Sokat hallunk a 27-esek Klubjáról, avagy a 27 éves korukban, gyakran rejtélyes körülmények között elhunyt rock- és blues-zenészekről. A „klub” Jimi Hendrixtől kezdve Janis Joplinon át Kurt Cobainig rengeteg hírességet számlál, ugyanakkor nem minden sztár hal meg fiatalon. Néhányan olyan jól bírják a csillogást, hogy még 100 évesen is aktívan tevékenykednek. Cikkünkben olyan sztárokat gyűjtöttünk össze, akik idős koruk ellenére még mindig a reflektorfények kereszttüzében állnak.

Caren Marsh Doll

1919. április 6-án született meg Caren Marsh Doll, aki így idén ünnepelhette 104. születésnapját. A színésznő első szerepét az 1939-es Óz, a csodák csodája című musicalben játszotta, azóta számtalan filmben megfordult már.

Nem sokon múlt, hogy a híresség ma is itt élhet közöttünk: 1949-ben repülőgép-balesetet szenvedett. A 48 utast szállító C-46E túl alacsonyan repült a leszállást megelőző percekben így végül belecsapódott a földbe. A színésznő egyike volt annak a 13 személynek, akik túlélték a balesetet.

Caren Marsh Doll idős kora ellenére a mai napig színesen ad interjút és rendszeresen megjelenik az Ózhoz köthető rendezvényeken.

Janis Paige

A színésznő 2022 szeptemberében ünnepelte 100. születésnapját, hosszú élete alatt pedig Hollywoodot és a Broadway-t is megjárta. Első szerepét az 1944-es Bathing Beauty című musicalben játszotta.

Janis Paige 2017-ben a The Hollywood Reporter hasábjaira írt egy cikket, amelyben bevallotta, hogy a híres üzletember, a „bankkártya apja”, Alfred S. Bloomingdale megpróbálta megerőszakolni őt, amikor 22 éves volt.

Janis Paige utoljára a 2022-es Journey to Royal: A WWII Rescue Mission című dokumentumfilmben tűnt fel, azóta pedig élvezi a nyugdíjas éveket.

Micheline Presle

Micheline Presle francia színésznő 1922. augusztus 22-én született, így idén ünnepelhette 101. születésnapját. Először 1939-ben tűnt fel a mozivásznon a Girls in Distress című filmben, majd számtalan alkotásban láthattuk még.

A színésznő 1971-ben egy petíció hatására 342 másik nővel közösen – Manifesto of the 343 – bevallotta, hogy fiatalon volt egy illegális abortusza, amely után visszatérhetett a francia filmvilágba.

Utolsó szerepét 2011-ben játszotta a Hitler in Hollywood című filmben, azóta viszont kerekesszékbe szorult. Ez sem hátráltatja azonban abban, hogy megjelenjen a vörös szőnyegen.

June Spencer

A brit színésznő idén júniusban ünnepelte 104. születésnapját. June Spencer először 1943-ban játszott kamerák előtt.

Igazán nagy sikereket az Archers című, BBC-n futó szappanoperával ért el. June Spencer több mint 70 éven keresztül játszotta a sorozat egyik karakterét. A műsor 70. évfordulóját együtt ünnepelte Kamilla királynéval 2021-ben.

A színésznő 103 éves volt, amikor úgy döntött, hogy visszavonul. Hihetetlen karrierje alatt kiérdemelte, hogy a Brit Birodalom Legkiválóbb Rendjének (OBE) tisztjévé válasszák.

Iris Apfel

A stíluslegenda, Iris Apfel 2021. augusztus 29-én lett 100 éves. A tervező 2005-ben egyik napról a másikra vált ikonná, amikor a New York-i Metropolitan Museum of Art kiállította kiterjedt divatarchívumát. A ruhadarabokat az utazásai során gyűjtötte össze, amikor az Old World Weavers nevű szövetipari cégnél dolgozott. A vállalatot a néhai férjével, Carl Apfellel együtt vezették.

Iris Apfel feltűnése óta olyan nagy cégekkel dolgozott együtt, mint a Macy's, az M.A.C Cosmetics és a Lowe's, sőt egy dokumentumfilm is készült róla, illetve 97 évesen leszerződött az IMG Models-hez.

Norman Lear

A legendás forgatókönyvíró 1922. júliusában született, így idén ünnepelhette 101. születésnapját. Norman Lear katonai pályafutása után, 1950-ben kezdte meg filmes tevékenységét és azóta is aktívan dolgozik.

Norman Lear olyan produkciókat készített, mint az All in the Family, a Sanford and Son, a Maude, a The Jeffersons, a One Day at a Time és a Good Times. A szórakoztatóiparban végzett munkája mellett 1980-ban létrehozta a People for the American Way nevű non-profit szervezetet, amelynek célja az volt, hogy „oktassa, energizálja és felkészítse az amerikaiakat egy olyan ország felépítésére, amely teljesebben tükrözi a szabadság, a tisztesség és a lehetőségek értékeit egy sokszínű demokratikus társadalomban”.

A forgatókönyvíró 2022-ben, 100 évesen a People magazinnak adott egy interjút, amelyben bejelentette: még nem tervezi a visszavonulását, ugyanis 23 projektje van folyamatban.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenésének napján az esti órákban érkezett a hír, hogy Norman Lear természetes halált halt Los Angeles-i otthonában. A rendező halálhírét a férfi publicistája erősítette meg a Variety-nek. A napokban zárt körű istentiszteletet tartanak a közvetlen családtagok számára. 

(Borítókép: Iris Apfel. Fotó: GettyImages)