Idén karácsonykor is több csatornán vetítik a Reszkessetek, betörők! című klasszikust. A filmsorozat első része 1990-ben jelent meg, azóta közel 24 év telt el. A főszereplő Kevint alakító Macaulay Culkinról az elmúlt években többször hallhattunk, illetve azt is láthattuk, hogy mennyit változott az évek során. A filmben ugyanakkor központi szerep jutott a két pórul járt betörőnek is, őket mutatjuk most meg!

Joe Pesci

A Reszkessetek, betörők! című filmsorozat első kettő részében a jelenleg 80 éves olasz származású, Oscar-díjas Joe Pesci játssza az alacsonyabbik, ám annál inkább főnökösködő betörőt, Harry Lime-ot, akinek a magyar hangját Balázs Péter adta. A karakter megformálásakor 47 éves volt, az évek során természetesen rengeteget változott. Az alábbi fotó 2021-ben, 78 évesen készült róla.

Joe Pesci általában az egész filmes karrierje során erőszakos gengsztereket játszott, például az 1980-as Dühöngő Bika és az 1990-es Nagymenők című filmben. Utóbbi alkotásban nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjjal jutalmazták. Szintén híresebb szerepe volt a Halálos fegyver című filmsorozatból Leo Getz karaktere, aki az 1989-ben bemutatott második epizódtól volt látható. Az utolsó, '98-ban megjelent negyedik rész debütálását követően Pesci bejelentette a visszavonulását, ám nyolc évvel később Robert De Niro kedvéért újra a kamera elé állt Az ügynökség című 2006-os kémfilmben. 2010-ben ismét mellékszerepben láthatták a nézők Helen Mirrennel a 2009-es Országúti bordély című drámában. 2015-ben feltűnt a Száva – A szív harcosában, majd filmben utoljára Az ír című alkotásban szerepelt, alakításáért pedig ismét Oscar-díjra jelölték 2019-ben.

Joe Pesci zenészként is tevékenykedett, összesen három stúdióalbuma jelent meg. Ezek a Little Joe Sure Can Sing! (1968), a Vincent LaGuardia Gambini Sings Just for You (1998) és a Pesci... Still Singing (2019).

A 80 esztendős művész 2019 óta nyugdíjas éveit tölti, ám egy drámasorozatban ismét sikerült őt visszacsábítani a kamerák elé az idei évben. A Bupkis című szériában tűnt fel. Pesci magánéletéről nem sokat tudni, 1992-ben vált el a feleségétől, Claudia Haro színésznőtől, majd 2008-ban az akkor 38 éves modellel, Angie Everharttal volt együtt.

Daniel Stern

Daniel Stern játszotta a magasabb, kissé együgyű betörőt, a hazánkban Márton András hangján hallható Marvin „Marv” Merchants-t a Reszkessetek, betörők! című filmben. A színész a karakter megformálásakor 33 éves volt, jelenleg 66 esztendős. Az utolsó elérhető ügynökségi fotó 2014-ben készült róla, akkor – 57 évesen – így nézett ki:

Daniel Stern számára a Reszkessetek, betörők! jelentette a karrierje csúcspontját, azon kívül főként kisebb mellékszerepekben tűnt fel az évek során. A kétezres években felváltva dolgozott a filmiparban és a televízió világában. 2010 óta kevés szerepet vállalt, legutoljára két sorozatban, a Manhattanben és House of Lies-ban játszott 2014-ben, illetve ugyanebben az évben a Gátlástalanok című filmben tűnt fel. A színészet mellett rendezőként, valamint forgatókönyvíróként is kipróbálta magát Az év újonca című alkotásban, illetve a The Wonder Years, a Rém rendetlen család, illetve a The Paul Reiser Show című sorozatban.

A magánéletben sokkal sikeresebbnek mondhatja magát, mint a showbizniszben: Stern 1980 óta él boldog házasságban Laure Mattos színésznővel, akitől három gyereke született, köztük a politikusként, egyben a Kaliforniai Állami Szenátus tagjaként tevékenykedő 41 éves Henry Stern, a 37 éves Sophie, illetve a 34 esztendős Ella. Daniel Stern a szabadidejében is aktív elfoglaltságokat keres, legfőbb hobbija a szobrászkodás. Leginkább bronz szobrokat készít.

(Borítókép: Daniel Stern és Joel Pesci a Reszkessetek, betörők! című film karaktereiként. Fotó: Northfoto)