A cancel culture korában kétszer sem elég meggondolniuk az ismertebb személyeknek, hogy mit mondanak. Minden szavukat több millióan figyelik, és egyetlen félresikerült mondatért akár az egész karrierjükkel fizethetnek. A karaktergyilkosság egyre nagyobb méreteket ölt, és míg egyes eseteket a többség jogosnak vél, bizonyos szituációkat többen megkérdőjeleznek. Utóbbiak ugyanakkor nem fejtik ki hangosan a véleményüket, hiszen ha megteszik, ők is hasonló sorsra juthatnak. Bár a cikkünkben a szólás- és véleményszabadság, a politikai korrektség és a karaktergyilkosság határait is tárgyalhatnánk, ezt a témát későbbre hagyjuk. Helyette bemutatunk öt hírességet, akiket az LMBTQ-közösséggel szemben megfogalmazott véleményükért „hallgattattak el”.

Eminem

Eminem többször is felborzolta a kedélyeket a karrierje során. A legnagyobb botránya 2000-ben volt a Criminal című számának szövege miatt: „A szavaim olyanok, mint egy éles tőr. A fejedbe hasít, ha b*zi vagy, ha nem. Gyűlölöd a b*zikat? A válasz, igen.”

A szám megjelenését követően Eminemet homofóbnak könyvelték el, majd hogy a kritikákat elfojtsa, Elton Johnnal vállalt duettet, ám 2018-ban bebizonyosodott, hogy valójában semmit sem változtak a nézetei. Egy új dalában úgy hivatkozott a nyíltan meleg Tyler, the Creator nevű rapperre, mint egy b*zira. Nem véletlen, hogy közel sem számít népszerűnek az LMBTQ-közösség körében.

Dave Chappelle

Nem is olyan régen Dave Chappelle-t még Amerika egyik legélesebb hangú komikusának tartották. A Rolling Stone magazin minden idők kilencedik legviccesebb stand-uposának, az Esquire pedig Amerika komikus zsenijének nevezte.

A hírneve azután kezdett befeketedni, hogy megjelent a Netflixes sorozata. A humorista számos negatív kritikával szembesült, amiért 2016-ban viccet csinált Caitlyn Jennerből és más transzgender személyekből. Ezután ahelyett, hogy hallgatott volna a bírálatokra, inkább duplázott: 2018-ban megismételte a Jennerről szóló poénját, majd a következő évben Michael Jackson gyermekmolesztálási vádján és az LMBTQ-embereken kezdett viccelődni.

A kaput a Netflix 2021-ben megjelent hatodik különkiadása tette be végleg, amikor Chappelle kijelentette, hogy ő a TERF-csapatjátékos (transz-kirekesztő radikális feminista), és szövetkezett J. K. Rowlinggal.

Ricky Gervais

Szintén az LMBTQ-ellenes megjegyzései miatt került feketelistára Ricky Gervais. A humorista ellen az LMBTQ érdekérvényesítéssel foglalkozó GLAAD nonprofit szervezet lépett fel 2022-ben.

„Megnéztük Ricky Gervais különkiadását a Netflixen, hogy neked ne kelljen” – fogalmazott az oldalán a nonprofit szervezet, majd az adás kapcsán kifejtette: „tele van grafikus, veszélyes transzellenes, viccnek álcázott szónoklatokkal. Emellett ontja magából a melegellenes retorikát és pontatlan információkat terjeszt a HIV-ről” – írták. Gervais a különkiadás során az általa régimódinak bélyegzett nőkből is gúnyt űzött, mondván, hogy „ők azok, akiknek méhük van”.

„Nagyszerűek, nem igaz? Az újak, akiket mostanában látunk. Akiknek szakálluk és fa*kuk van” – viccelődött Ricky Gervais, akit a kijelentéseiért rengetegen kritizáltak, az LMBTQ-közösség nagyja pedig sosem bocsátott meg neki.

DaBaby

2021 júliusára DaBaby elérte a karrierje csúcsát: számos toplistás dalt jegyzett, köztük olyan kollaborációkkal, amelyek során Dua Lipával és Megan Thee Stallionnal dolgozott együtt. Majd ugyanazon a nyáron el is indult a lejtőn a Rolling Loud Fesztiválon adott koncertje után.

A színpadon állva ugyanis becsmérlő megjegyzéseket tett a parkolókban történő orális szexre, az AIDS-ben haldokló emberekre utalva.

„Ha nem HIV-fertőzöttként, AIDS-betegként, vagy bármilyen más halálos nemi betegség áldozataként érkeztél ide úgy, hogy két-három héten belül meghalsz, akkor világíts a telefonoddal. [...] Lányok, ha a pu*citok szaga, olyan mint a vízé, világítsatok. Srácok, ha nem sz*ptok f*szt a parkolóban, fényeket fel. Maradjunk a valóságban!” – hangoztak el a botrányos szavak a zenész szájából.

Nem kellett sokat várni a reakciókra, a zenei világ szinte minden szereplője azonnal elhatárolódott DaBaby-től, köztük korábbi előadópartnere, Dua Lipa is. A HIV és LMBTQ+ érdekvédelmi csoportok is elítélték, sokan bírálták, amiért félinformációkat osztott meg a queer életről és a HIV mai természetéről. A zenészt ugyanakkor máig nem foglalkoztatja az őt övező felháborodást, sőt úgy fogalmazott, hogy az egész botrány egyfajta áldás volt a számára, álruhában.

J. K. Rowling

A lista talán legismertebb tagja J. K. Rowling, akinek a botránya is hatalmas visszhangot keltett 2020-ban. A Harry Potter-könyvek íróját éveken át csodálták az LMBTQ-közösség tagjai a könyvek nyújtotta vigasz, biztonság és melegség miatt, ám egy szempillantás alatt minden megváltozott. Bár a balközép politikai pártok egyfajta példaképe volt és minden téren a fejlődést támogatta, egy alkalommal egy őszinte állásfoglalásával magára haragította a transz közösséget. Először a közösségi médiában állt ki egy hölgy mellett, akit azért tanácsoltak el a munkahelyéről, mert azt tweetelte, hogy egy ember nem változtathatja meg a biológiai nemét. Később pedig azt a megjegyzést fűzte a Creating a More Equal Post-Covid-19 World for People Who Menstruate (Egy egyenlőbb társadalom megteremtése a Covid-19 utáni világban azoknak az embereknek, akik menstruálnak) címet viselő publicisztika mellé, hogy:

Emberek, akik menstruálnak. Biztos vagyok benne, hogy van szó ezekre az emberekre. Segítene valaki?

Különböző angol nyelvű szójátékokkal aztán arra utalt, hogy ez a szó a „nő”. A kommentelők, illetve a GLAAD ezután azzal vádolta meg, hogy transzfób módon nyilvánult meg. Utóbbi szervezet a Harry Potter-könyvekről is elkezdte lebeszélni az írónő követőit, mire Rowling egy újabb posztban fejtette ki, mit gondol erről a témáról.

„Ha nincs (biológiai) nemünk, akkor nincsen azonos neműek közötti vonzalom sem. Ha a nemek nem léteznek, a nők által megélt realitásokat törüljük el. Ismerek és szeretek transz embereket, de a biológiai nem koncepciójának eltörlése megszünteti annak lehetőségét, hogy sok-sok ember érdemben beszélhessen az életéről. Az igazság kimondása nem gyűlölet. Tisztelem minden transz ember jogát arra, hogy úgy éljen, ahogy az neki komfortos és autentikus. Veletek menetelnék, ha az alapján diszkriminálnának titeket, hogy transzok vagytok. Ugyanakkor az életemet formálta az, hogy nőnemű vagyok. Nem gondolom, hogy gyűlölködés, ha ezt kimondom. A gondolat, hogy olyan nők, mint én, akik empatikusak voltak a transz emberekkel évtizedeken keresztül, bajtársakként tekintve rájuk, mert ugyanolyan veszélyeztetettek, mint a nők, például a férfiaktól elszenvedett erőszak által, hogy mi gyűlölnénk a transz embereket, amiért azt gondoljuk, hogy a biológiai nem valóságos és vannak megélt következményei, egyszerűen butaság” – írta. Később ugyanakkor ismét magára haragította a közösséget, amikor nyíltan ellenezte, hogy a transznemű fiataloknak joguk legyen a nemátalakító műtéthez. 

Bár az írónő a mai napig sikeres, a transzneműek jogairól alkotott véleményét újabban legalább annyira vitatják, mint a könyveit. Bár egyesek üdvözölték a nézeteit, LMBTQ+ körökben a neve feketelistára került, illetve számos meghívását visszamondták, rengeteg gyűlölködő üzenetet kapott és sokan a könyvei elégetésére buzdították az embereket.

(PinkNews)

(Borítókép: J. K. Rowling és Eminem. Fotó: Getty Images)