Milák Kristófról nemrég úgy nyilatkozott Sós Csaba szövetségi kapitány, hogy az úszó „katasztrofális” állapotban lehet, mind fizikailag, mind mentálisan. A felvetésre dr. Hevesi Kriszta sportszakpszichológus reagált a TV2 Mokka című reggeli műsorában.

Milák Kristóf

Milák Kristóf lábtörés miatt fél évet kihagyott az edzésből, jelenleg pedig Sós Csaba szövetségi kapitány szerint nem tudják, mi lehet vele. Sós elmondása szerint Milák hónapok óta nem végzett érdemi munkát, és bár még nem teljesen reménytelen az olimpiai aranyérem, ha januárban visszatér, a teljesítménye feltehetően már nem lesz olyan, mint lehetett volna. A sportoló mentális állapotát illetően a szövetségi kapitány úgy fogalmazott, hogy nem volt arra utaló jel, hogy „ennyire kiégett volna, hogy esetleg depressziós lenne”. Hogy mi állhat a háttérben, azt dr. Hevesi Kriszta sportszakpszichológus fejtegette a TV2 Mokka című reggeli beszélgetős műsorában.

„Természetes dolog, hogy a nagy sikerek után van egyfajta üresség, amikor nem lehet újra motiválni a sportolót. Ennek van egy szükséges regenerálódási ideje. Ugyanígy a nagyon kimerítő, hosszú távú felkészülési időszaknál van túlezettségi hatás, ami mind fizikailag, mind mentálisan nagyon igénybe veszi a sportolót. Ezután részleges pihenési időszakokat szükséges beiktatni. Ha ez nem következik be, akkor lép életbe a túledzettségi szindróma, aminek következtében csökken az immunvédettség, ami gyulladásokat okoz a szervezetben. Mentálisan szorongás, depresszió, kiégettség, motiválatlanság, örömképtelenség, érzelmi kiüresedés léphet fel, amiből nehéz kihozni a sportolót. Nem tartom megfelelő motivációs mondatoknak azokat, hogy a sportágában leírják, hogy nem fog tudni úgy teljesíteni az olimpián, hogy ilyen szinten nem hisznek benne, pedig ez egy sportolónál a legfontosabb” – magyarázta dr. Hevesi, akinek további szakvéleményét az alábbi videóból ismerhetik meg.

Gubik Petra

Nemrég új dalt adott ki, kiemelt színházi szerepeket játszik, egy zongorás fellépésre készül és fiatal tehetségeket mentorál: Gubik Petrával zajlik az élet, az aktuális projektjeiről pedig a Mokkában mesélt a nézőknek. Többek között azt a korábbi megszólalását is bővebben kifejtette, miszerint a Bolyongók című új zenéjét a hazugságok ihlették.

„Inkább arra gondoltam, amikor elkezdtem írni a dalt másfél évvel ezelőtt, hogy az ember mennyi mindenben hazudik önmagának, és mikor van az, amikor egyszerűen csak meri vállalni önmagát. Nagyon sokszor nagyon sok mindent, amit gondolunk, amit érzünk, ahogy élünk a világban, csak jó lenne megélni, és nem mindig valamiért valamit csinálni és magyarázkodni folyamatosan arról, amit csinálsz és miért képviseled azt, amit. Hanem csak lenni, létezni és önazonosnak lenni. Ezen kezdtem el morfondírozni, amikor ezt a dalt elkezdtük megírni. [...] Nagyon büszke vagyok a munkánkra, a dalnak pedig egy akusztikus verziójára is készülünk, ami remélem, hogy január végére elkészül. Ez egy szimfonikus hangzás lesz...” – árulta el egyebek mellett Gubik Petra.

Nyertes Zsuzsa

Élete talán legboldogabb születésnapját ünnepli a mai napon Nyertes Zsuzsa, aki már nagymamaként készült a jeles napra.  A színésznő számára az unokája mellett az a legnagyobb ajándék, hogy a közelmúltban az édesanyja is felépült.

„Az anyukám combtörést szenvedett, tüdőgyulladást kapott, nemrég pedig mindebből sikeresen felépült. Ez, és a nemsokára 5 hónapos unokám, Olívia az én legszebb születésnapi ajándékom” – kezdte Nyertes Zsuzsa, aki a legszebb születésnapi emlékeit is felidézte. Mint azt elárulta, a 35. születésnapján lett édesanya, majd a 40., az 50. és a 60. születésnapját mind színpadon töltötte.

„Olyan kollégákkal léptem fel, akikkel az életemet végigjátszottam, úgyhogy utána mindig hatalmas bulik voltak. Most már csendesebbek a születésnapok, habár a múlt évben is színpadon voltam, a múlt év előtt is, de idén a gyerekekkel fog telni. Főzni fogok nekik valami finomat, délelőtt pedig elszaladok az anyukámhoz természetesen. Ezeknek a csendesebb ünnepléseknek is éppúgy örülök” – mondta a színésznő, akinek a leghőbb vágya, hogy a jövőben a lányával, a vejével és az unokájával jusson el azokra a helyekre, ahol még nem járt.

„Csodálatos lenne, ha velük tudnánk még utazgatni. És persze a színpad, színpad, színpad. Illetve a bakancslistámon van még a Dancing with the Stars. Nagyon vágyom rá. Most már, hogy Eszenyi Enikő volt, gondoltam, hogy egy nagymama is elférne a következő évadban. Én boldogan állnék a színpadon, még van annyi energiám” – árulta el a bakancslistája néhány tételét Nyertes Zsuzsa.

(Borítókép: Milák Kristóf. Fotó: Papajcsik Péter/Index)