty, az amerikai rock ikon, 2017-ben két dalt rögzített Chris Hillmannel, a Byrds együttes tagjával. Ezek lettek az utolsó stúdiófelvételei.

The Beatles - Because

A Beatles, talán a legbefolyásosabb zenekar, 'Because' című dalát rögzítette utoljára az Abbey Road Studiosban 1969-ben. Ez a dal a zenekar harmonikus zsenialitását és kísérleti hangzását mutatja be.

Led Zeppelin - I’m Gonna Crawl

A Led Zeppelin I'm Gonna Crawl című dalát 1978 novemberében vették fel az ABBA Polar Studios-ban, Stockholmban. Ez a szám az In Through the Out Door albumon jelent meg, és a zenekar blues gyökereit idézi fel.

John Lennon - Walking on Thin Ice

John Lennon, a Beatles egykori tagja, felesége, Yoko Ono Walking on Thin Ice című dalán dolgozott, amikor 1981-ben meggyilkolták. Ez a dal a kísérleti hangzás és az érzelmi nyersesség keverékét mutatja be.

Brian Jones - Midnight Rambler

Brian Jones, a Rolling Stones alapító tagja, a Midnight Rambler című dal rögzítésekor játszott kongán 1969 áprilisában. Bár a hangszer nem hallható a felvételen, Jones közreműködése továbbra is fontos része a zenekar történetének.

(Borítókép: Freddie Mercury. Fotó: Getty Images)