Oscar-díjas színészek és rekordokat elérő zenészek is születtek az év utolsó napján.

Anthony Hopkins

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni A bárányok hallgatnak Oscar-díjas színészét, aki 1937. december 31-én született Walesben. Filmes karrierjét az 1968-as Az oroszlán télen című filmmel kezdte, amiért jelölték Brit Filmakadémia díjára.

1991-ben A bárányok hallgatnak című filmthrillerben a kannibál Dr. Hannibal Lecter megformálásáért elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat, amelyre utána még ötször jelölték. A további öt jelöléséből egyszer, 2021-ben ítélték neki oda a díjat Az apa című alkotásban nyújtott teljesítményéért. A legenda idén szilveszterkor ünnepli 86. születésnapját.

PSY

PSY azaz Pak Cseszang 1977. december 31-én született a Dél-Koreában található Kangnam-ku városában. A zenész karrierje nem indult fényesen 2001-ben, amikor bemutatta a PSY From The Psycho World! című albumát, ugyanis ugyanebben az évben letartóztatták marihuána fogyasztásért, majd 2003 és 2005 között a kötelező sorkatonai szolgálatát töltötte, ám nem találták megfelelőnek a szolgálata körülményeit, ezért 2007-től 2009-ig újra be kellett vonulnia. Közben azonban folyamatosan próbálta beindítani karrierjét és 2010-ben kiadta ötödik albumát.

Az igazi sikert azonban a hatodik albuma, a PSY's Best 6th Part 1 hozta el, aminek első száma a Gagnam Style volt. A dal annyira sikeres volt, hogy Guness-rekordot döntött, mint a YouTube történelmének legkedveltebb dala, ráadásul a klip nézettsége átlépte a 2 milliárd megtekintést, amire az oldal műszaki háttere nem volt felkészülve, így módosítaniuk kellett a teljes platformot. Bár azóta már több videó nézettsége is lehagyta a Gagnam Style-t, de így is, ha összeadnánk azt az időt, amit az emberek a klip megnézésére fordítottak, akkor több mint 20 ezer évet kapnánk.

Hunter Schafer

25. életévét tölti be idén szilveszterkor Hunter Schafer az Eufória sztárja. Jules Vaughn karaktere mellett azonban megformálta Tigris Snow karakterét is az idén megjelent Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladájában

A transz színésznő azonban legnagyobb sikereit nem a filmvásznon, hanem a kifutókon, modellként érte el. Schafer a Dior, Miu Miu, Calvin Klein, Rick Owens, Helmut Lang, Tommy Hilfiger, Coach, Maison Margiela, Vera Wang, Marc Jacobs, Versus Versace, Emilio Pucci, Ann Demeulemeester, Erdem és még számos divatház modellje is.

Ben Kingsley

80. születésnapját ünnepli idén szilveszterkor Ben Kingsley, aki Richard Attenborough 1982-es Gandhi című életrajzi filmjében Mahátma Gandhi megformálásáért elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.

A színész Krishna Pandit Bhanji néven született az angliai Yorkshire-ben 1943-ban, azonban amikor eldöntötte, hogy a színész hivatást választja, apja tanácsára nevet változtatott. Apai nagyapja, a zanzibári fűszerkereskedő becenevéből, a Clove Kingből (szegfűszegkirály) alkotta meg a Kingsleyt, a Ben keresztnév pedig egyszerűen tetszett neki. Pályafutása korai szakaszában elkerülték a filmszerepek és csak 1972-ben, A kulcsszó: félelem című thrillerben kapta első játékfilmes szerepét, de ezután is inkább színházban játszott, egészen a már említett Gandhi című filmig, ami viszont elindította filmes karrierjét.

Val Kilmer

Hihetetlen, de a Top Gun filmek sztárja amerikai sztárja, idén ünnepli 64. születésnapját. Az ír, skót, német és svéd felmenőkkel is rendelkező Val Kilmer színészi, énekesi és írói tehetsége már egészen fiatalon feltűnt a szakmabelieknek és ő lett a legendás Juilliard School színészképző-program legfiatalabb diákja, mindössze 17 évesen. Első filmes szerepét 1984-ben kapta, amikor játszhatott a Top Secret című paródiában, 1986-ban pedig feltűnt Tom Cruise mellett a Top Gunban, de megformálta Batman karaterét is az 1995-ös Mindörökké Batmanben.

A színészt 2015-ben gégerákkal diagnosztizálták, ami miatt kemoterápián és több műtéten is átesett. 2020-ban megjelentette emlékiratait, ami magyarul az Én vagyok az embered címmel jelent meg. 2021-ben mutatták be az életét és a betegséggel vívott harcát feldolgozó Val című dokumentumfilmet, ami után még feltűnt a Top Gun: Maverick-ben Tom „Iceman” Kazansky admirális szerepében.

(Borítókép: Anthony Hopkins. Fotó: GettyImages)