A Budapesti Operettszínház egykori sztárja, Gömöri András Máté augusztusban a családjával karöltve Kanadába költözött. A hazánkban már ismert és népszerű színész teljesen új alapokra helyezte az életét és elkezdte a Seneca College filmszínész szakát. Gömöri és felesége, Polyák Lilla hosszútávra terveznek külföldön: a színésznő két fia már kint kezdte el az iskolát is. Gömöri a művészet mellett több éve komolyan foglalkozik a testépítéssel is, amellyel a tengerentúlon sem hagyott fel, sőt mindkét szakmában komoly tervei vannak.

Ön Magyarországon népszerű, sokat foglalkoztatott színész volt az utóbbi években, ezért adja magát a kérdés: milyen gondolatok mentén jutottak arra az elhatározásra, hogy Kanadába költöznek?

A feleségemmel nagyon szeretünk utazni, így rengeteg helyre eljutottunk már. Sokszor elmélkedtünk azon, hogy vajon tudnánk-e bizonyos helyeken életvitelszerűen élni. Nagyjából egy évvel ezelőtt jártunk Kanadában a barátainknál és megfogott minket egy különös érzés, ami azt súgta, hogy itt el tudnánk képzelni a jövőnket. Amikor hazaértünk, továbbra is bennünk maradt ez a gondolat, és mivel a nagyobbik nevelt fiam, Zsombor (Polyák Lilla idősebb gyermeke – a szerk.) már itt tanult New Londonban (Kanada és az Egyesült Államok határán fekvő város – a szerk.), valamint a kisebbik fiúnk, Bulcsú is külföldön képzelte el a továbbtanulást, ezért úgy gondoltuk, hogy itt a remek lehetőség a kiköltözésre.

Ráadásul én szerettem volna a karrieremet a filmezés irányába mozdítani, ezért iratkoztam be egy kanadai filmszínész iskolába.

Az itthoni színházi és egyéb szerepeit maga mögött hagyta?

Igen. Én most otthon egyáltalán nem játszom sem színházban, sem máshol. Arra koncentrálok, hogy az iskolában és a különböző versenyeken jól tudjak teljesíteni.

A felesége is felszámolta a magyarországi munkáit?

Lilla is itt van velünk kint, de ő inkább kétlaki életet él, 2-3 havonta hazajár, hogy koncerteken vagy előadásokon vegyen részt. 

A biztos egzisztenciát maga mögött hagyta, ami nem kis bátorságra vall. Miből tud megélni a tengerentúlon?

Otthon volt egy biztos egzisztenciám és karrierem: sorozatokban, filmekben és színházban is játszottam.

Most mindent elölről kell kezdenem.

Addig is elsősorban, mint szponzorált sportoló van állandó bevételem, emellett pedig félállásban a főiskola mellett januártól személyi edzőként is dolgozni fogok. 

Említette a sportot. Már itthon is komolyan foglalkozott testépítéssel és erőemeléssel. Ezt ezek szerint Kanadában is folytatta? 

Igen, olyannyira, hogy nemrég Las Vegasban egy versenyen aranyérmet nyertem és lehetőséget kaptam, hogy jövőre a profik között mérkőzzek meg. 

Hogyan néz ki egy átlagos hete az edzésekkel és az iskolával? 

Eleinte heti négy napot kellett bejárni az iskolába, ez a következő szemeszterben ötre módosul. Általában reggeltől délutánig vagyok az iskolában és otthon persze az órákra is készülni kell. Emellett legalább heti négy napon edzést is beiktatok, ezért sokszor nagyon sűrű a programom. 

A színészi iskolában a második szemesztert kezdi meg. Hogyan fog tudni elhelyezkedni a képzés után? 

Az első és legfontosabb lépcső itt az Észak-Amerikai kontinensen, hogy mielőbb szerezzen az ember egy ügynököt. Egy jó ügynök nélkül nagyon nehéz bejutni bárhova. Van egy színész szakszervezet, amely befolyásos a szakmában, oda szintén nagy előny, ha bekerül valaki. Az iskola is tudja persze mindezt, így ők is segítenek ebben. Alapvetően el kell kezdeni castingokra járni, ismerjenek meg, kezdjenek el alkalmazni színészként, de ehhez az ügynök megléte elengedhetetlen. Egyelőre igyekszem bebizonyítani, hogy helyem van a főiskolán és a szakmában is. Pont tegnap zártuk a félévet, ahol kaptam is egy elismerést, amely szerint kiemelkedő eredménnyel végeztem el az első szemesztert. 

(Borítókép: Gömöri András Máté. Fotó: Gömöri András Máté)