Fontos üzenetre, rendkívüli módon hívta fel a figyelmet a napokban Ryan Reynolds és Rob McElhenney. A színészek a vastagbéltükrözésükről osztottak meg egy-egy felvételt, hogy ezzel mutassanak rá a vastagbélrák veszélyeire.

Nem mindennapi módon hívta fel a figyelmet a vastagbélrák veszélyeire Ryan Reynolds és Rob McElhenney. A Deadpool és a Felhőtlen Philadelphia sztárja is megosztott egy-egy videót a kolonoszkópiás vizsgálatáról, amelyet nemrég végeztek el rajtuk, ugyanis már mindketten betöltöttük a 45. életévüket. Reynolds októberben lett 47, míg McElhenney áprilisban 46 éves.

A Centers for Disease szerint ebben a korban már el kell kezdeni a rendszeres vastagbéltükrözést, ugyanis ez a vizsgálat a leghatékonyabb módja annak, hogy időben kiszűrhető legyen a középkorúak és az idősek körében egyre gyakoribbá váló vastagbélrák.

A színészek elmondása szerint a rendkívüli ötlet egy fogadás során született, amelynek során McElhenney vállalta, hogy megtanul walesi nyelven beszélni, hogyha Reynolds megengedi, hogy egy operatőr elkísérje őt egy kolonoszkópiára. Végül mindkét színész vállalta a nyilvános orvosi vizitet abból a célból, hogy a maguk humoros stílusában ráirányítsák a figyelmet erre az egészségügyi szempontból kulcsfontosságú vizsgálatra.

Ryan Reynolds esetében egy kisebb, míg Rob McElhenney-nél három polipot is találtak, így a színészek számára akár életmentő is lehetett a vizsgálat, ugyanis minden esély megvolt rá, hogy a polipokból később rosszindulatú daganatok fejlődjenek ki. 

Így zajlik a kolonoszkópia

A nagyjából félórás vastagbéltükrözés során egy hajlékony, kamerával ellátott csövet vezetnek fel a vastagbélbe, így a gyanúsnak ítélt területeket az orvos tüzetesen átvizsgálhatja. Ezzel az eljárással szövettani mintát is vehet, illetve felfedezheti és eltávolíthatja a bélfal oldalán kinövő polipokat, amelyek a későbbiekben rosszindulatú daganattá fejlődhetnek.

Mivel a vizsgálattal az orvos átfogó képet kaphat a páciens vastagbelének állapotáról és kizárhatja a daganat, illetve számos más betegség kialakulásának esélyét, így 50 éves kor felett minden férfinél és nőnél, panaszmentes állapotban is indokolt a vastagbélszűrés legalább 5-10 évente. Akiknek a családjában volt vastagbelet érintő betegség, annak ugyanez már 40 év felett javasolt. 

Magyarországon állami egészségügyi ellátásban bódításban, a magánszektorban pedig altatásban is végezhető a szűrővizsgálat.

(Borítókép: Ryan Reynolds. Fotó: Getty Images)