Morbid móka vagy dermesztő pontos tudomány? A The Deathlist weboldal évek óta pontosan megjósolja, mely hírességek halnak meg az adott évben. Íme a 2023-as „halállista”.

Az internet egyik legmorbidabb oldala kétségtelenül a The Deathlist, egy weboldal, ami nem csak a kíváncsiságunkat kelti fel, hanem valami sokkal sötétebbet, mélyebbet: a hírességek halálának előrejelzését. Évek óta nyilvánosságra hozzák azt a listát, melyen azon hírességek nevei szerepelnek, akik várhatóan az adott évben meg fognak halni. 

A lista ijesztően pontosnak bizonyult az elmúlt években.

A média világában nem szokatlan a halálra való felkészülés. Gyakori, hogy a nekrológok már jóval előbb elkészülnek, és várakoznak a szomorú hírre. Amikor II. Erzsébet elhunyt, szinte azonnal ellepték a világot a részletes visszaemlékezések és portrék – mindezek már készen álltak. A The Deathlist mégis tovább megy: nem csak felkészül, hanem aktívan listázza a „jelölteket”.

Idén a lista 50 nevet tartalmaz, ebből már 18-an meghaltak – Tina Turner, Mohamed Al-Fayed, Milan Kundera, csak hogy néhány nevet említsünk.

A listán szereplő hírességek többsége az idősebb generációhoz tartozik, többen már az 80-as, 90-es éveikben járnak, sőt néhányan már a századik életévüket is megünnepelték. A sorrendet az esélyek alapján állítják össze, figyelembe véve az érintettek korát, egészségi állapotát és egyéb rizikófaktorokat. Nem varázslat, inkább valószínűség számítás és statisztika - de az eredmények mégis sokkolóan pontosak.

A 2023-as TOP 10:

  1. Dick Van Dyke - amerikai színész, 97 éves.
  2. Henry Kissinger - volt amerikai politikus és diplomata, 100 éves.
  3. Bob Barker - amerikai médiaszemélyiség, idén, 100 évesen elhunyt.
  4. Alan Greenspan - amerikai közgazdász, 97 éves.
  5. Nigel Starmer-Smith - brit rögbi kommentátor, 79 éves.
  6. Jimmy Carter - egykori amerikai elnök, 99 éves.
  7. Tony Bennett - egykori festő, idén, 97 évesen elhunyt.
  8. Dick Cheney - volt amerikai politikus, 82 éves.
  9. Harry Belafonte - néhai énekes, idén, 96 éves korában elhunyt.
  10. Mel Brooks - amerikai filmrendező, 97 éves.

Ez a lista nem csak az érintettek halála miatt érdekes, hanem azért is, mert rámutat: vannak, akik egyik évről a másikra eltűnnek a listáról. Raul Castro, a volt kubai elnök például 2021-ben még szerepelt rajta, azóta viszont már nem. David Attenborough is hasonló eset; őt 2020 óta nem találjuk a listán. Vajon mi állhat a változások hátterében?

Az oldal pontos módszertanát nem ismerjük, de feltételezhető, hogy életkorra, egészségi állapotra és életmódra alapozzák a becsléseiket. Keith Richards példája jól mutatja, hogy a rock′n′roll életstílus ellenére is sokszor tovább él valaki, mint azt korábban sokan várták. 

Forrás: Noizz

(Borítókép: Tina Turner. Fotó: Getty Images)