Boros Lajos, a magyar rádiózás egyik ikonikus alakjának életútja olyan, mint egy hullámvasút – tele fordulatokkal, emelkedőkkel és mélypontokkal. A Hűtőgép KTSZ-nél bádogosként kezdődött pályafutása után a rádiózás és a szórakoztatás világában vált ismertté. Exkluzív interjú!

Boros Lajos az általános iskolai tanulmányai után a Bánki Donát Műszaki Középiskolába jelentkezett, de elsőre nem vették fel. Ez a csalódás édesanyja számára tökéletes alkalom volt arra, hogy megtanítsa neki: a tanulás valóban könnyebb lehet, mint a fizikai munka.

A hűtőgép KTSZ-nél voltam bádogos, ha minden igaz! 

– meséli Boros Lajos. „Anyukám nevelési célzattal küldött oda, hogy megtapasztaljam, milyen a kétkezi munka. Ez egy évig tartott, és ezalatt olyan emberekkel találkoztam, akikkel a büdös életben nem találkoztam volna!” 

Boros Lajos ekkor döntött úgy, hogy a művészet felé fordul, ami végül meghatározóvá vált az életében. A sorsnak ugyanakkor más tervei voltak: nem sokkal később behívták katonának. A katonaság idején a rádiós szembesült a saját korlátaival és elveivel. Teljesen kétségbeesett és azt mondta, hogy ő nem bír ki két évnyi katonaságot.

„Bevittek katonának, de egyszer csak rájöttem, hogy minden falat, amit elfogyasztok, az az ellenséget támogatja. Ezért elkezdtem jóval kevesebbet enni ideológiai alapokon, nem akartam, hogy háború legyen” – idézi fel Boros Lajos ezt az időszakot.

Boros Lajos karrierje új irányt vett, amikor 1972-ben megnyerte a Ki mit tud? versenyt, ami megalapozta zenei pályafutását. Ez a kezdeti siker vezette őt oda, hogy 1985 és 1990 között váratlanul a Hungaroton popzenei főszerkesztőjévé nevezték ki.

Ebben az időszakban számos kihívással szembesült az akkori politikai rendszerben. A számára is meglepő kinevezésre így reagált: 

Nekem is gyanús volt ez!”

– mondta nevetve. Egy emlékezetes találkozást is visszaidézett ebből az időszakból.

„Véletlenül összefutottam Szigeti Pali bácsival, akinek lelkesen meséltem el, hogy éppen a Hungaroton élére kerültem. Ő azonban csak annyit mondott: Lajos, te nem értesz ehhez. Téged ezek reggelire meg fognak enni!”

Boros Lajos karrierjében az igazi nagy áttörést a Danubius Rádió hozta meg. A kiéleződő piaci versenyre reagálva a szerkesztők bevezették a nyugaton már bevált, naponta ugyanabban az időpontban sugárzott sikeres műsortípust, az úgynevezett morning show-t. Ez lett a Boros-Bocskor féle Cappuccino műsor, amely később Bumeráng néven futott tovább. 

„Egy bizonyos Mikó Robi nevezetű pasasnak köszönhetjük, hogy létrejött a párosunk. Tulajdonképpen ő menedzselte ezt a projektet. A Danubius rádió akart egy ilyen reggeli műsort” – emlékezett vissza az egykori rádiós műsorvezető.

A Boros Lajos és Bochkor Gábor által vezetett reggeli műsor 12 éven keresztül volt az ország egyik leghallgatottabb rádióműsora. A szóbeszéd szerint az utolsó évek fokozódó versenye, a konkurens csatornák – köztük Sebestyén Balázs népszerű reggeli műsorával – nyomást gyakoroltak a Bumerángra, ami feszültséget okozott Boros Lajos és Bochkor Gábor között. Emiatt a kapcsolatuk időnként nehézségekkel teli volt.

Az utolsó években már nagyon sok személyeskedés volt a műsoron belül. Gyakran emlegette, hogy Lajoskám, te már öreg vagy. Ez nagyon megnehezítette a létemet!

– idézte Boros Lajos.

2012 márciusában Boros Lajos bejelentette, hogy életkora miatt nem kívánja tovább folytatni a műsort, ami után a rádió az utódja keresésébe kezdett.

Erre visszatekintve ma már Boros is ironikusan nyilatkozik önmagáról. „Öreg, nem lehet elbúcsúzni hetvenhatszor. Akkor viszont ezek az arcok kellenének az utolsó jelenethez. És akkor ezt már mindenkinek a fantáziájára bízom, mire gondolok.”

Négy évvel ezelőtt szívproblémái miatt műtötték meg Boros Lajost, de az altatásból nem ébredt fel, csak öt hét után. Végül nyolc kilóval könnyebben, legyengülve, a házassági évfordulója napján tért magához. Hónapokig tartott a gyógyulás, újra kellett tanulnia járni.

Eközben megszűnt az az internetes műsora is, amelyet Boros Lajos Voga Jánossal együtt indított. Ebben az időszakban a Life magazinnak adott interjúban Boros kendőzetlen őszinteséggel beszélt anyagi helyzetéről Joshi Bharatnak. Elárulta, hogy a műtétje előtt hat évvel ment nyugdíjba, és azóta a tartalékaikra támaszkodva élnek. 

Elhülyéskedtem az életem 80 százalékát, de ahogy a lejtő felé közeledem, ökölbe szorul a gyomrom.

A nehézségek ellenére Boros továbbra is színpadon áll. „Csomó ember pontosan tudja, hogyha szükségük van rám, én továbbra is itt vagyok a színpadon” – mondta elcsukló hangon.

(Borítókép: Boros Lajos. Fotó: Bodnár Patrícia/Index)