Cikkünkben bemutatjuk azokat a színészeket, akik a félelem művészetének csúcsát képviselik.

Van valami, ami összeköti Anthony Hopkinst, Mads Mikkelsent és Tim Curryt? Ők a filmtörténelem legfélelmetesebb színészei, akiknek neve hallatán a hideg is kiráz minket! Készüljön fel, mert most elkalauzoljuk önt a rémálmok birodalmába, ahol a gonosz megtestesül, és ahol a színészi alakítások olyan mély nyomot hagynak, hogy még a film után is rettegve kapcsolja le a lámpát.

Anthony Hopkins

Sir Anthony Hopkins neve örökre összeforrt Hannibal Lecter karakterével a Bárányok hallgatnak című filmben. A sorozatgyilkos pszichológus szerepében nyújtott alakítása olyan meggyőző volt, hogy azóta is a legfélelmetesebb filmkarakterek között tartják számon. Hopkins zsenialitása abban rejlik, hogy a legnagyobb rémületet a legapróbb gesztusokkal és tekintettel képes előidézni.

Mads Mikkelsen

A dán Mads Mikkelsen modern Hannibalként tűnt fel a televíziós képernyőkön, ahol a karakter nyugtalanító eleganciáját és intelligenciáját hozta el nekünk. Mikkelsen arcvonásai, mély, érzelmekkel teli tekintete tökéletesen illenek a zavarba ejtően karizmatikus, mégis veszélyes karakterhez.

Tim Curry

Tim Curry a színészi sokoldalúság mestere, aki a legkülönfélébb karaktereket hozta életre. Az eredeti Pennywise, az Az című filmből, talán az egyik legemlékezetesebb. Tim Curry képes volt egy bohócban is olyan félelmet keltő jelenlétet megteremteni, ami generációkat kísértett meg álmaikban.

Bill Skarsgård

A fiatal svéd színész, Bill Skarsgård, új életet lehelt a Pennywise karakterbe a 2017-es Az adaptációjában. Skarsgård alakítása friss és zavarba ejtően félelmetes volt, ami bebizonyította, hogy a régi rémálmok új köntösben is ugyanolyan ijesztőek lehetnek.

Jack Nicholson

Jack Nicholson Ragyogás című filmjében nyújtott alakítása az őrület és a terror határán egyensúlyozik. A színész ikonikus vigyora és intenzív tekintete tökéletesen illeszkedik a fokozatosan megőrülő író szerepéhez, aki a hófödte hotelben rekedt családjával.

Boris Karloff

Boris Karloff, a klasszikus horrorfilmek királya, aki Frankenstein szörnyét és számos más ikonikus karaktert életre keltett. Karloff hátborzongató megjelenése és mély, fenyegető hangja a korai horrorfilmek meghatározó alakjává tette.

Anjelica Huston

Anjelica Huston a Roald Dahl: Boszorkányok és az Addams Family filmekben nyújtott alakításaival vált hírhedtté. Anjelica Huston karakterei mindig elegánsak, mégis fenyegetőek, és képesek a nézőt egyszerre vonzani és rémíteni.

Max Schreck

Max Schreck alakítása a Nosferatu című filmben a horrorfilmek korai korszakának egyik legemlékezetesebb és legfélelmetesebb alakítása. Schreck Orlok grófja a mai napig a vámpírfilmek archetípusa.

Christopher Lee

Sir Christopher Lee hosszú és változatos karrierje során számos félelmetes karaktert alakított, de talán Drakula gróf szerepe a legemlékezetesebb. Christopher Lee sötét karizmája és fenyegető jelenléte tökéletesen illik a legendás vámpír szerepéhez.

Tobin Bell

Tobin Bell a Fűrész sorozatban nyújtott alakításával vált hírhedtté. Jigsaw karaktere, aki zseniális, mégis kegyetlen csapdákat állít fel áldozatainak, az egyik legfélelmetesebb modern filmkarakter.

Brad Dourif, Helena Bonham Carter, Joaquin Phoenix, Steve Buscemi:

Ezek a színészek is hozzájárultak a filmtörténelem félelmetes karaktereinek gazdag tárházához, legyen szó a Gyűrűk Ura című filmjéről, a Joker zavarba ejtő fő gonoszáról vagy a Kutyaszorítóban könyörtelen bűnözőjéről.

(Borítókép: Stephen King: az Az című film egyik jelenete. Fotó: Getty Images)