Hihetetlen, de vannak olyan sztárok, akik dollármilliókat kerestek az idén annak ellenére, hogy évtizedekkel ezelőtt vesztették el életüket.

Az amerikai Forbes, ahogy az elmúlt években, úgy idén is összegyűjtötte azoknak a világsztároknak a listáját, akik haláluk után is elképesztő összegeket keresnek az általuk kiadott dalok jogdíjaiból és a nevükkel megjelenő filmekből és tárgyakból. Az ebből befolyó összeget általában az örökösök vagy a sztárok által létrehozott alapítványok kapják és ők döntik el, hogy mi lesz a bevétel sorsa.

Michael Jackson – 115 millió dollár

Michael Jackson 2009-es halála óta 2019-ig minden évben a legjobban kereső elhunyt sztár volt, azonban az elmúlt években rendre megelőzte valaki, de idén ismét visszatért a csúcsra. A zenész elképesztő összeget, 115 millió dollárt, azaz több mint 39 milliárd forintot keresett 2023-ban.

A bevételének jelentős részét, 85 millió dollárt, egy új Broadway-musicalnek köszönheti, amely az MJ: The Musical címet kapta, de emelett a világhírű Cirque du Soleilnek is elkészült egy Jackson-show-ja, ami szintén hozott a zenésznek. Michael Jackson valószínűleg a következő években sem kerül ki a legjobban kereső elhunytak listájáról, mivel már készül az életrajzi filmje is, amelynek főszerepét az unokaöccse, Jaafar Jackson kapta.

Elvis Presley – 100 millió dollár

A dobogó második fokára Elvis Presley került fel, aki annak ellenére keresett 2023-ban 100 millió dollárt, hogy már közel 50 éve elhunyt. Az énekesnek a legtöbbet egykori birtoka, a Graceland hozott, amit több 600 ezren látogattak meg az idén.

Az énekes egyetlen örököse a lánya, Lisa Marie Presley volt, aki az idén hunyt el. Az ő halála óta nem adott tájékoztatást a család arról, hogy ki viszi tovább a nagyszerű énekes hagyatékát.

Ray Manzarek – 45 millió dollár

Raymond Daniel Manczarek, azaz Ray a legendás brit rockegyüttes, a The Doors billentyűse volt, aki egy, az idén lebonyolított üzletnek köszönheti, hogy felkerült a dobogó harmadik fokára.

A The Doors jogait az együttes két, még élő tagja John Densmore és Robby Krieger, valamint a két elhunyt tag, Jim Morrison és Ray Manzarek örökösei egyenlő arányban birtokolták az idei évik. Azonban a 2013-ban elhunyt billentyűs örökösei és a még élő gitáros, Robby Krieger eladták részesedésüket a Primary Wave nevű cégnek, aki 90 millió dollárt fizetett a The Doors zenéiért, kiadványaiért, védjegyükért, merchandising jogaiért és az ezekhez kapcsolódó bevételekért. John Densmore dobos és az 1971-ben elhunyt énekes, Jim Morrison örökösei viszont megtartották saját részesedésüket.

Dr. Seuss – 40 millió dollár

Valószínűleg nem kell sokaknak bemutatni Theodor Seuss Geisel-t, azaz Dr. Seuss-t, különösen így karácsony után, ugyanis többek között ő írta a még a ma is nagyon népszerű Grincs történetét, amit már kétszer filmesítettek meg élőszereplős alkotásokban és 2018-ban animációs adaptáció is készült könyvéből. Az 1991-ben elhunyt író bevételeinek nagyobb része még a mai napig az általa írt és illusztrált könyvek és kiadványok eladásaiból származik.

A bevételei egyelőre kisebb részét a híres karaktereihez, például a Grincshez, a Kalapos macskához vagy Loraxhoz tartozó jogok adják, de az ezekből származó forrásai jelentősen növekedtek egy évvel ezelőtthöz képest.

Prince – 30 millió dollár

2016-ban vesztette életét Prince, de a mai napig jelennek meg korábban még ki nem adott dalai, amiből elképesztő mennyiségű jogdíjat zsebel be az egykori énekes. A Purple One nevű dalkiadó az elmúlt hét évben három Prince nevével fémjelzett nagylemezt adott ki, és több olyan régi albumot is megújítottak, mint például a Diamonds and Pearls.

Az énekes valószínűleg még sokáig előkelő helyet fog elfoglalni a listán, ugyanis a kiadó azt állítja, hogy még 47 kiadatlan dal van a birtokukban.

(Forbes)

(Borítókép: Michael Jackson. Fotó: GettyImages)