A Golden Globe-díjas színésznőn nem fog az idő és ugyanúgy ragyog, mint 20-as éveiben. Bár volt idő, amikor úgy nézett ki, hogy tönkremegy karrierje, ma már ismét a csúcson tudhatja magát. A színésznő ráadásul 31 éve hozzáment Keanu Reeves-hez és sose vált el tőle, miközben Johnny Deppel és Matt Damonnal is járt.

Winona Laura Horowitz, ismertebb nevén Winona Ryder 1971-ben született az Egyesült Államokban, Minnesotában államban. A Winona nevet szülővárosa, Winona után kapta, míg a Laura nevet a híres Brit író, Aldous Huxley feleségéről, akivel szülei jó barátságot ápoltak.

Winona már 13 éves korától rendszeresen játszott az American Conservatory Theater színpadán San Franciscóban, 1986-ban, 15 évesen pedig már egy filmben, a Lucas és a szerelemben is szerephez jutott. Igazi hírnevet az 1988-as, Tim Burton által rendezett Beetlejuice – Kísértethistória hozta meg a színésznő számára.

19 éves volt, amikor főszerepet kapott az Ollókezű Edwardban, Johnny Depp mellett. A híres színésszel a forgatások alatt, 1989-ben összemelegedtek, így a film megjelenésekor, 1990-ben már egy párt alkottak. Románcuk egészen 1993-ig tartott, ami után a színésznő két évig Matt Damonnal járt.

A színésznő karrierje a Beetlejuice és az Ollókezű Edward után elképesztően jól haladt. 1991-ben a Sellők című alkotásban mutatottak miatt Golden Globe-díjra, míg 1994-ben Oscar-díjra jelölték, utóbbit a Kisasszonyokban nyújtott főszerepéért. 1995-ben pedig az Ártatlanság kora című filmben mutatottak miatt jelölték a legjobb női mellékszereplő díjára, amiért egy évvel korábban 1994-ben Golden Globe-díjjal is jutalmazták.

A színésznő többek között feltűnt az 1992-es Drakulában, az 1994-es Nyakunkon az Életben, sőt az Alien 4.-ben is. Miközben megjelent a Jóbarátokban is egy epizódra és egy részre még a Simpson családban is szerepelt. A 2000-es évek elején aztán váratlan fordulatot vett a karrierje.

Winona Rydert 2001-ben lopáson kapták egy Beverly Hills-i üzletben, ahonnan 4000 ezer euró (a mai értéken átszámolva 1,5 millió forint) értékbenpróbált lenyúlni dizájnercikkeket, köztük egy köztük egy 560 eurós Marc Jacobs pulcsit. Miután rajtakapták a színésznőt bíróságra kellett járnia, ahol szándékosan mindig Marc Jacobs ruhákban jelent meg. Bár néhány tervező, köztük Marc Jacobs is kiállt mellette, egy időre elkerülték a nagy szerepek és úgy nézett ki a botrány véget vet pályafutásának. Az ügy lezárása után, 2006-tól tudott ismét bekerülni filmekbe, de csak mellékszerepekben. Az első szerepe az ügy után a Kamera által homályosan című sci-fiben volt, de játszott a Pippa Lee négy élete, a Fekete hattyú és a Star Trek című filmekben is.

Az újabb fordulatot aztán a 2016-ban induló Stranger Things című Netflix-sorozat hozta el, amiben Winona Ryder Joyce Byers szerepét kapta meg és élt is a lehetőségével. A sorozatban nyújtott szerepéért 2017-ben Golden Globe-díjra és Screen Actors Guild-díjra jelölték legjobb női főszereplő kategóriájában.

Érdekesség, hogy Winona Ryder 2011-óta Scott Mackinlay Hahnnal van együtt, idén tavasszal Keanu Reeves bevallotta, hogy már 31 éve házasok a színésznővel. Reeves és Ryder még 1992-ben dolgoztak együtt a Drakula című horrorfilmben, melynek a rendezője, Francis Ford Coppola valódi román papokat fogadott fel az egyik jelenethez. A színészek ezzel nem voltak tisztában, csak utólag derült ki számukra is, hogy valódi szertartáson, valódi pap adta össze őket.

„Csináltunk egy egész felvételt a házassági szertartásról, igazi papokkal. Winona szerint igen. Coppola szerint igen. Úgyhogy azt hiszem, Isten színe előtt házasok vagyunk” – nyilatkozta a színész, aki szerint a színésznő rendszeresen tréfálkozik is ezzel.

Néha-néha kapok tőle ilyen SMS-t: „Helló, férjem”

– mondta a Reeves, aki bevallotta, hogy ő eleinte nem akarta elhinni, hogy valóban összeházasodtak, de Coppola vallomása meggyőzte.

(Borítókép: Johnny Depp 1986-ban. Borítókép: GettyImages)